17 °C Budapest

Súlyos anyagi gondjairól vallott Cseke Katinka: "Nem tudom hol laknék..."

2017. április 19. 16:38

Sokszor olyan munkát is elvállal, amit amúgy nem szeretne, mert szüksége van a pénzre Cseke Katinkának. Nagyon szeretne venni egy lakást a lányának, de nem lát rá esélyt, hogy a közeljövőben ezt meg tudná tenni.

Nem tudom hol laknék, ha a szüleimtől nem kaptam volna egy nagyon szép lakást, és én is szeretnék a kislányomnak egy lakást

- felelte Cseke Katinka a Micsoda nők! című műsor műsorvezetőjének, Várkonyi Andreának arra a kérdésére, mi az, ami miatt leginkább stresszel. A színésznő kifejtette, egyedül nagyon nehéz összegyűjtenie a pénzt, sokszor olyan munkákat is elvállal, amit nem szeretne.

"15, 20, 30 milliós dologról beszélünk és bár azt gondolják, hogy ugye színésznő vagy, rengeteget keresel, ez nem igaz" - jegyezte meg Katinka. Csodálkozva arról is beszélt, társadalmi problémának látja, hogy még értelmiségi körökben is komoly nehézséget okoz az, hogy el kell valahogy indítani az életben a gyerekeket.

Spórolj okosan!

Cseke Katinkának igaza van, valóban sokan küzdenek Magyarországon hasonló problémával, ezt számos tanulmány is igazolja. Van azonban megoldás: rendszeres, akár kis összegű megtakarítás ugyanis sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért.

Az lakástakarék (LTP) például kiváló döntés akkor is, ha gyermekünk első otthonának megvásárolására szeretnénk felkészülni.

Az LTP-be havonta befizetett összegek után ugyanis évente 30 százalékos (max. 72 ezer forint) állami támogatást kapunk, amivel 4 éves futamidő mellett akár 10 százalék feletti hozamot is elérhetünk. A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével te is megnézheted, milyen LTP-termékkel járnál a legjobban. De nézzünk néhány konkrét példát:

Ha a családban ketten is félre tudnak tenni havonta 20 ezer forintot, akkor az OTP Lakástakarék Fix 4 csomagjával négy év alatt kétszer 1 242 228 forintot kapnának lakáscélra. Itt viszont számolni kell még a számlanyitási díjjal, ami kétszer 24 ezer forinttal terheli meg a családi büdzsét. Az OTP Lakástakarék Start 4-et választva viszont a számlanyitás díjmentes, ám négy év után valamivel kevesebbet, fejenként 1 172 313 forintot fordíthatnánk lakásvásárlásra. Az Aegon Kamat Fix Plusz 4-el négy év után egyenként 1 172 392 forinttal leszünk gazdagabbak, ha pedig az Erste Lakástakarék EgyOtthont választjuk, úgy négy év után kétszer 1 250 600 forinttal leszünk gazdagabbak.

Ha a megtakarítási idő nem 4, hanem 8 év, akkor ugyanilyen feltételek mellett (vagyis havonta kétszer 20 ezer forint átutalásával számolva) a Fundamenta Lakáskassza kétszer 2 727 069 forintot hoz a családnak, amiből már fedezni lehet az önerőt. Az OTP Lakástakarék Fix 8-cal kétszer 2 826 444 forint üti a markunkat, míg ha az OTP Lakástakarék Start 8-at választjuk, végül kétszer 2 506 068 forint lesz a miénk. Az Aegon Kamat Fix Plusz 8 nyolc év alatt 2 506 412 forintot hoz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hitelt is felvennél?

Az LTP segítségével néhány év alatt összejöhet egy kezdő tőke. Ez azonban a legtöbb esetben még nem elég, sokan nem tudják finanszírozni a lakást hitel nélkül. Nem könnyű viszont megtalálni a számunkra leginkább megfelelő konstrukciót, ráadásul a  bankok ajánlatai között akár több milliós eltérések is lehetnek.

A Pénzcentrum kalkulátorával megnéztük, ha 15 milliót vennénk fel 15 évre, milyen ajánlatok közül választhatnánk. A teljes hiteldíj mutató (THM) alapján a K&H bank üzleti feltételű forint lakáshitele a legjobb választás. Így a havi törlesztőrészlet 100 018 forint lenne, a THM 2,63 százalék, és végül 18 132 909 forintot kéne visszafizetni.

Ha az MKB Kamatkövető Forint Lakáshitel - Kiemelt Plusz kondíciók ajánlatát választjuk, havonta102 066 forintos törlesztővel kell számolni, a THM 2,89 százalék, és a visszafizetendő összeg 18 446 597 forint. Az UniCredit lakáshitelét választva a havi törlesztő 103 039 forint, a THM  2,98 százalék, és a végösszeg 18 568 390 forint.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm