15 °C Budapest

Vége a percdíjaknak: így fognak számlázni a mobilszolgáltatók

2011. szeptember 8. 18:02

Világszerte gyorsan terjednek az okostelefonok és a táblakészülékek, és az igény Magyarországon is rohamosan nő, bár a világtrendeknél szerényebb mértékben. A piaci igények jelentős átalakulása miatt az eddig alkalmazott, főként telefonos percdíjakra épülő szolgáltatások után a jövőben egyre inkább az adatforgalom-alapú mobilinternet-csomagok fognak megjelenni a szolgáltatók részéről.

Ahogyan évekkel ezelőtt a hordozható számítógépek és a felhasználók megváltozott szokásai jelentős hatást gyakoroltak az asztali számítógép sorsának alakulására, a gyorsan szaporodó okostelefonok és a könnyű, mindentudó táblagépek most a hagyományos mobiltelefonokat szorítják háttérbe a piacon, mindez pedig a távközlési szolgáltatások piacán is alapvető változást hoz. Ma már a felhasználók olyan készülékeket keresnek, amelyek egyszerre biztosítják a folyamatos elérhetőséget, az összes lehetséges funkciót és alkalmazást, a minél nagyobb fizikai tárhelyet a készüléken, valamint a gyors és korlátlan adatforgalmat, mindezt pedig az elérhető legalacsonyabb áron. Az online telefonálási lehetőségek megjelenésével szintén piaci igénnyé vált a nagyon olcsó vagy ingyenes, korlátlan mobilozás.

"Az előfizetők megszokták, hogy mobiltelefon-előfizetésükhöz kiegészítő termékként vehetik igénybe a mobilinternet-szolgáltatást" - mutat rá Takács Krisztián, a BTel vezérigazgatója. "Szolgáltatói oldalról azonban már egy ideje egyértelmű a változás: a távközlési szolgáltatásokat az adatforgalom mozgatja, így ésszerű megoldás, ha erre optimalizálják a termékcsomagokat."

Takács Krisztián szerint komoly az esélye annak, hogy a távközlési szolgáltatók a közeljövőben a telefonos hangszolgáltatásra és a percalapú számlázásra épülő elsődleges előfizetésekről az adatforgalom alapján kialakított díjakra és csomagokra térnek át. "Ez várhatóan azzal jár majd, hogy a csomagok egy viszonylag szerény fix előfizetői díj ellenében korlátlan hangforgalmat tartalmaznak majd, melyet kiegészít a lépcsőzetes adatforgalom-alapú mérés és számlázás" - magyarázza a vezérigazgató. "A magam részéről biztos vagyok abban, hogy ez olyan realitás, amelyhez a piac előbb vagy utóbb igazodni fog."

A vonzó okostelefonok és táblagépek óriási tempóval terjednek a fejlett világban, a készülékgyártók pedig újabb és újabb modellekkel rukkolnak elő. Ezek ismertsége, és ezzel együtt az igény ezekre hazánkban is óriási, a kereslet azonban egyelőre lassan bővül. Több millió magyar mobilozó lehet, akik számára a használat rendszeres díja elfogadható és a havi költségvetésbe beilleszthető, de a legvonzóbb készülékek beszerzését túlzottan költségesnek találja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az előfizetőknek mindenképpen jó hír, hogy a távközlési piac adatforgalom-alapú csomagokat kínáló szereplőinek alapvető érdeke minél szélesebb réteg számára elérhetővé tenni ezeket a készülékeket.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem