Close up of womans hand typing on computer keyboard in the dark against colourful bokeh in background, working late on laptop at home

Kemény bejelentés jött: kivonulhat a ChatGPT Európából, túl szigorúak a szabályok

2023. május 26. 09:38

Kivonulhat az OpenAI és a hozzájuk tartozó alkalmazások, köztük a ChatGPT Európából. A vállalat vezetője szerint az európai uniós szabályozás túl szigorúnak ígérkezik, mivel eszerint a ChatGPT, valamint a GPT-4 nyelvi modellek is magas kockázatúnak számítanak.

Az Európai Unió döntéshozói május elején fogadták el azt a törvénytervezetet, amelyből az első átfogó MI-törvénykezése lehet. Sam Altman, a szövegalapú ChatGPT és a képgeneráló Dall-E mögött is álló OpenAI vezetője szerint túl szigorú lesz az uniós szabályozás

Sam Altman egy londoni panelbeszélgetésen arról beszélt, hogy bár a cége megpróbál majd megfelelni az uniós előírásoknak, az EU által definiált „magas kockázatú rendszerek” meghatározása meglehetősen zavarja. Az uniós tervezet jelenleg alapvetően három kockázati csoportba sorolja a mesterséges intelligencián alapuló rendszereket, és a jelenlegi törvényjavaslat alapján a ChatGPT, valamint a GPT-4 nyelvi modellek is magas kockázatúnak számítana – írja a hvg.hu.

Az OpenAI igyekszik majd megfelelni a törvénynek, de ha észszerű keretek között nem sikerül, akkor egyszerűen leállítják az EU-ban a szolgáltatás működését. Vagyis a ChatGPT – és az OpenAI egyéb fejlesztései – elérhetetlenné válnak az Európai Unióban, a cég kivonul a piacról – fenyegetőzött Sam Altman. Az uniós adatvédelmi testület vezetője korábban úgy nyilatkozott, figyelemmel kísérik a ChatGPT-t, hogy a bizottság megbizonyosodjon arról, hogy az megfelel az adatvédelmi törvényeknek.

Altman egyébként az amerikai Szenátus előtt nemrég arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia azonnali szabályozására lenne szükség, mert az beavatkozhat a választásokba. Most, Londonban már úgy fogalmazott, hogy az amerikai és az európai megközelítés között kellene megtalálni az arany középutat a szabályozásban. Azt is kijelentette a panelbeszélgetésen, nem akar olyan szabályozást, amely korlátozza a felhasználók hozzáférését a technológiához, és olyat sem, amely árthat a kisebb cégeknek vagy a nyílt forráskódú MI-mozgalomnak.  A világon elsőként Olaszország döntött úgy, hogy betiltja a ChatGPT használatát, és már egyre több ország vizsgálja ugyanezt a lehetőséget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm