13 °C Budapest
Caucasian woman slicing a Butternut Squash on a wooden cutting board. High view

Olcsó és laktató: az idei ősz slágerzöldsége már kapható a piacokon

2022. szeptember 30. 08:15

Beköszöntött az igazi ősz, itt az ideje előkeresni a gardróbból a vastag pulcsikat, a hideg nyári frissítőket pedig forró mézes teára, gőzölgő kakaóra cserélni. A változások nem csak hétköznapjainkat, hanem a konyhánkat is nagyban érintik: a friss, nyári zöldségeknek, gyümölcsöknek ütött az órája, gőzerővel készülünk a hideg szezonra, ami egészen más szezonális finomságokkal kecsegtet. Szeptember végén már javában kapható a piacokon és a boltok polcain az eredeti és utánozhatatlan sütőtök, ami nem csak finom, hanem szuperegészséges is – írja a HelloVidék.

A legközkedveltebb, legolcsóbb szezonális alapanyagok közé tartoznak a tökök, melyeket hagyományosan nyári és téli tökfélékre csoportosíthatunk. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a nyári tököket frissen fogyasztjuk, szinte az egész termés ehető, magjaik zsengék, nem veszi körbe őket kemény borítás – ezeket a tököket nem várjuk meg, míg, teljesen beérnek, minél zsengébbek, annál finomabbak (ide tartozik pl. a főzőtök, a cukkini vagy a patisszon).

A téli tökök (amelyeknek a szezonja már ősszel javában beindul) ezzel szemben akkor finomak, ha tökéletesen érettek, magjaik kemények, húsuk kifejezetten édes, rendszerint sokáig kell hőkezelni őket, hogy finom csemegét varázsolhassunk belőlük. Ezek közé a tökfélék közé tartozik az őszi tök, a japán „hokkaido” tök, az amerikai „halloween-i” tök, a boglárka tök, vagy a nálunk is elterjedt kanadai sütőtök. Ezek a tökfélék rendszerint sokáig elállnak, ősz közepétől akár a tél végéig fogyaszthatjuk őket, éppen ezért érdemes felkészülni a szezonra a tökreceptekből.

Világszerte számtalan formában használják a nyári és téli tökféléket, olyan fogásokat is készítenek belőlük, amelyeket a magyar konyhában még csak hírből sem ismerünk – az olaszoknál például közkedvelt csemege a sült tökvirág. Mi most maradjunk a klasszikus pézsmatöknél: valójában nem csak sütve, hanem főzve is elkészíthetjük, megtölthetjük, kandírozhatjuk, grillezhetjük, ki is ránthatjuk, sőt, meg is savanyíthatjuk. A tököket feldolgozhatjuk frissen, de konzerválhatjuk is (pl. befőző automatával), emellett a fagyasztást is jól bírják mind nyers, mind sült állapotukban.

Ha tetszett a cikk, olvasd tovább a Hellovidék oldalán!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm