Elderly spouses sitting on couch at home planning budget check bills cheques, computer, documents and calculator on coffee table, close up cropped concept image, couple manage family expenses concept

Kegyetlen télre készülhetnek magyar családok: beüt a rezsilémálom, sokan már el is késtek

2022. november 15. 19:42

Nyár végén jelentette be a kormány, hogy egy bizonyos átlagfogyasztást meghaladva piaci áron kell megvásárolnunk ezentúl a gázt és az áramot. A nyár vége, szeptember eleje pedig arról szólt mindenki számára, hogy igyekezett mindenki a maga módján korszerűsíteni energetikailag az otthonát. Mostanra viszont a rezsiemelés már mindenki számára valóssággá vált a hideg, novemberi idő beköszöntével.

Az elmúlt hónapokban valószínűleg a legtöbben azzal volt elfoglalva, hogy otthonát a tőle telhető módon korszerűsítse, hogy a gáz és áramfogyasztása ne lépje át az átlagot, amit meghatározott a kormány. A bejelentés óta pedig aki megteheti, az pánikszerű építkezésbe kezdett: ki a hőszigetelést csináltatta meg, ki a nyílászárókat cseréltette le. Megint mások pedig napelemtelepítésbe kezdtek.

A napelemes rendszerek segítségével ugyanis jelentős összegeket meg lehet spórolni a költségeken: egy napelemes rendszerbe való befektetés a jelenlegi árakkal kevesebb mint 10 év alatt megtérült. Azért már csak térült, mert a kormány pár héttel ezelőtt az új telepítők számára átmenetileg felfüggesztette a betáplálás lehetőségét, amivel 42 évre nőtt a megtérülési idő.

Éppen ezért a Pénzcentrum a Miskolci Egyetemmel karöltve elindított egy felmérést, amiben arra vagyunk kíváncsiak, hogy a magyarokat hogyan érinti a rezsiemelés, illetve hogyan tesznek, vagy terveznek tenni ellene.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?