4 °C Budapest
Happy mountain bike couple outdoors have fun together on a summer afternoon sunset. cimlapi

Nagyot nézhet, aki most venne biciklit: brutálisan elszálltak az árak a piacon

2021. november 15. 13:03

A friss inflációs jelentés szerint kedvezőtlen csúcson, 6,5%-on áll a drágulás mértéke, ami még magasabbra is kúszhat év vége felé. Az évtizedes rekordérték hatása jelentős a kamatokra, az euróra és a teljes gazdaságra, de akár az olyan hétköznapi használati tárgyakéra is, mint például a kerékpár.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A várakozásoknál is magasabb áremelkedést három tényező együttes hatása indokolja: a külső nyomás, a pörgő belső gazdaság különös tekintettel az állami támogatású programokra, hisz a dotációk hajtják felfelé az árakat illetve a relatíve gyenge forint – mondta el az Inforádiónak adott interjújában Horváth István, a Sberbank treasury vezetője.

A szakember szerint tételesen a nyersanyagok, alapanyagok drágulása, a hazai és világszerte tapasztalható keresletnövekedés, a szállítási láncok meg-megtorpanása, valamint nagyrészben a minden mást is drágító üzemanyagár-emelkedés áll a magas érték mögött.

A lakásfelújítást tervezők számára nem túl jó hír, hogy várhatóan ez a szektor egyike lesz azoknak, amelyek a jövőben is megszenvedik a folyamatos inflációt. De tulajdonképpen minden más hétköznapi szolgáltatás és termék ára emelkedni fog tovább. Jó példa erre akár a kerékpár, amit a válságot megelőző időszakhoz képest két-háromszoros áron tudnak csak beszerezni az emberek, már ha éppen kapható az üzletekben bicikli.

Az adatok fényében szinte borítékolható, hogy a jegybank is nagyot emel a kamatokon. A környező országok lépései is ebbe az irányba hajtják az MNB-t, a jegybankárok Horváth István szerint legalább 30 bázisponttal drágítják az alapkamatot a következő ülésükön.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Így év végére a 2,4%-os vagy akár annál magasabb alapkamat sem kizárt. A kamatdöntéshez kapcsolódó jegybanki kommunikáció függvénye, hogy visszaerősödik-e a forint az euróhoz viszonyítva a következő hetekben. A Sberbank szakértője e tekintetben 350 forint környéki árfolyammal kalkulál az év végére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 6. 11:26