2020. július 2. csütörtök Ottó

Elgurult a gyógyszer: 1,5-szer annyiba van egy budapesti albi, mint az országos átlag


A  Központi  Statisztikai  Hivatal  (KSH)  2018  végén lakbérfelmérést végzett. Az elsődleges cél a lakbérek vizsgálata volt, de a bérleti viszony létrejöttének módja, az ingatlanok és a lakást bérlő háztartások jellemzői is a vizsgálat tárgyát képezték. A hivata 2018. novemberében több mint 500 településen, az ország egészét lefedőreprezentatív mintán végzett felmérést.

Lakáskörülményeink  meghatározzák  mindennapi  életünket,  lakhatásra fordított kiadásainknak pedig nemzetgazdasági szempontból is jelentős súlya van. Az összegyűjtött adatokra  támaszkodva  megalapozott  számításokatvégezhetünka magánbérleti  szektor gazdasági súlyára és a lakbéreket  alakító  tényezőkre vonatkozóan

- emelte  ki  az  összeírás  fontosságát a  kiadvány  készítője, Székely Gáborné, a KSH Lakásstatisztikai osztályának vezetője. Az adatok  alapján  megállapítható, hogy 2018 októberében egy magánszemélytől bérelt lakás átlagos bérleti díja 80 ezer forint volt,

a budapesti bérleti díjak pedig megközelítették az országos átlag másfélszeresét.

Az  eredmények igazolták,  hogy a bérleti viszony létrejöttében fontos szerepet játszik a bizalom, a személyes  kapcsolat: a bérlők  közel  fele  (48%)  rokonok, ismerősök révén került kapcsolatba a lakás tulajdonosával. Az így kiadott lakásokban csökken a lakáskiadás kockázata, ezért a lakbér akár több tízezer forinttal is alacsonyabb lehet, mint azokban az  esetekben, amikornem ismerősök állapodnak meg - írja közleményében a KSH.

A  bérlők 31 százaléka ingatlanhirdetésre specializálódott  internetes oldalon talált lakást, 10 százalékuk egyéb webes felületen, hirdetési vagy közösségi oldalakon. Az ingatlanportálok részesedése a nagyvárosilakásbérleti piacokonmagasabb, Budapesten eléri a 45 százalékot.

Az eredmények lehetővé teszika fővároson belüli különbségek bemutatását is. A  budai  hegyvidéki kerületekben a 146 ezer forintos átlagos havi lakbér és az átlagosnál nagyobb lakásméretek jellemzőek. A pesti belső kerületekbena kisebb lakásméretek mellett az

egy m2-re jutó lakbér összege megközelítette a 2500 forintot.

A legtöbb bérlő (57%) családjával vagy partnerével él a lakásban, míg az egyéb kapcsolatban álló lakótársak, így a barátok, diák-és munkatársak aránya együttesen  11 százalékot tesz ki. A bérelt lakások 32 százalékában egyedül lakik a bérlő, Budapesten ez az arány magasabb (37%), a kisebb településeken alacsonyabb. A megkérdezettek 28 százaléka munkavállalás miatt lakik albérletben. Ugyancsak magas a munkahely miatt lakást bérlők aránya Nyugat-Dunántúl régióban (35%), átlagos a Közép-és a Dél-Dunántúlon, és átlag alatti a többi régióban.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fordult a kocka: nem kell már levadászni a jó munkaerőt, kedvükre válogathatnak a cégek
Zdravka Demeter Bubaloval, a MOL-csoport HR igazgatójával beszélgettünk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk