11 °C Budapest
Mobile phone in the hands of a girl. A young woman in a black t-shirt is holding a phone. An email fraudster sends a message. The work of a freelancer, businessman.

Kegyetlen zsarolással támadják a magyar internetezőket: így ismerheted föl, ha rá akarnak szedni

2022. január 6. 19:33

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet ismételten riasztást ad ki az interneten terjedő, magyar nyelvű, zsaroló hangvételű levelekkel kapcsolatban, azok számossága, valamint az érintett szervezetek és címzetti kör miatt.

Az elmúlt napokban ismételten megnövekedett az olyan zsaroló hangvételű levelek száma, amelyek állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket céloznak. A zsaroló leveleket a SPAM szűrök sok esetben nem szűrik ki megfelelően, mivel azok nem tartalmaznak olyan hivatkozást, ami alapján a szűrő felismerné őket - írja közleményében az NKI.

A levelek szövegezése azonos, tartalma szerint a címzett készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amelynek segítségével az áldozat informatikai eszközéhez hozzáférést szereztek. A támadó azt is állítja az e-mailben, hogy készített egy kompromittáló videó felvételt, amelyet a felhasználó kamerájával rögzített, és a felvételen az áldozat felnőtt tartalmú oldalak látogatása közben végzett tevékenysége látható. A zsaroló felhívja a levél címzettjének figyelmét arra, hogy amennyiben a kért összegű váltságdíj nem kerül kifizetésre, abban az esetben a kompromittáló felvételt eljuttatja a címzett ismerőseinek, illetve a közösségi médiában is közzéteszi azt.

Az aktuális zsaroló levelek szövegezése a korábbiakhoz képest koherensebb, helyesírásilag jóval pontosabb, a hangnem pedig egységesen tegeződő.

Az NBSZ NKI Facebook oldalán a napokban közzétett egy bejegyzést, amelyben felhívta a figyelmet a hét elején elterjedt zsaroló levelekre. Azon levelek szövegezése nagyban hasonlít a jelenleg terjedő levelek szövegezésére, a különbség csupán az, hogy a váltságdíj összege azoknál forintban volt megadva – a mostani e-mailekben a bűnözők USD-ben kérik a pénzt ─, illetve minden levélben más Bitcoin tárca került feltüntetésre.

A mostani esetben a levelek tárgya:

„Hackerek hozzáférést szereztek a készülékéhez. Ellenőrízze adatait AZONNAL!”, valamint a levelekben szereplő Bitcoin számla száma „14xfxrzUp19ToYEEuNNTXHthEzXTRo1Rc9” is azonos.
Az NBSZ NKI javasolja az ilyen és ehhez hasonló levelek figyelmen kívül hagyását, továbbá a fenti indikátorok beállítását a SPAM szűrőben.

Példa a szóban forgó zsarolólevélre:

Helló!

Hadd mutatkozzam be. Hivatásos programozó vagyok, aki a szabadidejében hackelésekre specializálódik.

Ezúttal sajnos te váltál a következő áldozatommá, mivel feltörtem az operációs rendszeredet és a készülékedet.

Már hónapok óta figyelemmel kísérlek.

Egyszerűbben fogalmazva, megfertőztem a gépedet egy vírussal, miközben te éppen a kedvenc felnőtt tartalmú weboldaladat böngészted.

Elmagyarázom részletesebben is, hogy mi történt, ha még nem lenne tapasztalatod ilyen fajta helyzetben.

Egy trójai vírus teljes hozzáférést és ellenőrzést ad számomra a készüléked felett.

Vagyis mindent látok és kezelhetek a képernyődön, bekapcsolhatom a kamerádat és a mikrofonodat, valamint egyéb dolgokat is, anélkül, hogy te erről bármit is tudnál.

Továbbá, hozzáférést szereztem még a teljes névjegyzékedhez a készülékeden és a közösségi oldalaidon.

Joggal teheted fel a kérdést, miért nem értesített a víruskeresőd semmilyen kártevő programról?

– Nos, a kémprogramom egy speciális meghajtót használ, melynek a programkódját rendszeresen változtatja, és ezáltal a víruskeresőd nem lesz képes felismerni.

Összeállítottam egy videót, amelyben te szerepelsz, ahogy éppen magaddal játszadozol a képernyő baloldalán, miközben a jobboldal pedig azt a pornóvideót mutatja, amit éppen akkor néztél.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mindössze néhány kattintás elegendő arra, hogy továbbítsam ezt a videót az összes barátodnak és ismerősödnek a közösségi oldalakon.

Meg fogsz lepődni, de még egyéb nyilvánosan elérhető online felületen is közzé tudom tenni.

A jó hír az, hogy még megakadályozhatod, hogy mindez megtörténjen:

Nem kell mást tenned, mint átutalnod 1350 USD összegnek megfelelő bitcoint a BTC tárcámra,

(ha nem tudod, hogyan kell csinálni, keresgélj egy kicsit az interneten, – rengeteg cikk leírja lépésről lépés a teendőket).

A bitcoin tárcám a következő (BTC Wallet): 14xfxrzUp19ToYEEuNNTXHthEzXTRo1Rc9

Amint megkapom az összeget, törlöm az összes pajzán videódat, és ígérem, hogy többet nem fogsz hallani felőlem.

Van rá 48 órád (pontosan 2 napod), hogy fizess.

Automatikus értesítést kapok arról, hogy mikor nyitottad meg ezt az e-mailt, és az időzítő pontosan ettől a pillanattól fogva kezd el ketyegni automatikusan.

Ne is próbálj meg válaszolni, mivel teljesen hiábavaló lenne (a küldő e-mail címe automatikusan generált és az internetről szereztem).

Ne próbálj meg panaszkodni vagy feljelenteni sem, mivel az összes személyes adatom és a bitcoin címem is titkosított, a blokklánc rendszer részeként.

Alapos munkát végeztem.

Ha rájönnék, hogy megpróbáltad ezt az e-mail továbbítani bárkinek is, azonnal nyilvánosságra hozom a piszkos videódat.

Légy következetes, és ne kövess el újabb buta hibákat. Tiszta és egyértelmű utasításokat adtam,

lépésről lépésre. Egyszerűen csak kövesd a lépéseket, és ezzel véget vethetsz ennek a kellemetlen szituációnak egyszer és mindenkorra.

Üdvözletem és sok szerencsét!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?