Excited young man watching sports game and cheering for his team, He is holding mobile phone and he is happy about winning the bet

Beázott a telefonod? Rengetegen élnek tévhitben, te nehogy ezt tedd!

2023. június 17. 17:07

Mindenki tudja, hogy a víz az elektromos szerkezetek halála. A szabadon áramló elektronok a víz vezetőképességének köszönhetően könnyedén rövidzárlatot okozhat. Mégis, az egyik leggyakoribb telefonos probléma a beázás, és a nyári szezonban sokakkal megtörténik ez a szerencsétlenség. A probléma orvosolásával kapcsolatban rengeteg homemade-módszer és káros tévhit kering az interneten.

Normális esetben az áram csak a nyáklap előre meghatározott útvonalain át mozoghat, de ha a készülék beázik, össze-vissza kezdenek az elektronok száguldozni a készülékben. Ha szerencséd van, és a nedvesség elpárolog, a készülékben akkor is maradandó károk keletkeznek, mert a kicsapódó só és a keletkező rozsda rövidzárlatot képez az egymáshoz rendkívül közel futó áramutak között. Ebből következik, hogy a legfontosabb teendő, hogy beázás esetén mielőbb áramtalanítsd a telefont! (Vedd ki az akkumulátort, de legalábbis kapcsold ki a készüléket.)

Jó, ha tudod: víz és víz között óriási különbség van! A desztillált vízben szinte semennyi, a normál édesvizekben kevesebb, a tengervizekben viszont rendkívül sok oldott ásványianyag van. Minél sósabb a víz, ami bejut a készülékbe, annál hevesebb reakciókat válthat ki, és komolyabb maradandó károkat okozhat. És azért valljuk meg, annak vajmi kevés az esélye, hogy desztillált vízbe pottyanjon a telefonod…

Rizsbe temetés és egyéb „futottak még” kategóriás módszerek

Ha sikerül is kiszárítani a mobilt a kétes, netes praktikákkal (rizsbe temetés, hajszárítózás, radiátoron pihentetés), a kicsapódó sók valószínűleg visszamaradó rövidzárlatot okoznak majd. Az ilyen zárlatok végzetes impulzust adhatnak a memóriának (teljes adatvesztés), megolvaszthatnak csatlakozókat, vagy akár az akkumulátor felfújódásához is vezethetnek.

Rengeteg házi módszer kering az interneten arról, hogy lehet visszahozni egy elázott készüléket a biztos halál torkából, ezeknek a többsége sajnos többet árt, mint használ, sőt néha egyenesen veszélyesek is!” – árulta el Forgács András, az Emlékmentő Digitalizáló Stúdió mobil adatmentési szakembere. Öt dolgot ki is emelt a szakértő, ezeket különösen fontos elkerülni, ha fontos nekünk a telefonunk:

Bekapcsolás és töltőre helyezés: nem csak garancia a végső kegyelemdöfést megadó zárlatra, de nagyon balesetveszélyes is! Akár te is áramütést szenvedhetsz, de az aksi is komoly veszélyforrásá válik tőle

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Nyomogatás: ezzel sajnos csak még több vizet pumpálsz oda, ahova nem kéne
  • Rázogatás, ütögetés: ettől nem lesz kevesebb víz a készülékben, de legalább jól szétterjed mindenütt benne.
  • Fújkálás: szintén vizet juttathatsz vele a telefon még ép részeibe.
  • Hajszárítózás: a forró levegővel ugyan elpárolog a víz, de jó eséllyel a házból nem tud majd távozni, sőt, gőzként még mélyebbre hatol majd

„Az én telefonom vízálló, IP68-as besorolású!”

Nagyon dicséretes, de sajnos a gyakorlatban ez nem jelent garanciát arra, hogy képes kivédeni a beázást… Főleg, ha esetleg volt már a kijelző cserélve, vagy bármi más okból megbontva a gyári ragasztás.

Az elektromos készülékek csepp- és porállóságát meghatározó standardok speciális, laboratóriumi körülmények között vizsgált esetekre vannak meghatározva (pl. meg van adva, hogy milyen szögből, milyen erősségű és típusú vízsugár éri a telefont a teszten). A vízállóságot jelölő szám esetében sok kritériumnak kell optimálisan fennállnia, hogy a készülék teljesítse a teszten elért eredményt. Egy kevésbé jól szigetelt telefon esetén bőven elég, ha töltőcsatlakozóval felfelé dugod a zsebedbe és elkapsz egy nyári záport…

Ezt teheted, ha már megtörtént a baj:

Fontos, hogy a készüléket azonnal áramtalanítsd! Vedd le a tokot, majd távolítsd el a SIM – és memóriakártyát is. Itasd fel a vizet papírtörlő segítségével, majd mielőbb fordulj szakértőhöz! A szervizek sajnos nem mentenek adatot, gyakori, hogy a készüléket ugyan működőképesen, de gyári állapot visszaállítással, azaz lenullázva adják vissza. Emiatt fontos, hogy a nélkülözhetetlen fájlokról mindig készíts biztonsági másolatot, vagy tárold őket felhőben. Ha ezt elmulasztottad, de már beütött a baj, szerviz előtt érdemes szakemberhez fordulni, aki segít menteni a menthetőt - javasolja Forgács András.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm