Ez a 20 legdrágább utca a szolnoki ingatlanpiacon: aranyáron mennek itt a lakások

Ez a 20 legdrágább utca a szolnoki ingatlanpiacon: aranyáron mennek itt a lakások

2023. február 19. 20:32

Hogyan alakultak az ingatlanárak Magyarország tizenegyedik legnagyobb településén, azaz mennyiért vehetünk most lakást, házat Szolnokon? És vajon hova költözik az elit a Jász-Nagykun-Szolnok megyei székhelyen; melyek a legdrágább utcák a Tisza mentén fekvő Szolnok városában? Vármegyéket górcső alá vevő ingatlanpiaci cikksorozatunkban ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Mint arról nemrég megjelent cikkünkben beszámoltunk, a KSH adatai szerint 2022 harmadik negyedévére, a 2015-ös szintet 100-nak véve, a hazai lakásárindex elérte a 256 százalékot, azonban a drágulás üteme és a forgalom is egyértelműen lelassult. Az várható volt, hogy a lakásárak folyamatos kétszámjegyű növekedése nem tarthat örökké, és már 2022 tavaszán is érzékelhető volt az érdeklődés gyenge csökkenése.

Ám e folyamatra ezúttal nagyon sok egyéb hatás is rárakódott – pl. az elszabaduló infláció, az eszkalálódó háborús helyzet, a rezsikrízis –, s ez most egyszerre kezd meglátszani a számokban. Bár némelyik már az év első felében is rontotta a feltételeket, akkor az állami támogatások és az év elején kapott plusz jövedelmek még tovább segítették a keresletet, így a lendület csak az új energiaárak nyári bejelentése után fogyott el.

Most egyelőre a kivárás jellemző, ami nem is feltétlenül ugyanúgy hat majd a piac minden szegmensében. Az, hogy mikor kap új lendületet a piac, vagy annak legalább egy része, éppen úgy függhet a hitelkamatok alakulásától, mint attól, hogy az első „valódi” tél tapasztalataiból tavaszra milyen következtetéseket szűrnek le az emberek. A kivárásnak is van természetes vége: a szükségessé váló költözéseket sem lehet az idők végezetéig halogatni. S persze az is mozdíthat a piacon, ha mérséklődnek az árak, illetve a vevők jobban kihasználják a most éppen bővebbé váló alkulehetőségeket és a 2023-ban is elérhető lakástámogatásokat.

Íme Szolnok 20 legdrágább utcája

Az országos helyzet tehát ismert, de mi újság vidéken, hol tetőztek vajon a négyzetméterárak a megyeszékhelyek ingatlanpiacán, azaz – ha hihetünk a fenti elemzői prognózisnak – honnan kezd majd el konszolidálódni az árszínvonal? Nos, a Pénzcentrum friss, megyeszékhelyeket vizsgáló cikksorozatában épp ennek járt utána. Jelen írásunkban az Alföld szívében fekvő Szolnok városát vettük górcső alá, mely az ország tizenegyedik legnagyobb települése.

A KSH-nál elérhető, hivatalos tranzakciókból származó NAV-adatok alapján 2022 második negyedévében átlagosan 362 015 forintot kértek Szolnokon egy négyzetméternyi lakóingatlanért. Ugyanakkor az ingatlan típusa szerint komolyabb szórás is megfigyelhető a fajlagos árakban és természetesen a tranzakciószámokban is. Lapunk megkeresésére az ELTINGA összeállított egy részletesebb adatsort, amely alapján megállapítható, hogy 2022 második negyedévében a használt tégla lakások négyzetméterenként 377 560 forintért (272 tranzakció alapján), míg a panellakások 333 971 forintos fajlagos áron (149 tranzakció alapján) keltek el Szolnokon; a családi házakért pedig 358 477 forintot kértek (14 tranzakció alapján) a tulajdonosaik négyzetméterenként Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyén.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez tehát a nagy átlag. Kérdés ugyanakkor, mit mutatnak a mélyebb statisztikák. A lakáspiaci elemzések ugyanis jellemzően megye, város, esetleg városrész (pl. kerület) bontásban vizsgálják a különböző statisztikai mutatókat, míg utca szerinti mélységben - bár rendelkezésre állnak ilyen adatok is - nem nagyon készül felmérés. Pedig egy erősebb nagyítóval vizsgált lokációelemzés kiválóan megmutatja, hogy a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengéseket is képesek produkálni.

Hogy ezt igazoljuk, a Pénzcentrum ezúttal a KSH nemrég megjelent kiadványából, azaz az Ingatlanadattár, Magyarországi lakásárak, 2005-2021 adatsorából mutatja, hogy melyek voltak 2021-ben Szolnok legdrágább utcái. Fontos leszögeznünk, hogy a 2021-es a legfrissebb adat az utcákra vonatkozóan, így Szolnok város egészére vonatkozó 2022-es átlagárakkal történő összehasonlítás csak hozzávetőleges lehet. Továbbá az alábbiakban közölt áradatok kapcsán fontos azt is kiemelni, hogy a komoly kilengéseket a tranzakciók darabszáma (összesítésünk valós lakáspiaci tranzakciók alapján készült) és egy-egy extrém tranzakció is komolyan torzíthatja. És akkor nézzük a szolnoki legeket.

A 20 legdrágább utca a szolnoki ingatlanpiacon:

  1. Konstantin utca (449 ezer forint/nm)
  2. Kazinczy utca (410 ezer forint/nm)
  3. Tófenék utca (391 ezer forint/nm)
  4. Dobó István utca (390 ezer forint/nm)
  5. Kossuth tér (383 ezer forint/nm)
  6. Madách utca (382 ezer forint/nm)
  7. Sarló utca (379 ezer forint/nm)
  8. Hunyadi János út (377 ezer forint/nm)
  9. Krúdy Gyula utca (371 ezer forint/nm)
  10. Sóház utca (362 ezer forint/nm)
  11. Dr. Sebestény Gyula út (359 ezer forint/nm)
  12. Baross utca (353 ezer forint/nm)
  13. Táncsics Mihály utca (349 ezer forint/nm)
  14. Széchenyi utca (348 ezer forint/nm)
  15. Gutenberg tér (347 ezer forint/nm)
  16. Kossuth Lajos út (346 ezer forint/nm)
  17. Tompa Mihály utca (346 ezer forint/nm)
  18. Bányai Kornél utca (345 ezer forint/nm)
  19. Kisfaludy utca (344 ezer forint/nm)
  20. Markotányos utca (343 ezer forint/nm)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm