18 °C Budapest
Prescription drug abuse in school concept.  Many pill bottles and drugs on high school, classroom desk with backpack and stack of textbooks.  Chalkboard is background.   Various concepts:  drug trafficking, drug abuse, addiction.

Figyelmeztet a szakértő: ezek nélkül a dolgok nélkül felelőtlenség nyaralni indulni

2022. augusztus 2. 12:32

Az utazás előtti készülődéssel, a táskák, bőröndök összepakolásával járó kellemes izgatottság bizonyára mindenki számára ismerős érzés, legyen szó belföldi, külföldi, rövidebb, vagy épp hosszabb kiruccanásról. A jól megérdemelt pihenés és az előttünk álló élmények ígéretének édes mámorában azonban könnyen elfeledkezhetünk a csomag talán legfontosabb darabjairól, a rendszeresen szedett gyógyszerekről, az egészségügyi vészhelyzetek esetén szükséges láz-, és fájdalomcsillapítókról, fertőtlenítőkről, egyéb sebkezeléshez elengedhetetlen eszközökről. Németh Franciskával, a felnőtt- és gyermek ügyelet- és gyógyszertárkereső surgossegi.info megálmodójával most összegyűjtöttük, mi is az, aminek minden csomagban ott lenne a helye, hogy nyugodt szívvel indulhassunk útnak.

„Mindig legyen nálunk az utazás teljes hosszára elég gyógyszer és extra adagok is arra az esetre, ha a hazaút a tervezettnél későbbre tolódna. Minden gyógyszert az eredeti dobozában tároljunk, és címkézzük fel a beteg nevével és az előírt adagolással! Ha krónikus betegséggel, például cukorbetegséggel, asztmával, epilepsziával vagy súlyos allergiával élünk, hasznos lehet egy karkötő, amely az adott egészségügyi problémára figyelmezteti a körülöttünk lévőket, vészhelyzet esetén ezzel is segítve a lehető leggyorsabb, szakszerű ellátás biztosítását” – mondta az ápoló.

Emellett mindenképp javasolt bepakolni:

● lázmérőt,

● láz- és fájdalomcsillapítót,

● savlekötőt,

● széntablettát

● köhögéscsillapítót,

● sebfertőtlenítőt és sebtapaszt

● csipeszt,

● kisollót,

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

● fényvédőt, valamint napozás utáni bőrnyugtató krémeket,

● rovarriasztó szert és viszketéscsillapító gélt rovarcsípések, kiütések kezelésére.

Ezek a kellékek segítségünkre lehetnek az olyan legalapvetőbb kis balesetek, rosszullétek esetén, mint például a napégés, napszúrás, rovarcsípések, dehidratáció.

A legjobb védekezés a tervezés és a megelőzés! Persze kisebb-nagyobb balesetek sajnos mindig vannak és lesznek is, de saját magunk számára is megnyugvást jelenthet, ha a lehető legfelkészültebben indulunk útnak. Ne legyünk pl. túl sokat tűző napon kalap és megfelelő fényvédő nélkül, hiszen a magas UV-A és UV-B sugárzás a bőrégés és a napszúrás mellett, hosszútávú kockázatokkal is jár! Figyeljünk továbbá a folyamatos hidratálásra, rendszeres folyadékfogyasztásra” – emelte ki a szakember. „Némi óvatossággal a fertőzések egy részét is elkerülhetjük, csapvíz ivása előtt például mindig érdemes először a helyiektől érdeklődni a fogyaszthatóságról, a gyümölcsöket, zöldségeket pedig alaposan mossuk, hámozzuk meg, ezzel megelőzve az esetleges hasmenést, rosszullétet”

– tette hozzá.

Az irataink mellett, európai utazásokhoz vigyük magunkkal a Kormányablakokban ingyenesen kiváltható Európai Egészségbiztosítási Kártyánkat, ennek felmutatásával ugyanis számos egészségügyi szolgáltatás igénybe vehető. Mivel azonban ez nem ad teljeskörű lefedettséget, semmiképp se induljunk el az orvosi költségeket és a hazaszállítás költségét is fedező utasbiztosítás nélkül.

„Indulás előtt jó, ha alaposan felmérjük a terepet, akár a telefonunk hátuljára írjuk fel a sürgős esetekben hívható telefonszámokat, nézzünk utána a közelben lévő egészségügyi intézményeknek, gyógyszertáraknak, Google térképen el is tudjuk menteni őket későbbre, ha szükséges, ne a legnagyobb ijedtség, kapkodás közepette kelljen még azt is keresgélni.” Belföldi nyaralás esetén az ügyeletek, valamint a gyógyszertárak keresésében a surgossegi.info is segítségünkre lehet. A weboldal segítségével kevesebb mint egy perc alatt megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb eső szakellátót, vagy nyitva tartó patikát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm