12 °C Budapest
A young Mum bends over to her daughters height, and wraps her arms around her. They both wear thick winter coats as they brace the cold weather, and warm up in a loving embrace.

Ne kérdezd a gyerektől: "Mi volt az ebéd a suliban?" – 7+7 kérdés, amivel szóra bírhatod

2023. november 3. 19:00

A szülők többsége szeretne jobb és mélyebb kapcsolatot kialakítani gyermekével, de sajnos már egy teljesen hétköznapi beszélgetés kezdeményezésénél elakadnak. Pedig szakemberek szerint ez nem annyira nehéz feladat, csak a kérdéseinken kell változtatnunk és a beszélgetés körülményeit kell megfelelően kialakítanunk ahhoz, hogy a gyerekek a kellő mértékben megnyíljanak nekünk.

Sok szülő szeretne tartalmas beszélgetést folytatni a gyermekével, de bárhogy is próbálkozik vele, az valahogy sosem sikerül. Ez rendszerint a felnőttek kétségbeeséséhez vezet, akik az utolsó szalmaszálba kapaszkodva, görcsösen próbálják szóra bírni gyermekeiket. Ahelyett, hogy már rögtön a megfelelő kérdéseket tennék fel nekik.

Válts narratívát, hogy megnyíljon előtted

"Mi volt a suliban? Semmi." – szülőként gyakran futhatunk bele ilyen párbeszédekbe. Amikor úgy gondoljuk, elég nyitottak vagyunk a gyermekeinkkel folytatott párbeszédre, ám ők pusztán egyetlen tőmondatot vágnak oda nekünk válaszul. Tisztában vagyunk vele, hogy a gyereknevelés nem egy sétagalopp, ám ennek ellenére az ilyen szituációk megviselnek, az aggodalmasabb felnőttek ráadásul már ebből az 1-2 szóból arra következtetnek, hogy végleg elvesztették a kontrollt gyermekük élete felett, vagy ami mégrosszabb, hogy a gyereket biztosan valamilyen sérelem érte a közösségben, ezért nem beszélnek a hétköznapjaikról.

Vélhetően az utóbbi helyzetet akarta elkerülni a Daily Mail cikke szerint egy Yamel Belen nevű New York-i anyuka, aki ötgyermekes szülőként a TikTokon osztotta meg személyes történetét. Eszerint rendszeresen faggatta 5 és 27 év közötti gyermekeit arról, hogy jó napjuk volt-e, ám erre mindig csak egy rövid választ kapott. Belen ugyanakkor mindent (is) meg akart tudni arról, hogy mi történt gyerekeivel az iskolában, ezért a szűkszavúságuktól a nő kétségbe esett.

Azt éreztem, hogy valamit anyakánt nagyon rosszul csinálok

– mondta erről szóló videójában. Egy napon aztán megelégelte a történteket, és eldöntötte, elejét veszi a dolgoknak. Kizárólag olyan kérdéseket fog feltenni a gyerekeknek, amire kénytelenek lesznek bővebben válaszolni.

Belen módszere meg is hozta a várt sikert, elsősorban 17 éves fiával, valamint a 9 és 7 éves lányaival sikerült szót értenie. Ehhez nem is kell túl sok extra változtatás, csak az alábbi 5 legfontosabb kérdést kellett feltennie ahhoz, hogy a gyerekei nyelve megeredjen:

  • „Min mosolyogtál ma?”
  • „Ki mellé ültél ebédnél?”
  • „Láttál ma valamilyen kedves történést, és ha igen, mi volt az?”
  • „Volt ma olyan szituáció az iskolában, amiben a szereplők nem voltak kedvesek egymáshoz, és ha igen, mi történt?”
  • „A nap mely része tett igazán boldoggá?”

Belen a videójában ezen felül azt is megosztotta, miben látja sikere titkát. Elmondta, az általa megfogalmazott kérdések nem voltak sablonosak és eldöntendők, azaz a gyerekeknek lehetősége nyílt a részletesebb és árnyaltabb válaszadására.

Ha tehetjük, kerüljük a direkt helyzeteket

Bár a gyermekek hallgatása hosszú távon rettenetes lehet, a szülőknek érdemes tudnia, hogy az még nem jelenti a teljes eltávolodást. Anjali Ferguson klinikai szakpszichológus a HuffPostnak kifejtette, a felnőtteknek érdemes kíváncsinak maradniuk a nehezebb helyzetekben is, és valamennyi információval rendelkezniük a gyermekükkel kapcsolatos mindennapi történésekről. Ezzel elérhetik ugyanis, hogy a gyerekek tudják, ha valami komoly problémájuk adódik, akkor is bátran fordulhatnak hozzájuk.

Gyakran azt várjuk el a gyerekektől, hogy a vacsoraasztalnál beszélgessenek velünk, de egy ilyen direkt helyzet nem feltétlenül készteti őket arra, hogy megnyíljanak. Sok szülő inkább azt tapasztalja, hogy a gyerekek akkor mesélnek inkább a napjukról, amikor mondjuk az autóban ülnek

– közölte a szakember, aki szerint mindez azért lehet, mert egy utazás során nem kell közvetlenül a szüleikre nézniük, ezért nem érzik azt, hogy minden kérdésre válaszolniuk kell. Tehát nincs direkt szemkontaktus, a gyerekeknek nem kell egy fenyegető és megerőltető helyzettel megbirkózniuk. Ha pedig a szülő partnerként viselkedik az autózás során, akkor egy mindössze 15 perces úton is rengeteg információ birtokába kerülhet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Persze a siker még így sem teljesen garantált. A vacsoraasztalhoz hasonló szituációhoz vezethet ugyanis, ha az autóban (vagy bármilyen más szituációban) jelen van egy testvér, netán más felnőttek. Ilyenkor a gyerekek nem feltétlenül érzik azt, hogy szüleik csak rájuk összpontosítanak, és nem tudnak olyan mély, érzelmes pillanatot megélni. Ezen a ponton fontos megjegyezni: az sem jó, ha a szülők rágörcsölnek az ilyen helyzetek megteremtésére, a beszélgetések ekkor ugyanis könnyedén kiüresedett rutinná válhatnak, ami a spontaneitás rovására mehet. Másfelől az információk sem fognak annyira szabadon áramlani a felek között.

Ne erőltessünk inkább semmit, minden jön magától

Szülőként el kell köteleznünk magunkat amellett, hogy mindig legyen időnk a gyerekekkel való közös időtöltésre, hogy elérhetőek legyünk számukra, és a figyelmünk ne terelődjön el róluk. Azaz eben az időben ne telefonozzunk és ne az e-mailjeinkkel foglalkozzunk

– magyarázta már Dr. Larry Mitnaul, gyermek-, és felnőttpszichiáter. A Kansasben praktizáló orvos szerint a környezetnek ugyanakkor nem kell tökéletesen idillinek lennie, azaz egy autókázáson kívül jó lehetőség lehet a beszélgetésre a házimunka végzés, az ügyintézés vagy akár az együtt végzett testmozgás is.

A nagy pillanatok és a jó beszélgetések gyakran a kis pillanatokból születnek, így érdemes egy olyan időpontot rendszeresíteni, amikor van lehetőségünk beszélgetni. Ilyen lehet mondjuk egy szombat reggeli kutyasétáltatás, ami közben megállhatunk akár egy fánkot is megenni.

Végül a szakemberek elárulták, hogy szerintük milyen kérdésekkel érdemes beszélgetést kezdeményezniük a szülőknek gyermekeikkel. Íme a lista:

Kisgyermekek számára

  • Kivel és mit játszottál ma?
  • Mi volt ma az, amit a legjobban szerettél csinálni?
  • Mit tanultál ma?
  • Milyen mesét olvasott ma az óvónéni/tanító néni?
  • Mi tett ma boldoggá?
  • Csináltál ma valami olyat, amitől büszke vagy magadra?
  • Csinált ma valaki valami hülyeséget az iskolában?

Idősebb gyerekeknek és tizenéveseknek

  • Mi volt a kedvenc részed a napodból?
  • Történt ma veled valami váratlan?
  • Milyen kihívásokkal kellett szembenézned ma?
  • Min nevettél ma?
  • Csinált ma valaki valami furcsát?
  • Van valami most a fejedben, amiről beszélni szeretnél?
  • Tettél ma valami jót és kedveset?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem