2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Ilyen társasház sem épült még Magyarországon


Lerakták Magyarország első 100 lakásos passzív társasházának alapkövét Budapest XIII. kerületében. A nettó 2,2 milliárd forintos beruházást várhatóan 2014 áprilisában adhatják át, az első lakók mához 1 évre költözhetnek be.


Lerakták Magyarország első 100 lakásos passzív társasházának alapkövét Budapest XIII. kerületében. Az úttörő fejlesztés beruházási célokmányát még áprilisban fogadta el az önkormányzat képviselőtestülete. A célokmányban foglaltak szerint a beruházás összes várható bekerülési költsége 2 milliárd 194 millió 173 ezer forint lesz. A közbeszerzési eljárás eredményeképpen - melyet a Magyar Építő Zrt. nyert - a passzívház építési munkái már meg is kezdődtek. A beruházást várhatóan 2014 áprilisában adhatják át, az első lakók hozzávetőlegesen mához 1 évre költözhetnek be.


A háttérben (balról jobbra): Tóth József (polgármester, XIII. kerület); Szanyi Tibor (országgyűlési képviselő, XIII. kerület); Tolnai Tibor (Magyar Építő Zrt.); Nagy Csaba (Archikon Kft.)

"Az úttörő fejlesztés egyedülálló a magyar piacon; eddig a legnagyobb passzív társasház mindössze 6 lakásos volt" - mondta el az alapkő letétele kapcsán Nagy Csaba, a terveket jegyző Archikon Kft. ügyvezetője. Tolnai Tibor, a generál kivitelező Magyar Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: "A XIII. kerületi beruházás tökéletes iránytűként szolgálhat az előttünk álló uniós költségvetési ciklusban, melynek legfőbb irányvonala az energiahatékonyság lesz."

A projekt a XIII. kerület lassan egy évtizede tartó szociális bérlakásprogramjának legújabb eleme. A beruházás teljes egészében önkormányzati finanszírozású, így tulajdonosa, üzemeltetője, és használója is a kerület lesz. Gellért Lajos, a XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferense a Pénzcentrum.hu érdeklődésére korábban elmondta, a szociális bérlakásokat - a lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva - pályázat útján ítélik majd oda a XIII. kerületi szociálisan rászoruló lakosoknak. "A képviselő testület, a 10 pontból álló lakásgazdasági koncepcióval karöltve idén ősszel kezdi el tárgyalni a pályázás feltételeit" - mondta el Tóth József, a XIII. kerület polgármestere.


A háttérben (balról jobbra): Tolnai Tibor (Magyar Építő Zrt.) és Tóth József (polgármester, XIII. kerület)

A Reitter Ferenc utca, Zsinór utca, Jász utca és Fáy utca által határolt 4 402 négyzetméter nagyságú építési telken zártsorú beépítési móddal, 14,4 méter építmény magassággal épül meg a három tömbből álló épületegyüttes, mely mind a Jász utca, mind a Zsinór utca felől rendelkezik majd személybejárattal. A három épülettömbben három méretkategória szerint oszlanak el majd a lakások. A legnagyobb, 60 négyzetméter alapterületű otthonok 1+2 félszobásak, míg a közepes méretű, 50 négyzetméter körüli lakásokban egy szoba és nappali található. A harmadik, legkisebb épületszárnyban pedig 40 négyzetméteres, egyterű, térelválasztókkal szeparált garzonlakások kapnak helyet. A szociális bérlakások lakói nagyjából 15 ezer forintos fűtési költséggel számolhatnak, évente!

Amennyiben kíváncsi vagy a társasház műszaki részleteire, KATTINTS IDE, vagy görgess lejjebb a látványtervekhez:


(Forrás: Archikon Kft.)

(Forrás: Archikon Kft.)

(Forrás: Archikon Kft.)

(Forrás: Archikon Kft.)

(Forrás: Archikon Kft.)

(Forrás: Archikon Kft.)

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Nem dőlhetnek hátra a magyar devizahitelesek? Fontos ügyben dönt az EU bírósága
A legtöbb magyar adóst érintheti, akinek 2015 előtt devizahitele volt.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked