2020. december 2. szerda Melinda, Vivien

Smarni, avagy császármorzsa recept: a habkönnyű császármorzsa készítése


Habkönnyű császármorzsa recept: mutatjuk, mi az a császármorzsa, hogyan történik a császármorzsa készítése. A smarni, másnéven csaszarmorzsa egy igazi történelmi édesség!

A császármorzsa egyike a legegyszerűbb magyaros édességeknek: a habkönnyű császármorzsa tészta különlegessége az, hogy nem sütőben, hanem serpenyőben sütjük ki, darabosra törve tálaljuk. Ha unod a palacsintát, ám mégis valami hasonló édességre vágysz, nincs is jobb tippünk, mint egy ínycsiklandó smarni összeütése és meghintése porcukorral! Cikkünkben leírjuk, mi a smarni, azaz császármorzsa és hogyan készül ez a mennyei édesség, illetve eláruljuk, hogyan tálaljuk, hogy a lehető legfinomabb legyen!

Mi az a császármorzsa?

A császármorzsa (népies nevén smarni) egy történelmi múlttal rendelkező, osztrák-magyar desszert, amelyet a Monarchia fennállása alatt találtak fel. A legendák szerint Sisi Királyné udvari szakácsa készítette el ezt az édességet a császári pár számára, ám az sem kizárt, hogy a császármorzsa maga Ferenc József találmánya volt. A császármorzsa, németül "Kaiserschmarrn" a magyar kifejezés tükörfordítása, a császárról kapta a nevét, az egész volt Osztrák-Magyar-Monarchia területén elterjedt más-más elnevezéssel. A desszert hagyományosan lisztből vagy búzadarából készül tojással, tejjel, cukorral; kifejezetten hasonlít a palacsintatésztához, ám serpenyőben készítik el azt. Máris mutatjuk, hogyan történik a habkönnyű császármorzsa készítése!


Császármorzsa

A császármorzsa hozzávalói

  • 200 g liszt vagy búzadara
  • 2 dl tej
  • 4 db tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek vaj
  • 1 csipet só
  • sárgabaracklekvár
  • porcukor

A császármorzsa recept elkészítése

  • 1. Keverjük össze a hozzávalókat: a tojást, a tejet, a citrom reszelt héját annyi liszttel, vagy tetszés szerint búzadarával, hogy a kívánt mértékben folyós tésztát kapjunk, ami sűrűbb a palacsintatésztánál, ám mégis hasonlít rá.
  • 2. Ha búzadarával dolgoztunk, hagyjuk egy órán keresztül állni, ha liszttel, folytathatjuk a császármorzsa készítését.
  • 3. Egy serpenyőben olvasszunk vajat bőségesen, majd öntsük bele a császármorzsa masszáját. Süssük kevergetve, míg "morzsákra" szét nem esik. Akkor jó, ha minden darabka szépen megsült.
  • 4. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral és kínáljunk hozzá lekvárt (hagyományosan baracklekvárt).

Címlapkép: Getty Images

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Videó: bejutottunk az ALDI raktáraiba, ahol több ezer tonna papírt hasznosítanak újra
2025-re minden saját márkás termék csomagolása újrahasznosítható lesz az áruházláncnál.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

12.03-12.09
Országos

Spar

12.03-12.09
Országos

Lidl

12.03-12.09
Országos

Aldi

12.03-12.09
Országos

Tesco

12.03-12.09
Országos

Auchan

Prémium termékkatalógus
11.26-12.24
Országos

Aldi

11.26-12.02
Országos

Auchan

11.26-12.02
Országos

  Ajánlatunk