20 °C Budapest
Abandoned worn house in a village. country hungary town ruined

Súlyos döntésre kényszerül rengeteg magyar család: nincs mese, ezen is túl kell adni

2022. szeptember 15. 15:02

Szeretteink elvesztése különösen érzékeny időszak, a lelki sebezhetőség mellett az ügyintézéssel, adminisztratív terhekkel is foglalkozni kell, ha pedig ingatlant is tartalmaz az örökség, döntést kell hozni a sorsáról. A Duna House felmérése szerint most – a jelentősebb piaci átrendeződés elején – a felmerülő nehézségek, jogi bonyodalmak, családon belüli ellentétek ellenére is egyre többen döntenek az örökölt ingatlan értékesítése mellett.

Kezdetét vette az ingatlanpiac átrendeződése a Duna House Barométer legfrissebb, augusztusi tranzakciós adatai szerint. Az ingatlanközvetítő hálózat megbízói között végzett felmérésben ezúttal az eladói motiváció került górcső alá. Az ingatlanukat értékesítők utoljára a koronavírus-járvány csúcsidőszakában, 2020-ban és 2021 év elején jelölték meg ilyen magas arányban a tulajdonukban lévő lakás, ház eladásának legfőbb okaként az örökségtől való megválást.

A Duna House értékesítési adatai szerint 2022 augusztusában, vidéken az összes tranzakció 30%-át tette ki az örökölt ingatlan értékesítése, Budapesten ez az érték 24% volt. Míg a fővárosban átlagosan 56 millió forintot kaptak az örökösök idén augusztusban, addig az ország egyéb területén „mindössze” 22,2 millió forintért keltek el az örökölt ingatlanok. Az, aki idén adta el a rá hagyott ingatlant jól időzített, hiszen az eladott ingatlanok után kapott összeg az elmúlt 5 év átlagait nézve sosem volt még ekkora értékű sem vidéken, sem Budapesten.

2017-től vizsgálva az adatokat, éves átlagban a fővárosban nem volt még ilyen magas arányú az örökség áruba bocsátása, mint 2022 augusztusában. Vidéken a járvány által leginkább sújtott 2020-as évben volt éves átlagban 30%-os az örökölt lakástól megváló eladók aránya.

2022 januárjától fokozatosan gyarapodik az örökölt ingatlanok száma a tranzakciók között vidéken és  Budapesten is. „Igaz, hogy a fővárosban a könnyebb kiadhatóság miatt még mindig jövedelmezőbb megtartani egy saját tulajdonú ingatlant, mint vidéken, az energiaárak emelkedése okozta bonyodalmaktól tartva egyre többen döntenek mégis az eladás mellett budapesti örökség esetén is.” –mondta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A pandémia hatására megváltoztak a fogyasztói és lakhatási szokások, az emberek kivágytak a szabadba, így második otthonként kezdték használni az örökölt, vidéki ingatlanokat. Az rezsiárak emelkedése, a kedvezőtlen gazdasági környezet és az ingatlanpiac várható változásai azonban újra arra ösztönzik a tulajdonosokat, hogy ismét inkább készpénzre váltsák a kihasználatlan házakat.

– tette hozzá a szakértő. Az örökölt ingatlan eladása azonban nem egyszerű folyamat, számtalan jogi, adó- és ingatlanügyi kérdést kell tisztázni a sikeres adásvételhez. Az első és legfontosabb pont a tulajdonjog, amelyet az örökös a hagyatéki eljárást követően adó- és értékbizonyítvány birtokában jegyeztethet be a földhivatalnál. Mindennel együtt akár 1-1,5 évig is eltarthat, mire realizálható a hozam az örökségből. Nem mindegy azonban, mikor válik meg az örökös újdonsült tulajdonától: 5 éven belüli nyereséges továbbértékesítés esetén ugyanis lakástulajdon esetében nem csak a 9%-os illeték, hanem jövedelemadó fizetésére is kötelezett az eladó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem