8 °C Budapest
People, Fun, Domestic Life, Lifestyles, Weekend Activities

Ezek voltak a magyarok kedvenc társasjátékai 2022-ben: még nem késő egyet beszerezni a fa alá

2022. december 18. 13:01

A társasjáték 2022 is töretlenül az egyik legnépszerűbb karácsonyi ajándék, mely kicsiknek és nagyoknak egyaránt nyújthat szórakozást. A koronavírus járvány alatt jelentősen fellendült a kereslet az ilyen játékok iránt, mely azóta sem hagyott alább. A választék évről évre szélesebb, a régi klasszikusok mellett az újdonságok is minden évben a figyelem középpontjába kerülnek. A Pénzcentrum most hazai kereskedőket kérdezett arról, melyek voltak az idei év legkelendőbb játékai, a legfontosabb újdonságok és milyen trendek jellemzik most a játékpiacot.

Hasonlóan a sok éves trendhez, 2022-ben is a legkeresettebb játékkategóriák év végén a társasjáték, kártya, a LEGO és a kreatív-, fejlesztő játékok egy novemberi közlemény szerint. A társasjáték karácsonykor népszerű ajándék, nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is. A társasjátékok 2020 óta sokadik reneszánszukat élik, a koronavírus járvány új lendületet is adott a magyarok társasjátékozási kedvének: megnőtt az igény azokra a játékokra, melyek teljes mértékben lekötik a gyermekek figyelmét, és mellette edukatív tartalmat is nyújtanak. Az elmúlt években a korábbiaknál is keresettebbé váltak a kollektív közösségi élményt nyújtó társasjátékok is, amelyek az egész család számára élményt biztosítanak. 

A Pénzcentrumnak arról, hogy melyek voltak idén a legkeresettebb társasjátékok, a 2022-es megjelenések közül a legnépszerűbbek, milyen új trendek rajzolódtak ki idén a játékpiacon, az eMAG, a Gémklub és a Szellemlovas nyilatkozott. Utóbbiak kifejezetten társasjátékok, játékok eladására specializálódott boltok, míg az eMAG az egyik legnagyobb hazai online piactér, ahol rengeteg társasjáték is gazdára talál minden évben.

Társasjátékok toplistája 2022-ben

A Gémklub listája:

  1. Azul
  2. Bang!
  3. Cica, pizza, taco, gida, sajt
  4. Dixit
  5. Dobble
  6. Fedőnevek
  7. Fröccs
  8. Robbanó cicák
  9. Spicy
  10. The Mind - Érezz rá!

A Szellemlovas listája:

  1. Homályrév: Az Oroszlánfalka
  2. Boldog Kicsi Dínók
  3. 7 Csoda: Párbaj
  4. Ark Nova
  5. Kartográfusok

A teljes társasjáték termékkategóriát figyelembe véve a legsikeresebb játéknak az eMAG.hu-n a Honfoglaló, valamint a Pandemic és a Scrabble számítanak - ezek mind olyan klasszikus játékok, amelyek felnőtt korú játékosok számára is szórakoztatóak.

A toplistákat persze az jellemzi, hogy egyrészt az olcsóbb, másrészt a szélesebb rétegeket megmozgató játékok kerülnek a tetejére – vagyis a kedvezőbb árú partijátékok közül kerül ki a nagyobb része. A hosszabb játékidejű, akár családoknak, akár tapasztaltabb játékosoknak szánt stratégiai játékok, bármilyen sikeresek is, ritkán jelennek meg a legkeresettebb társasjátékok listáján

- mondta el lapunknak a toplisták kapcsán Tóth Balázs a Gémklub senior marketing menedzsere. Tehát ezeket a népszerűségi listákat olyan szemmel böngészni, hogy nem feltétlenül a legérdekesebb, legjobb játékokat tartalmazzák, hiszen vannak olyan kategóriák, amelyek jellegükből, árszabásukból adódóan - pl. kártya-, vagy partijáték - nagyon keresettek.

2022-es újonnan megjelent társasjátékok toplistája

A Szellemlovas listája:

  1. Homályrév: Az Oroszlánfalka
  2. Ark Nova
  3. Stardew Valley: The Boardgame
  4. Dűne: Impérium
  5. Mars Terraformálása: Árész Expedíció

A Szellemlovas cégvezetője, Tóth András lapunknak kifejtette, hogy mindkét listán minden játék magyar nyelvű, kivéve a Stardew Valley, ami angol, mely nem is jelent meg magyarul. Ez meglehetősen ritkának számít a magyar piacon - emelte ki. Arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel az Ark Novából a napokban érkezik az újranyomás, ha az előrendelt darabszámokat is figyelembe veszik, akkor viszont mindkét listát az vezetné. 

A Gémklub listája:

  1. Ark Nova
  2. Azul: A királyné kertje
  3. Homályrév - Az Oroszlánfalka
  4. Ki20tuk!
  5. Kisfröccs
  6. Robbanó minyonok
  7. Stranger Things – Attack of the Mind Flayer
  8. Süti, sapi, taco, pizza, ajcsi
  9. Sweet & Spicy
  10. Szabadulópakli: Drakula kastélya

A két lista közös pontja az idén megjelent, már említett Ark Nova, mely kifejezetten gémer játék. A játékosok feladata, hogy benépesítsék saját állatkertjüket - szépen megrajzolt állatkártyákból tablót építve -, mindezt a természet védelmében. A Homályrév - Az Oroszlánfalka szintén mindkét listában szerepel, mely az egyik legkedveltebb nemzetközi játék „folytatása”, kooperatív társasjáték taktikus harci elemekkel. A játékosok egy kalandozó csapat tagjaiként együttesen néznek szembe az ellenfeleikkel, teljesítik a kihívásokkal teli küldetéseket. A Szellemlovas közlése szerint az Oroszlánfalka a Homályrév játék könnyedebb, kezdőbarátabb verziója. Az Ark Nova, amit sokan az új Mars Terraformálásának neveztek, a 2021-es esseni játékkiállítás legnépszerűbb játéka volt. 

A Gémklub csapatának személyes kedvencei voltak a Cascadia vadvilága és az Ébredő erdő, melyek elnyerték a német Spiel des Jahres díjat, ami "a társasjátékozás Oscar-jának" számít. Hozzátették, hogy nehéz a választás, mert a Gémklub számára mindig is az volt a küldetés, hogy a legkülönlegesebb, legegyedibb játékokat elhozza a magyar társasjáték-rajongóknak, melyek közül nehéz kiemelni egyet-egyet.

Gyermekeknek szóló társasjátékok

Az eMAG-on gyerekeknek szánt társasjátékok közül 2022-ben tavalyhoz hasonlóan a Zanzoon Igaz vagy Hamis? Junior társasjátéka volt a legnépszerűbb, de csaknem ugyanilyen jól teljesítettek a Goliath Undi Guszti, a Hedbanz és a Kamudetektor játékok is.

A Gémklub listáján szerepelnek

  1. Az elvarázsolt labirintus
  2. Concept Kids: Állatok
  3. Cortex Kids
  4. Dobble Bogyó és Babóca
  5. Dragomino: Sárkánytojások nyomában
  6. Miénk a vár!
  7. Nem én voltam!
  8. Sztorikocka
  9. Teknőscsúszda
  10. Varázslatos krónikák: A holdkövek nyomában

A Szellemlovas gyerekjátékokkal alapvetően nem foglalkozik, néhány nagyobb megjelenést tartanak, de azoknak a keresettségéből lényegi információkat nem lehet leszűrni.

2022. évi trendek a társasjátékpiacon

Az eMAG azt közölte a 2022-es trendek kapcsán, hogy a hagyományos játékoktól eltérően a társasjátékok piaca nincs annyira kihegyezve a nagyobb ünnepekre, mivel a baráti és családi összejöveteleket is színezni tudja, ezért az év bármelyik időszakában kelendőek ezek a játékok az piactéren. Karácsony előtt elsősorban a kigyerekeknek valótól a Junior korosztályig készülő játékok iránt növekszik az érdeklődés. Azt is elárulták, hogy agy tipikus hazai eMAG-vásárló átlagosan bruttó 10 ezer forintért rendel társasjátékot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tapasztalataik szerint a játékpiac is megérezte a gazdasági nehézségeket, viszont lényegesen alacsonyabb visszaesés mértéke más termékkategóriákhoz képest. A karácsonyi szezonban leadott rendelések száma és azok értéke majdnem megközelíti a tavalyi évet, amely az elmúlt évek egyik legjobb éve volt. A LEGO természetesen, mint hosszú évek óta már, idén is a legkedveltebb termékek közé tartozik, mellette a társasjátékok a játékfigurák, puzzle-k és játékbabák a legkelendőbbek az eMAG.hu-n.

A termékek kisebb hányadának az ára nem emelkedett, a maradék ára legfeljebb a harmadával nőtt 2022-ben - csak nagyon kevés termék ára nőtt ennél nagyobb mértékben.

A Gémklub azt közölte, hogy bár témában továbbra is tartja magát a természettel, az állatvilággal kapcsolatos érdeklődés, mégis az izgalmas játékmenet a legfontosabb, amit a jól bevált mechanizmusok jól sikerült új kombinációja biztosít. Emögül nem maradhat el a vonzó külső, a színes és találó illusztráció sem.

A járvány hatásaival kapcsolatban arról tájékoztattak, hogy itthon már évek óta egyre nagyobb érdeklődés vette körül a modern társasjátékozást, amit a karantén alatt így nem újra fedeztek fel az emberek, hanem egy olyan lehetőségként nyúltak hozzá, amely tartalmas és élvezetes szórakozást hozott nekik a nehéz időszakban. 

Sajnos azonban a globális hatások miatt a társasjátékozást többszörösen is sújtotta a gazdasági visszaesés, mert nem csak a gyártási költségek emelkedtek nem várt mértékben, de a szállítási költségek is. Ennek a kettős hatásnak köszönhetően egyre több társasjáték esetében fogadjuk el a külföldi kiadó ötletét,
hogy a játékot Európában gyártatjuk a távol-keleti gyártás helyett

- fejtette ki Tóth Balázs. A jövőben a Gémklub terve, hogy folytatják az izgalmas újdonságok, minőségi társasjátékok kiadását, amivel az új társasjátékosokat és a társasjátékozást hobbinak tekintők meg tudják szólítani. Egyelőre úgy látják, hogy a társasjátékok iránti érdeklődés nem esett vissza.

A Szellemlovas azt közölte, hogy a társasjátékok évről évre egyre népszerűbbek, és nincs ez máshogy 2022-ben sem. Kitértek rá, hogy az idei megjelenések toplistájáról két cím rögtön felkerült az idei legeladottabb listára is (Ark Nova és Homályrév: Az Oroszlánfalka), ami jól mutatja, hogy egy-egy nagyobb nemzetközi siker azonnal begyűrűzik a magyar piacra is, amint megjelenik belőle a magyar kiadás. Tapasztalataik szerint a jó nevű, elismert játékokat keresnek a vásárlók elsősorban. 

A nemzetközi trendek alakítják a magyar megjelenéseket is, amelynek eredményeként egyre nagyobb és bonyolultabb játékok jelennek meg, egyre több tartalommal, és ennek megfelelően egyre magasabb árakkal. Míg néhány éve az átlagos társasjáték 10-12 ezer forint volt, a két legnépszerűbb játék már 18-20 ezer forintba kerül. Ennek csak egy része az infláció, ezek az új, drágább játékok alapvetően többet is kínálnak, mint a korábbiak

- fejtette ki Tóth András. Azt is hozzátette, hogy a magyar piacot 2022-ben kifejezetten erősen érintette a forint-euró árfolyam változása, hiszen minden magyar megjelenés egy nagy nemzetközi kiadó játéka, így a gyártás jellemzően ugyanott zajlik, ahol a többi nyelvű verziót gyártják, ezért devizában fizetnek a magyar kiadók. "Sajnos ez erőteljesen rányomta a bélyegét az idei megjelenésekre, hiszen sok esetben ezekről a megjelenésekről már 2022 előtt megszülettek a szerződések, akkori árfolyamokkal számolva" - magyarázta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 16. héten

Kihúzták az Ötöslottó 16. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki az 1,5 millárd forintos főnyereményt?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm