Íme az új Nemzet Sportolója: mostantól ennyit kap havonta az államtól

Mr. Lájk2017. június 28. 19:15

Kiderült, kit választanak meg a nemzet sportolói maguk közé tizenkettediknek. Az új tagnak a címhez tartozó járadékot is megkapja mostantól, de vajon mennyivel kap többet?

A kormány, a nemzet sportolóinak egyhangú javaslata alapján, a Nemzet Sportolója címet adományozza Kamuti Jenőnek, kétszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnok vívónak, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökének. A 79 éves Kamuti Jenő tőrvívásban és párbajtőrvívásban egyaránt versenyzett, de kiugró sikereit tőrözőként érte el: egyéniben kétszer, 1968-ban és 1972-ben nyert olimpiai ezüstérmet, világbajnokságon 1957-ben tagja volt a győztes válogatottnak, emellett hatszor - kétszer egyéniben, négyszer csapatban - végzett a második helyen, ötszörös Universiade-győztes.

Mennyi járadékot kap ezentúl?

A cím bevezetésekor (2004-ben) 500 ezer forint járt, 2015 óta pedig havonta 630 ezer forintot kapnak a Nemzet Sportolói. Lényeges, hogy a cím elnyerésével már nem kaphatnak olimpiai járadékot, azonban, ha ez utóbbiak összege meghaladná a 630 ezer forintot, akkor az olimpiai járadékok összegét kapják ezen túl is. ez azt jelenti, hogy semmiképp sem járhatnak rosszul a Nemzet Sportolójaként.

Mivel Kamuti Jenőnek két olimpiai ezüstérme van, ezért mostantól a 630 ezer forintra lesz jogosult.

Eddig egyébként kevesebb, mint 200 ezer forint volt az olimpiai eredménynek kösznhető járadéka a nemzet újdonsült sportolójának.

Címkék:
olimpia, sport, járadék, lájk,