2020. szeptember 23. szerda Tekla

Nem vagy egyedül: 10-ből 6 magyart már vertek át szakik


A magyarok döntő többsége nem egyszer szembesült már olyan helyzettel, hogy az otthonába kihívott szakember kontár munkát végzett, ha valami javításra, vagy felújításra szorult: közel 60 százalékukkal ez mindössze egyszer-kétszer fordult elő, de minden tizedik megrendelőnél ez sokszor probléma volt már - derült ki egy friss, országos felméréséből. Ebből a szempontból az egyik legköltségesebb mellényúlás az építkezés és a teljes körű felújítás, hiszen ezekben az esetekben akár milliós kár is érhet bennünket a hanyagul elvégzett munka miatt.

"Azért ferde, mert, ebben a házban nincs egy derékszög sem", "egy kis sziló ide, egy kicsi oda és minden rendben lesz", "higgye el főnök, majd kiegyenesedik idővel", "természetes fényben pont olyan színe lesz, mint a palettán" - ilyen és ehhez hasonló "szakember" aranyköpésekkel és kifogásokkal már szinte mindannyian találkoztunk, amikor valami otthonunkban javításra, felújításra, vagy szerelésre szorult. A Fix24.hu szakemberkereső felhasználói körében végzett közel 2000 fős országos kutatása most mindezt be is bizonyította: a megkérdezett megrendelők 60 százalékával legalább életében egyszer-kétszer, 11 százalékukkal sokszor előfordult, hogy megbízhatatlan, hozzá nem értő, mondhatni kontár "mesteremberre" bízta az otthonát. Emellett az online szakemberkereső piactér arról is megkérdezte az ügyfeleket, hogy tapasztalataik szerint milyen típusú szakmunkást a legnehezebb találni. A felmérés azt mutatja, hogy a megrendelők legnehezebben villanyszerelőt, kőművest és vízvezetékszerelőt találnak, de fűtésszerelőt, festőt és asztalost sem könnyű leakasztani.

"Természetesen nem lehet általánosítani, de tény, hogy jelenleg nemcsak hazánkban, de egész Európában is az egyik legégetőbb probléma, hogy megfelelő, megbízható, minősített szakembert találjunk a mindennapi építőipari feladatok elvégzésére. Sok magyar valódi mesterember ugyanis külföldön próbál szerencsét, vagy egyszerűen csak hónapokra előre be van táblázva, aminek köszönhetően sok "Mekk Mester" jut olyan munkákhoz, amilyenekkel korábban még csak nem is találkozott" - magyarázza Turi Sándor, a portál ügyvezetője.

Persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen jellegű a hanyagul elvégzett munka, hiszen míg, ha csak a kapcsolók, konnektorok cseréjét, vagy egy fal tapétázását rontja el egy önjelölt ezermester, akkor az viszonylag rövid idő alatt és kisebb összegből helyrehozható. Ezzel szemben az egyik legköltségesebb mellényúlás, ha kontár szakikat bízunk meg egy új ház építésével vagy egy teljes körű felújítással, hiszen ezekben az esetekben akár milliós kár, rengeteg stressz és időveszteség is érhet bennünket a hanyagul elvégzett munka miatt - teszi hozzá Turi Sándor.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó