18 °C Budapest
Young woman in a Lotto store playing lottery ticket to win with luck, she fills the ticket with a pen

Válaszút előtt a Hatoslottó új milliárdosa: könnyen elúszhat a pénze, ha rosszul dönt

2021. december 28. 16:45

A hatos lottó rekordnyereménye sokak fantáziáját felcsigázta. Fejben rengetegen elköltötték a milliárdokat. A Pénzcentrum most annak járt utána, hogy lehet okosan befektetni egy ekkora összeget.

Hatalmas összegű főnyereményt vitt el valaki vasárnap a Hatoslottón. A szerencsés játékos 3 milliárd 150 millió forinttal lett gazdagabb a "1; 3; 7; 12; 16; 27" számsorozatnak hála.

A rekordnyeremény sokak fantáziáját felcsigázta. Fejben a legtöbb szerencsejáték iránt érdeklődő magyar minden bizonnyal el is költötte már a nyereményt a nyertes helyett. De a fantázián túllépve a Pénzcentrum arra is kíváncsi volt, hogy lenne érdemes befektetni a hirtelen jött vagyont, úgy hogy a milliárdok nem csupán megmaradjanak, de még gyarapodjanak is.

Ebben Bence Balázs, a Portfolio tőzsdei oktatója volt segítségünkre. A szakértő kérdésünkre azt vázolta fel, hogy lenne érdemes diverzifikáltan befektetni a hatalmas vagyont.

Hagyományosan az államkötvények a leginkább kockázatmentes befektetési eszközök, míg a különböző egzotikus termékek, akár a kritptodevizák, vagy a ténylegesen létező eszközökre vonatkozó derivatívák a másik, leginkább kockázatos véglet. A kettő között helyezkednek el mind az ingatlanok, mind a részvénybefektetések. A szakértő elárulta milyen arányban lenne érdemes a vagyont elosztani a különböző befektetési lehetőségek között.

Prémium magyar államkötvény PMÁP – 20%

Az 5 éves verzió előző évi infláció + 1,25%-ot fizet, ez 2022-ben 75 körüli hozamot eredményez.  Persze a hivatalos infláció, meg az egyéni fogyasztói kosarunkban tapasztalható áremelkedés jelentősen eltérhet egymástól.   A lényeg, ez a portfoliónak az a része, aminek a reál értéke nem nagyon fog növekedni.  

Lakás, üzlethelyiség, termőföld – 38% 

Kizárólag az az ingatlan számít befektetésnek, ami pénzt hoz, a ház, lakás miben laksz, befektetés a saját kényelmedbe. Szóval a cél itt olyan ingatlanportfólió kialakítása, amelyeket bérbe tud adni az illető. Ekkora tőkéből akár egy egész társasház megvásárlása is beleférhet a keretünkbe.

Tőzsdei befektetés – 40%

Sokaknak meglepő lehet, de lényegében a tőzsdei befektetés is reál eszköz vásárlást jelent. A részvény vásárlással tulajdont szerzel egy társaságban, részesedsz annak eszközeiből, szoftverekből, gépsorokból, és nyilván a profitból is amit ezek segítségével elérnek.

Ha valaki nem akar egyedi részvényekkel bajlódni, akkor a legjobb stratégia úgynevezett indexkövető passzív alapokat vásárolni. Az alábbi kettővel az egész világot lefedjük. Az első a fejlett világ részvényeit tartalmazza, a másik a fejlődő, feltörekvő régiót, elsősorban Kínát és Indiát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc),
  • iShares MSCI Emerging Markets UCITS ETF (Acc),

Ezeket ETF, tőzsdére bevezetett befektetési alap formájában lehet megvásárolni. TBSZ számla segítségével pedig még az adót is megússzuk.  A tőzsdei befektetés láb, hasonlóan az ingatlanhoz, hosszú távra, 15-20 évre szól.

Arany – 1%

Csak a biztonság kedvéért, hátha a Covid zombijárvánnyá mutálódik.  Az arany nem fizet osztalékot, mint a tőzsdei befektetés, nem fizet bérleti díjat, mint az ingatlan, csak van, csillog sárgán, és remélhetőleg a jövőben valaki többet fizet érte, mint amennyiért te vetted.

Kripto – 1%

Ethereum, Bitcoin meg ami jól esik az embernek. Már vagy 1000 féle kriptovaluta, igazi sláger most. A Blokklánc technológia marad, de hogy melyik lesz a nyertes kripto, azt nem lehet megjósolni. Ezért javaslom, hogy 1 százalékot fektessünk ebbe is. Ha bejön, szuper pénzt hozhat.   Ha nem, akkor a többi  befektetés bőven kompenzálja azt amit ezen bukunk - véli a szakértő.

A célzottabb befektetés is jól sülhet el

Könnyen lehet persze, hogy egyetlen szektorba fektetve, vagy akár egyetlen befektetéssel is nagyon jól járhat az újdonsült milliárdos. A Pénzcentrum nemrég írta meg a hajléktalanból befektetővé váló lottónyertesek mesébe illő történetét.

A győri hajléktalan Andraschek házaspár még 2013-ban nyert a lottón. A 626 millió forintos, mesés nyereményt pedig nem herdálták el, hanem okosan befektették. Andraschek Lászlóné idén mesélte el, hogy a pénzből többek között ingatlanokat vásároltak az Audi-gyár környékén, amelyek kiadásából is vannak bevételeik, de maguknak és a gyerekeiknek is vásároltak egy-egy lakást vagy házat. Az asszony azt is elmondta, férje valóra váltotta az álmát, meglátogatta a testvérét Kanadában.

Andraschekné arról is beszélt, hogy annak idején cukrászdát is nyitottak, de nem ment jól az üzlet, úgyhogy inkább bezárták, az ingatlant pedig eladták. Elmondta azt is, mára a sikeres ingatlanbefektetésekből több alkalmazottjuk is van, akik segítenek a ház körül, és saját sofőrt is foglalkoztatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 20. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2022/20. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten nem volt telitalálat, így a 21. héten már  1 milliárd 390 millió forintért játszhatnak a játékosok.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?