11 °C Budapest
People audience watching movie in the movie theater cinema. Group recreation activity and entertainment concept.

Új sikerfilm robban be a magyar mozikba: mindenki erre kíváncsi, százezreket hagynak a pénztáraknál

2023. április 27. 18:15

Hamarosan érkezik a mozik újabb nagy dobása a vásznakra: a Marvel új filmje, A galaxis őrzői: 3. rész. A premier május 4-én esedékes, azonban jövő hét szerdára már elindult a jegyvásárlás a premier előtti vetítésekre. Az online foglalási rendszerekben már látható, hogy nagy érdeklődés övezi a filmet. A magyar nézők mozizási kedve vetekszik a járvány előtti szinttel és van is miből válogatni: a következő időszakban rengeteg új filmet mutatnak majd be a magyar mozik mindenféle műfajból. Lapunknak most Buda Andrea a Cinema City Magyarország PR- és marketingigazgatója beszélt arról visszatért-e a magyarok régi mozizási kedve, és érezteti-e még hatását a koronavírus világjárvány. Mutatjuk az is, hogy milyen filmekre ültek be a mozilátogatók az elmúlt héten, és milyen filmpremiereket érdemes figyelni a következő időszakban.

Az április 20-tól 26-ig tartó mozis műsorhéten a Super Mario Bros.: A film vonzotta a legtöbb nézőt a jegypénztárakhoz a Filmforgalmazók Egyesületének friss adatai alapján. Így már három hete ez a film vezeti a mozis toplistát, összesen már több mint 166 ezer jegyet adtak el rá. Az elmúlt hét napban összességében 262,2 millió forintot hagytak a mozik pénztárainál a nézők, ami visszaesés, így eddig idén ez a hét volt a mozik leggyengébb időszaka. Ez azonban már nem sokáig marad így, hiszen hamarosan új blockbuster érkezik a vásznakra: A galaxis őrzői: 3. rész. A premier előtti vetítésekre már elindult a jegyelővétel, a legjobb helyekre már le is csaptak nézők!

Az utolsó mozis műsorhéti toplistán a Super Mario Bros.: A filmet a frissen bemutatott A nemzet aranyai követi. A magyar sportdokumentumfilm azokat a magyar vízilabda-legendákat mutatja be, akik 1997 és 2008 között számos győzelmet arattak a világversenyeken. A harmadik helyet a Gyönyörű sorscsapás című romkom szerezte meg. A TOP5-be bekerült még az utóbbi idők két nagy blockbustere: A pápa ördögűzője és a Dungeons and Dragons: Betyárbecsület. Ezeket követi az Air – Harc a legendáért és a John Wick: 4. felvonás.

A TOP10-be befért még Nicolas Cage új vámpíros horrorja, a Renfield, a Talán igent mondok című romantikus vígjáték és Sinkai Makoto legújabb animéje, a Suzume. Éppen csak lecsúszott a ranglistáról Ari Aster új abszurd horror-vígjátéka, az Amitől félünk, és még mindig több ezer nézőt vonzott az Avatar - A víz útja is.

Rengeteg izgalmas premier érkezik a következő hónapokban

Filmbemutatók terén sem lehet ok panaszra: ahogy említettük, május 4-én érkezik A galaxis őrzőinek 3. része, május 18-án a Halálos iramban 10. része, május 25-én pedig az élőszereplős A kis hableány. Mindhárom filmre nagy lehet az érdeklődés a mozipénztáraknál.

Ahogy kanyarodunk rá a nyárra, egyre több franchisefilm kerül a mozikba, júniusban jön a Transformers: A fenevadak kora, a Flash: A villám, valamint az Indiana Jones és a sors tárcsája, júliusban pedig a Mission: Impossible - Leszámolás - Első Rész. Olyan nagynevű rendezők is új filmekkel jönnek ki, mint Wes Anderson az Asteroid Cityvel, Greta Gerwig a Barbieval, vagy Christopher Nolan az Oppenheimerrel.

Visszatért a magyarok mozizási kedve?

Arról, hogy mondhatjuk-e, visszatért a magyarok régi mozizási kedve, és érezteti-e még hatását a koronavírus világjárvány, Buda Andrea a Cinema City Magyarország PR- és marketingigazgatója nyilatkozott lapunknak. A szakember elmondta, hogy a pandémia hatása alapvetően már nem érezhető. Maximum még annyiban, hogy a mozilátogatók egyes filmek esetében, amelyekre jegyelővételt szervez a moziüzemeltető - mint például a blockbusterek, a premier előtti vetítések, fesztiválfilmek, vagy közönségtalálkozós események kevésbé szeretnek hosszú idővel hamarabb jegyet váltani, mint a covid előtt. Kérdésünkre kifejtette, hogy a jegyvásárlás rendszere nem változott a járvány előtti időkhöz képest, legfeljebb azért érződhet úgy, hogy több az olyan vetítés, amire csak jegyvásárlás lehetséges, foglalás nem, mert eleve több a film, mint a pandémia alatt.

A jegyelővétel legtöbbször a nagy érdeklődésre számot tartó filmeket érinti, melyekre a kereslet is nagy szokott lenni. Ilyen volt az Avatar: A víz útja, amit nagy várakozás övezett, így az előzetes jegyvásárlásnál is éreztünk már, hogy ez egy nagyon népszerű film lesz, hasonlóan az előző részéhez. De ilyen most az új Marvel, a Galaxis őrzői 3. vagy a Halálos iramban saga 10. része is. Inkább a kisgyermekes családokat célzó filmekre jellemző, mint legutóbb a Super Mario Bros volt, hogy a mozizás előtt közvetlenül vásárolnak jegyet rá a szülők, amikor már biztosan el tudnak menni a moziba, nem pedig hetekkel a premier előtt a jegyelővételi lehetőség keretében

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- mondta el a szakember. Arról, hogy visszatért-e már a magyarok mozizási kedve a járvány óta, Buda Andrea azt mondta, hogy már jó ideje látszik a fellendülés. Tavaly év elején, a 2021 decembere óta műsoron maradt Pókember 3, vagy nyáron a Top Gun: Maverick már rengeteg embert megmozgatott, az Avatar második részének menetelése pedig már csak hab volt a tortán. Bár a tavalyi év még nem hozta a 2019-es év számait, de nagyon közel járt hozzá.

Az, hogy a magyarok ismét egyre szívesebben járnak moziba a szakember szerint nem csak annak köszönhető, hogy már nincsenek korlátozások, vagy akkora járványveszély. A filmipar ugyanúgy kezd magára találni, sokkal több az új film, a nagyobb bemutató, bátrabban küldik mozikba a filmjeiket a stúdiók, amiket a járvány kezdetén inkább streamingen mutattak volna be - mondta el.

A filmválaszték, ami a leglényegesebb. Ha van olyan film a mozikban, ami az embereket igazán érdekli, akkor arra el fognak menni. A stúdiók letesztelték, és világosan látszik, hogy sokkal nagyobb bevételt hoznak a filmek úgy, ha előbb a moziban vetítik, majd csak hetekkel utána (ma ez az időszak 90 napról átlagosan 45 napra csökkent) kerülnek fel a streaming platformjukra. De fontos, hogy a néző tudjon az adott filmről. Ha például egy nagyobb marketing kampány, vagy az Oscar-díj ráirányítja a figyelmet egy filmre, esetleg egy sikeres franchise következő része érkezik a mozikba, vagy ha nagy sajtóvisszhangot kapott akár nemzetközi szinten, sokan moziban, sőt minél hamarabb akarják majd látni

- mondta el a szakértő. Buda Andrea arról is beszélt, hogy a mozizási kedv visszatérésében rengeteget számít, hogy már sokkal több film jön a mozikba, mint a pandémia évei alatt. A járványt megelőzően az átlag a 4-7 premier volt hetente, a lezárásokat követő újraindulást követően 1-2 új film jelent meg hetente. Mostanra azonban ismét átlagosan 4-5 körül van a premierfilmek száma heti szinten. A megnövekedett filmkínálattal pedig szélesebb rétegeket is tudnak elérni a mozik, hiszen van miből válogatni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 16. héten

Kihúzták az Ötöslottó 16. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki az 1,5 millárd forintos főnyereményt?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm