26 °C Budapest
Prescription drug abuse in school concept.  Many pill bottles and drugs on high school, classroom desk with backpack and stack of textbooks.  Chalkboard is background.   Various concepts:  drug trafficking, drug abuse, addiction.

Figyelmeztet a szakértő: ezek nélkül a dolgok nélkül felelőtlenség nyaralni indulni

2022. augusztus 2. 12:32

Az utazás előtti készülődéssel, a táskák, bőröndök összepakolásával járó kellemes izgatottság bizonyára mindenki számára ismerős érzés, legyen szó belföldi, külföldi, rövidebb, vagy épp hosszabb kiruccanásról. A jól megérdemelt pihenés és az előttünk álló élmények ígéretének édes mámorában azonban könnyen elfeledkezhetünk a csomag talán legfontosabb darabjairól, a rendszeresen szedett gyógyszerekről, az egészségügyi vészhelyzetek esetén szükséges láz-, és fájdalomcsillapítókról, fertőtlenítőkről, egyéb sebkezeléshez elengedhetetlen eszközökről. Németh Franciskával, a felnőtt- és gyermek ügyelet- és gyógyszertárkereső surgossegi.info megálmodójával most összegyűjtöttük, mi is az, aminek minden csomagban ott lenne a helye, hogy nyugodt szívvel indulhassunk útnak.

„Mindig legyen nálunk az utazás teljes hosszára elég gyógyszer és extra adagok is arra az esetre, ha a hazaút a tervezettnél későbbre tolódna. Minden gyógyszert az eredeti dobozában tároljunk, és címkézzük fel a beteg nevével és az előírt adagolással! Ha krónikus betegséggel, például cukorbetegséggel, asztmával, epilepsziával vagy súlyos allergiával élünk, hasznos lehet egy karkötő, amely az adott egészségügyi problémára figyelmezteti a körülöttünk lévőket, vészhelyzet esetén ezzel is segítve a lehető leggyorsabb, szakszerű ellátás biztosítását” – mondta az ápoló.

Emellett mindenképp javasolt bepakolni:

● lázmérőt,

● láz- és fájdalomcsillapítót,

● savlekötőt,

● széntablettát

● köhögéscsillapítót,

● sebfertőtlenítőt és sebtapaszt

● csipeszt,

● kisollót,

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

● fényvédőt, valamint napozás utáni bőrnyugtató krémeket,

● rovarriasztó szert és viszketéscsillapító gélt rovarcsípések, kiütések kezelésére.

Ezek a kellékek segítségünkre lehetnek az olyan legalapvetőbb kis balesetek, rosszullétek esetén, mint például a napégés, napszúrás, rovarcsípések, dehidratáció.

A legjobb védekezés a tervezés és a megelőzés! Persze kisebb-nagyobb balesetek sajnos mindig vannak és lesznek is, de saját magunk számára is megnyugvást jelenthet, ha a lehető legfelkészültebben indulunk útnak. Ne legyünk pl. túl sokat tűző napon kalap és megfelelő fényvédő nélkül, hiszen a magas UV-A és UV-B sugárzás a bőrégés és a napszúrás mellett, hosszútávú kockázatokkal is jár! Figyeljünk továbbá a folyamatos hidratálásra, rendszeres folyadékfogyasztásra” – emelte ki a szakember. „Némi óvatossággal a fertőzések egy részét is elkerülhetjük, csapvíz ivása előtt például mindig érdemes először a helyiektől érdeklődni a fogyaszthatóságról, a gyümölcsöket, zöldségeket pedig alaposan mossuk, hámozzuk meg, ezzel megelőzve az esetleges hasmenést, rosszullétet”

– tette hozzá.

Az irataink mellett, európai utazásokhoz vigyük magunkkal a Kormányablakokban ingyenesen kiváltható Európai Egészségbiztosítási Kártyánkat, ennek felmutatásával ugyanis számos egészségügyi szolgáltatás igénybe vehető. Mivel azonban ez nem ad teljeskörű lefedettséget, semmiképp se induljunk el az orvosi költségeket és a hazaszállítás költségét is fedező utasbiztosítás nélkül.

„Indulás előtt jó, ha alaposan felmérjük a terepet, akár a telefonunk hátuljára írjuk fel a sürgős esetekben hívható telefonszámokat, nézzünk utána a közelben lévő egészségügyi intézményeknek, gyógyszertáraknak, Google térképen el is tudjuk menteni őket későbbre, ha szükséges, ne a legnagyobb ijedtség, kapkodás közepette kelljen még azt is keresgélni.” Belföldi nyaralás esetén az ügyeletek, valamint a gyógyszertárak keresésében a surgossegi.info is segítségünkre lehet. A weboldal segítségével kevesebb mint egy perc alatt megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb eső szakellátót, vagy nyitva tartó patikát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?