0 °C Budapest
Young male professional using mobile phone at office

Jócskán megdrágulhat a külföldi magyarok mobilszámlája: ennek is betett a Brexit

2021. december 27. 16:26

Bár egyelőre még nincs extra költsége az Európai Unióból az Egyesült Királyságba, illetve az onnan indított hívásoknak, SMS-eknek, valamint a kontinensen történő mobilhasználatnak, de ez már nem sokáig lesz így. Jövőre ugyanis sorra térnek majd vissza a brit szolgáltatók a 2017-ben elhagyott roaming- és nemzetközihívás-díjakhoz. A mobilcsomagok transzparens összehasonlításával foglalkozó BillKiller szakértői szerint éppen ezért a kint élő magyaroknak és hozzátartozóiknak érdemes lesz alaposan végiggondolniuk, honnan hová indítanak hívást; a növekvő költségek várhatóan továbbra is a digitális tér felé terelik majd a mobilkommunikációt.

Az Európai Unió még 2017-ben szüntette meg a roaming és a külföldi hívások díjait, azóta a távközlési cégeknek a belföldi tarifákért kell biztosítaniuk a szolgáltatást az unión belül külföldre utazó vagy telefonáló ügyfeleiknek. Azzal ugyanakkor, hogy 2020. január 31-én Nagy-Britannia hivatalosan is elhagyta az EU-t, számukra többek között az egységes belső piac és a vámunió is megszűnt.

Ezzel pedig arra is megvan a lehetőségük, hogy visszahozzák a roamingdíjakat – amivel minden jel szerint élni is fognak a brit szolgáltatók. Egyelőre úgy néz ki, egyedül Írországban marad az eddigi rendszer, mindenhol máshol napidíjat vagy előzetesen megvásárolt, több napra szóló csomagot kell majd venniük az embereknek, függetlenül attól, hogy csak egyetlen hívást indítanak külföldre vagy külföldi tartózkodásuk alatt telefonálnak, illetve mobilneteznek.

Mit jelent a brit napidíj?

Az Angliából hazatelefonáló vagy videóhívást indító magyaroknak napi két fontot kell majd kifizetniük, ha akár egyetlen rövid hívást is indítanának a szüleik vagy hozzátartozóik felé; a többszöri hívásokat ennek megfelelően érdemes lesz egy-egy napra összeszervezni.

Aki a munkájából vagy egyéb okokból adódóan rendszeresen szeretné igénybe venni ezt a szolgáltatást, annak jobban megéri a nyolc vagy tizenöt napos roamingcsomag megvásárlása, ezek esetében egyfontos napidíjjal kell számolniuk az ügyfeleknek.

A brit szolgáltatók napidíjai:

  • A három legnagyobb angol szolgáltató egyike, a Three 2022. május 23-tól teszi kötelezővé a napi 2 fontos (kb. 820 forintos) díjat azon valamely európai uniós országba utazó vagy telefonáló előfizetőik számára, akik 2021 októbere óta kötötték vagy újították meg a szerződésüket.
  • Az EE szintén napi két fontot számol majd fel az Európai Unión belüli roamingért, de az úgynevezett Smart Benefittel rendelkező mobilcsomagokhoz jár egy Roam Abroad szolgáltatás, amellyel egyszeri 10 font (kb. 4100 forint) befizetése után egy teljes hónapig a napi felár felszámolása nélkül lehet internetezni.
  • A Vodafone 2022. január 6-tól egyelőre csak az augusztustól belépő új ügyfeleknek számol fel plusz költségeket, a régebbi előfizetők egészen addig a megszokott

Mit jelent a magyarországi lakosok számára?

Akik innen indítanak hívást az Egyesült Királyságba és hazai előfizetésük van, azok ugyanúgy, többségében a hálózaton kívüli díjak függvényében mobilozhatnak, mint eddig – azaz nem kell plusz díjjal számolniuk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A három magyar szolgáltató – a Telekom, a Telenor és a Vodafone – ugyanis a Brexit ellenére is az EU díjzónába tartozó országként kezeli az Egyesült Királyságot. Leegyszerűsítve tehát ez azt jelenti, hogy 2022-től, újabb szabályozások bevezetéséig, érdemes lesz a magyar szolgáltatók ügyfeleinek indítani a hívásokat Angliába, és nem fordítva, hiszen idehaza nem kell plusz napidíjjal számolni; ez pedig akár egy mobilcsomag-váltást is szükségessé tehet.

Januártól még fontosabb lehet egy-egy családon belül, hogy a magyarországi előfizetéssel rendelkező ügyfeleknek az igényeiknek a leginkább megfelelő mobildíjcsomagjuk legyen. Ezzel ugyanis jelentősen mérsékelhetik a család kiadásait, amennyiben a külföldre történő hívásindítások egyoldalúvá válnának

– hívta fel a figyelmet Halmai Attila, a BillKiller társalapítója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?