19 °C Budapest
Egyre többen keresik a Dunához közeli lakásokat

Egyre többen keresik a Dunához közeli lakásokat

Pénzcentrum
2023. november 27. 14:21

A regisztrációs folyamat zajlik a Marina part egyik új fejlesztésénél, a Waterside Residence-nél – tájékoztatták a fejlesztők a Pénzcentrumot. A fővárosban folyamatosan nagy a kereslet a Dunához közeli új lakások iránt.

Folyamatos a kereslet a Dunához közeli lakásprojektek iránt Budapesten: a folyó közelsége és a vízpart nyújtotta lehetőségek továbbra is vonzó tulajdonságok a lakásvásárlók számára – tájékoztatták a fejlesztők a Portfolio-t. A fejlesztő a Marina part egyik új projektje, a Waterside Residence esetében is a legnagyobb érdeklődést azoknál a lakásoknál tapasztalja, amelyeknél van dunai panoráma.

A nagyobb alapterület népszerűbb

Takács Gyula Real Estate Portfolio Manager szerint a Marina part új fejlesztésénél, amely 317 lakással, AA+ energiabesorolással készül már elindult az előregisztráció, zajlik az értékesítési folyamat. Tapasztalatai szerint a nagyobb alapterületű, többszobás lakások iránt nagyobb az érdeklődés, a kisebb ingatlanokat ugyanakkor elsősorban befektetők keresik. A környék sajátosságai – elsősorban családok körében népszerűbb – miatt a tervezésnél nem is gondolkodtak stúdiólakásokban, a projekt jelentős részben nappali + 1 hálószobás vagy nappali + 2 vagy 3 hálószobás lakásokból áll, a legkisebb méret 1,5 szoba - amely ötvözi a jobb élhetőség és az alacsony alapterület nyújtotta előnyöket.

Az eladott lakások számának alakulása a különböző szobaszám-kategóriákban az elmúlt egy év során Forrás: ELTINGA
Az eladott lakások számának alakulása a különböző szobaszám-kategóriákban az elmúlt egy év során Forrás: ELTINGA

Ez egyébként egybevág az aktuális fővárosi lakáspiaci trendekkel: az ELTINGA legfrissebb Budapesti Lakáspiaci Riportja alapján május és augusztus között mindössze 74 garzonlakás kelt el, aminél kevesebbet eddig egyszer, 2020 második negyedévben értékesítettek a fejlesztők az elmúlt hét évben. A három, vagy annál több szobával rendelkező lakások iránti kereslet kevésbé esett vissza, nőtt ezek részesedése az eladásokból a negyedév során.

Jóval alacsonyabb rezsivel lehet számolni

Az átadott új építésű lakások energiahatékonysága javuló tendenciát mutatott az elmúlt években. Ehhez leginkább a törvényi szabályozás szigorodása járult hozzá: 2024 második felétől csak az a lakóépület fog használatbavételi engedélyt kapni, amelyik legalább BB-s minősítést szerzett. Takács Gyula szerint az ennél is jelentősen kedvezőbb, AA+ (közel nulla energiaigényű) kategória a projekt esetében azt jelenti, hogy a lakások rezsije jóval alacsonyabbra tervezhető, mint eddig megszokott, gázfűtéses megoldásoknál. 

„Az épületeket geotermikus szivattyúkból és hőszivattyúkból álló egyedi hibrid (kombinált) rendszerrel látjuk el, amelyben szivattyúk felváltva működnek különböző hőmérsékleti viszonyok között a fűtés/hűtés biztosításához a leghatékonyabb energiafelhasználás érdekében, valamint olyan okosotthon rendszerrel, mely távolról vezérelhető hőmérséklet beállítását teszi lehetővé. A lakóépületben minden rendelkezésre áll annak érdekében, hogy minimálisra legyen csökkentve az energiafelhasználás, megtartva a lakók kényelmi elvárásait is” – tette hozzá a Real Estate Portfolio Manager.

A projekt különlegessége, hogy egyedi szolgáltatásokat biztosít a tulajdonosok részére: ilyen a konditerem, a jóga/pilates terem, kültéri jóga pavilon, szauna, vagy a belső kertben megtalálható játszótér. Az épületek között egyébként teljes értékű, csak a lakók számára elérhető belső kert kerül kialakításra. Speciális szolgáltatásként biztosítanak a vevők számára egy enteriőr design tervet, ami kiindulási alap lehet a lakás berendezéséhez.

Címlapkép és fotó: GEOS Group Hungary

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem