Digital tablets and mobile phones plugged in to an extension lead charge

Komoly drágulás elé néznek a mobilok Magyarországon: erre jobb, ha felkészülsz

2022. október 25. 17:30

A magyarok egyik kedvenc karácsonyi ajándéka a mobiltelefon, adni és kapni is szeretik, különösen, ha kedvezmény is van hozzá. A burutális infláció miatt azonban előfordulhat, hogy ez a technológiai szektor is megdrágul a következő hónapokban, így lehet, hogy már nem csak a prémium kategóriás, hanem az eddig közepes árkategóriásnak számító telefonok is csillagászati áron kerülnek majd ki a polcokra. Megkérdeztük a szektor szereplőit, valamint a szolgáltatókat is, hogy valóban kell-e súlyos drágulásra számítanunk, követve a termékek jó részét?

Nemrég a Pénzcentrum interjút készített Wagner Tiborral, a Xiaomi magyarországi country managerével. Itt hangzott el, hogy bár a termékek java része valóban drágulást volt kénytelen elszenvedni a tech-szektorba, szerinte nem várható, hogy a mobilok ára drasztikusan megugrana a következő hónapokban.

A menedzser elmondta, hogy valóban látszik már most az árakon a gyenge forintárfolyam, de ennek még egyelőre csak a beszállítók és a kereskedők a kárvallottjai.

Mi ajánlott fogyasztói árakkal dolgozunk, az árfolyamkockázatnak a disztribútoraink vannak kitéve. Ők igyekeznek a megfelelő mértékben korrigálni az árfolyamromlást, ha például előre hedge-elnek eurót, dollárt, vagy forintot, akkor minimalizálni lehet ennek a hatását. De nincs egyfajta megoldás, ugyanolyan hatás, mindig az adott szituáció, periódus sajátja, hogy végül be kell-e avatkozni a fogyasztói árakba, vagy másképp is kivédhető az árfolyamingadozás

- fogalmazott Wagner Tibor. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a gyártók igyekeznek az árakat úgy belőni, hogy a drágulásokat, az alkatrészek áremelését legutoljára a vevők érezzék meg - vagyis hogy amíg lehet, a vevők védve legyenek mindettől.

A beszakadó forintárfolyam nincs ránk jó hatással, az biztos, hogy az árak csökkenni nem fognak. Ameddig lehet, addig a már említett pénzügyi eszközökkel próbáljuk kiegyensúlyozni az árfolyamromlást, de azért ennek is van egy határa, nem lehet a végtelenségig így lavírozni. Viszont az mindig a legutolsó lépés, hogy közvetlenül a vásárlók is tapasztalják az áremelkedést.

Wagner Tibor még sok érdekességet osztott meg a Pénzcentrum olvasóival a techcégek világáról. A teljes interjút itt tudod elolvasni:

Lesz-e áremelés?

Kíváncsiak voltunk azonban arra, hogy az infláció folyamatos, és egyelőre megállíthatatlan száguldása miatt várható-e drasztikus áremelkedés, és ha igen, akkor mikor következik be? Az Euronics azt közölte lapunkkal, hogy bár néhány kategóriában drasztikus emelés még nem volt, az akcióktól biztosan el kell búcsúzniuk a magyaroknak - és nem is tette hozzá, hogy mennyi időre.

A forint jelentős gyengülése miatti áremeléseket a mobiltelefongyártók már megtették, ami leginkább az alsókategóriás szegmenst érintette: szinte eltűntek a 40-50 ezer forint alatti telefonmárkák a polcokról.  Ezen a jelenségen némileg tompíthat az, ha korábban megvásárolt készletet értékesít egy műszaki áruház. A komolyabb árukészletekkel bíró, lassabban forgó termékek valamelyes előnyhöz jutnak, hiszen a régi beszerzési áruk miatt most jobb ár-érték arányban kaphatóak egy ideig. Ugyanakkor minél keresettebb egy termék, annál gyorsabban fordul át az ára az üzletekben is. A mobiltelefonok többségében ebbe a kategóriába tartoznak”

– magyarázza Gönczi László, az Euronics stratégiai beszerzője. Tehát amit sejtettünk is, az bekövetkezett: nem csak az infláció, de a gyenge forintárfolyam is felelős azért, ha a technológiai piacon is drágulnak a termékek.

A felsőkategóriás készülékek között az Apple termékeinek ára részben már szeptemberben emelkedett, az új modell megérkezésével az iPad esetében pedig a héten volt komolyabb árnövekedés. Az androidos készülékek felső kategóriájában jelentősebb drágulás ugyan nem történt, de megszűntek az akciók

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- tette hozzá Gönczi László.

A MediaMarkt lapunknak küldött válaszában azt írta: egyelőre nem látnak jelentős növekedést, de leszögezték, hogy a gyártók, míg lehet, igyekeznek meg is kímélni ettől a vásárlókat.

Alapvetően azt látjuk, hogy a mobiltelefonok az infláció mértékének növekedésével párhuzamosan drágulnak, de a folyamatot több gazdasági folyamat is befolyásolja: a forint ingadozó árfolyama, a dollár-euró kereszt árfolyama, valamint az egyes gyártók saját árpolitikája is, amihez a kereskedőknek is alkalmazkodniuk kell. Szerencsére azonban arra több gyártó figyel, hogy a portfóliójukban maradjanak alacsonyabb árú készülékek is, így műszaki kereskedőként is egy szélesebb, több árpontnak megfelelő választékot tudunk ajánlani, hogy a vásárlók adott esetben helyettesítő, vagy kedvezőbb árú készüléket találjanak, vásárlási preferenciáiknak megfelelően.

- válaszolta érdeklődésünkre a MediaMarkt.

Valamivel rövidebb válaszban reagált az eMAG, viszont jó hírrel szolgáltak: ők azt mondták, hogy a hamarosan következő Black Friday alatt, valamint a kereskedelmi szempontból legfontosabb karácsonyi időszakban biztosan tartani tudják a jelenlegi árakat.

Az okostelefonok esetében a készletek forgási sebessége általánosságban alacsony, vagyis a korábbi beszerzési árakon beszerzett készletek általában gyorsan kipörögnek. Az eMAG-nál azon dolgozunk, hogy a jelenlegi kedvező árszintet a Black Friday és a karácsonyi szezon alatt is tartani tudjuk. Ezek alól legfeljebb a néhány hete boltokba került új csúcsmodellek jelenthetnek kivételt.

- tudtuk meg az eMAG-tól.

Összességében tehát azt lehet leszűrni a válaszokból, hogy amíg lehetséges, minket, vásárlókat igyekeznek kihagyni abból, hogy drágábban kelljen megvásárolni a mobiltelefonokat, különösen akkor, ha ajándékba szánjuk. Arra azonban már nemigen lehet számítani, hogy a szokásos nagy akciók keretében juthatunk új készülékhez. Damoklész kardjaként lebeg felettünk az áremelés is, mert azért a száguldó inflációban, a beszerzés nehézségei miatt hamarosan biztosan számítani lehet drágulásra is - a kérdés az, mekkora lesz ennek a mértéke, és mikor adják meg magukat a gyártók és a kereskedők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem