Káosz a magyar áruházban: egy pillanat alatt állt le minden

Káosz a magyar áruházban: egy pillanat alatt állt le minden

2015. december 10. 05:50

A digitalizáció világában sokan azt hiszik, komoly anyagi terhet jelent egy vállalkozás számára a legmodernebb informatikai eszközök biztosítása az egyes munkafolyamatokhoz. Pedig, ha nem ragaszkodunk a tulajdonhoz, már néhány ezer forintos havidíjért cserébe is hozzáférhetünk a legnagyobb vállalatok által is használt infrastruktúrához.

Jelentős költséggel járhat egy vállalkozás számára, ha az irodai hardverparkot, illetve szoftverlicenceket minden esetben maga akarja tulajdonolni. Sokat mondó adat például, hogy az egyszeri díjas termékek friss beszerzése még egy kisebb induló vállalkozásnál is több millió forintra rúghat. És a várható kiadások itt még nem érnek véget.

Az előre megvásárolt hardverek esetében a folyamatos karbantartás költségvonzatáról (hr-igény, alkatrészek stb.) sem feledkezhetnek meg a cégvezetők. De egy ma megvásárolt szoftverlicencre sem lehet hosszú távú befektetésként gondolni: mindössze néhány év is elég ahhoz, hogy a vállalkozás által választott verzió támogatása megszűnjön, és a frissítések híján az elvégzett munka minősége sérüljön. A digitalizáció világában pedig mindez komoly versenyhátrányt is jelenthet.

Nem a tulajdon, a hozzáférés számít

Pedig ma már teljesen felesleges, hogy a termék doboza ott legyen a polcon; havidíjas megoldásokkal nemcsak költséghatékony szoftverlicenc-konstrukciót, hanem az adott szolgáltatótól még szakértői támogatást és új funkciókat is igénybe vehetnek a vállalkozások. Ráadásul mindez nem is kerül sokba: az akár néhány ezer forinttól igénybe vehető szolgáltatáscsomagok esetén nem kell sokáig számolgatnunk ahhoz, hogy rájöjjünk, a havi díj cash-flow előnye az egyszeri díjas termékekkel szemben jelentős.

Jó példa erre a Pest Megyei Önkormányzati Hivatal fejlesztése is, amelyben bárhonnan és bármikor elérhető levelezéssel, közös naptárfunkcióval és virtuális szerverekre történő biztonságos mentéssel biztosították a még hatékonyabb munkavégzést.

Könnyen belátható volt, hogy hat szerver beszerzésének és üzemeltetésének költségei és a szoftverlicencek ára spórolható meg, ha a havidíjas szoftver licenc konstrukciót választja az Önkormányzat. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy ez mindig az adott helyzet szerint, rugalmasan változtatható, amihez nincs szükség újabb beszerzési eljárást indítani

- mondta el Assebrenner István, a Pest Megyei Önkormányzati Hivatal informatikai munkatársa.

A havidíjas programok legnagyobb előnye:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • A szoftvert folyamatosan fejlesztik; a vállalkozás igényeihez szabják
  • Mindig a legfrissebb verziót használhatják az előfizetők, nem kell a frissítésekkel bajlódni
  • A vírusok elleni védelmet a szolgáltató cég végzi
  • Csak a használat után kell fizetni, vagyis nem kell megvenni évekre előre a használatot.

Annyit fizess, amennyit használod

Ráadásul egy vállalkozás esetében nem szabad megfeledkezni a méretgazdaságosságról sem. Egy fejlődő vállalkozás esetében teljesen egyértelmű, hogy a cég méretének változásával fejleszteni (vagy éppen leépíteni) kell az eszköz- illetve szoftverparkot is. Azoknál a vállalkozásoknál viszont, ahol előjön a szezonalitás (például egy webshopnál a karácsonyi szezonban szükség van idénymunkásokra is) kérdése is, ez már jóval nehezebben megoldható feladat. Egy havi díjas szolgáltatás viszont erre is megoldást nyújt.

A "pay-as-you-go" szemlélet alkalmazásával egy cég könnyedén meg tudja változtatni az igénybe vett szolgáltatásokat, így pedig azonnal reagálni tud a piaci igények diktálta változásokra.

De nem csak humánerőforrás-oldalon lehet szükség időnként támogatásra, könnyen előforduló probléma a hazai vállalkozásoknál, hogy szerver oldalon is hiányzik a nagyobb kapacitás. Egy webshopnál például könnyedén dugába dőlhet egy nagyobb akció, ahogy történt az tavaly (és idén is) a Black Friday alatt több hazai kereskedőnél.

Az informatikai szolgáltatások kiszervezése kapcsán végezetül felmerül a biztonság kérdése is, amelyet a Habi Kft. este példáz talán leginkább. A traktoralkatrészek kereskedelmével foglalkozó cég informatikai infrastruktúrája egyik pillanatról a másikra omlott össze még 2013-ban: műszaki meghibásodás miatt leálltak a szerverek. Emiatt a cég nem tudott árut kiadni, számlázni, a cég webáruháza sem üzemelt, és még az irodában is leállt a munka, mivel a vállalatirányítási rendszer sem működött.

Igaz ugyan, hogy szükségből váltottunk, de az infrastruktúránk egyébként is megérett a változásra. Amióta a felhőben működünk, kizárt a rendszerleállás. Ha épp nincs szükségünk több szerverre, egyszerűen kikapcsolunk egyet, és a ténylegesen lekötött erőforrások után fizetünk

- összegezte Harkai Dávid, a Habi Kft. értékesítési vezetője.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25