18 °C Budapest
Mi a regresszió jelentése magyarul? Milyen szövegkörnyezetekben használatos ez a kifejezés?

Mi a regresszió jelentése magyarul? Milyen szövegkörnyezetekben használatos ez a kifejezés?

2022. május 14. 18:00

A gyakran használatos, könnyen félreértelmezhető szakkifejezések egyike a „regresszió”, amit nem csak a matematikában, hanem az orvostudományban, a gazdaságban, sőt, még a geológiában is gyakran előfordul.

Cikkünkben eláruljuk, mi az a regresszió, mi a regresszió szó jelentése. Hogyan használjuk ezt a kifejezést az orvoslás terén és mikor kerül elő például a többszörös lineáris regresszió a matematikában? Hogyan értelmezzük a gazdasági regresszió kifejezést?

Mi a regresszió jelentése magyarul?

A regresszió szó jelentése annyit tesz, mint valaminek a visszafejlődése, visszaesése, visszafelé történő mozgása, változása, csökkenése. A regresszió kifejezés eredete a latin „regressio” szó, ami a klasszikus értelmezésben visszatérés, visszavonulás, visszamenés vagy ismétlés.

A gazdasági regresszió jelentése

Gazdasági vagy pénzügyi regresszió történik akkor, ha valamilyen visszaesést, gazdasági hanyatlást figyelünk meg egy projekt teljesítményében, térség színvonalában, világválság esetén stb.

A regresszió orvosi jelentése

A regresszió orvosi jelentése a beteg egészségügyi állapotának javulására utal, egy súlyos betegség kezelése során, amikor például egy daganatos betegség megáll a terjedésben, visszaszorul a kezelés hatására (daganat remissziója). Ellentéte a progresszió, ami a betegség továbbfejlődésére utal.

A regresszió jelentése a geológiában

A tengerszint visszahúzódására használatos kifejezés valaminek a következtében.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A lineáris regresszió jelentése a matematikában / statisztikában

A matematikában van lineáris regresszió számítás és többváltozós lineáris regresszió számítás is, matematikai visszavezetést jelent. A lineáris regresszió számítás egy paraméteres regressziós modell, ami a magyarázó és magyarázott változók közötti lineáris paraméterű kapcsolatot mutatja meg, vizuálisan adatok pontfelhőjére illesztett egyenes. Lineáris regresszió SPSS: Statistical Package for Social Sciences, vagyis statisztikai megoldásokat kínáló programcsomag.

A többváltozós lineáris regresszió jelentése

A többváltozós lineáris regresszió hasonló, azzal a különbséggel, hogy egy függő változóról és kettő, vagy több független változó közötti kapcsolatot vizsgálunk a regresszió számítás kapcsán. A számítás célja, hogy kiderítsük, a független változók egységnyi változása milyen mértékben befolyásolja a függő változót.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30