Rokkantnyugdíjasként nyomorog a magyar színészlegenda

Rokkantnyugdíjasként nyomorog a magyar színészlegenda

2017. április 29. 16:00

Kopott bútorok, koszos falak közt él egy kis garzonlakásban Paudits Béla, Jászai Mari-díjas színművész. Azt mondja, nem vár már semmit az élettől és arra sincs pénze, hogy eltemessék.

Nem sok jóval biztatják az orvok, újabb műtétre lenne szüksége, de senki sem vállalja. "És hogy mit lehet ilyenkor tenni? Semmit. Várok a halálra" - mondta a Best magazinnak Paudits Béla,  akit 4 évvel ezelőtt műtöttek meg, de a beavatkozás nem sikerült, tönkre tette az egykori színész életét. Elfertőződött a sebe, amit végül kivágtak belőle, azóta pedig ágyhoz van kötve. Paudits ráadásul demenciában szenved, állapota folyamatosan romlik.

Még azt sem tudom, ki fog eltemetni. Valószínűleg senki. Egyszerűen nincs rá pénzem

 - mondta a lapnak. A jelenleg 46 kilós Paudits szerény körülmények között él: egy egyszobás garzonban lakik, amire ráférne egy alapos felújítás. Paudits néhány éve beszélt arról, hogy rokkantnyugdíjból él, ami alig haladja meg az ötvenezer forintot.

Nehéz manapság kijönni a nyugdíjból, és a most már nyugdíjas korú művészek legaktívabb éveiben még nem is állt rendelkezésre annyi választási lehetőség a különféle pénzügyi termékek közül, amelyekkel kimondottan a nyugdíjas évekre félre tudtak volna tenni. Ma viszont az aktívan dolgozók számára rengeteg lehetőség nyílik, amik segítségével megalapozhatják gondtalan nyugdíjas éveiket.

Mi lehet a megoldás?

A nyugdíjrendszerrel foglalkozó kutatások rendre hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, és egyre több pénzintézet próbálja felhívni a figyelmet a tartalékképzés fontosságára. Nagy szükség van az öngondoskodásra. Ha nem akarunk nyomorogni idős korunkban, akkor érdemes időben lépni.

Több választási lehetőségünk is van, Magyarországon három különböző nyugdíjcélú megtakarítást is támogat az állam. Ezek a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), és a nyugdíjbiztosítás. Mindhárom terméknél a befizetések után 20 százalékos személyi jövedelemadó visszatérítés jár az adott megtakarítási számlán történő jóváírás formájában, a felső értékhatárok viszont eltérőek.

Az önkéntes nyugdíjpénztárnál évente maximum 150 ezer forint adójóváírást kaphatunk a számlánkon (ehhez 750 ezer forint befizetés szükséges), a hozamhoz pedig adómentesen 10 év letelte után (majd ezt követően 3 évente) juthatunk hozzá. A befektetési portfólió pénztáranként eltérő, ahogy a kockázatvállalás mértéke is.

A nyugdíj-előtakarékossági számlánál mindenki magának állíthatja össze, hogy mibe és mennyit szeretne fektetni. A pénzintézetek szakértői persze segítenek a választásban, ha szeretnénk, de a döntés teljes mértékben az ügyfélé. A NYESZ számlánál legfeljebb évi 100 ezer forint adójóváírás lehetséges (500 ezer forint befizetés esetén).

Választhatjuk a nyugdíjbiztosítást is, ez esetben maximum 130 ezer forint adókedvezmény jár (650 ezer forint befizetés esetén), az adójóváírásokkal növelt megtakarítást pedig nyugdíjas korban adómentesen kapják meg az ügyfelek.

Címlapfotó: Mohai Balázs/MTI

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?