14 °C Budapest
Construction crane on the background of a clear day sky aerial view. Flyby of a construction crane on a quadrocopter against the background of an epic blue sky with the sun, close-up

Érik a fordulat a magyar ingatlanpiacon? Végre kiderült, min dől el a lakások ára

2022. szeptember 15. 19:37

Aki arra várt eddig, hogy "kidurran az ingatlanlufi", annak rossz hír, hogy ha eddig nem vett lakást, mostanra talán elkésett, hiszen az egészen biztos, hogy olcsóbbak már nem lesznek az újépítésű lakások. Az is biztos, hogy az árolló a covid, az energiaválság miatt még szélesebbre nyílt, mint ahogy eddig azt megszokhattuk, de mire számíthatunk, merre mozdul el a piac az előttünk álló időszakban?

Az újépítésű lakások jövőjéről beszélgettek a résztvevők a Portfolio Property Investment Forum 2022 konferenciáján a Rozsda vagy semmi? - Van élet Budapesten túl? című panelbeszélgetésben. Fő megállapításként elhangzott, hogy a kereslet viszonylag stabil, nem tűntek el a vevők a piacról, nem is fognak, de tény, hogy sokkal óvatosabbak lettek és lesznek is a jövőben.  

A covid végén azt láttuk, hogy a felpattanó gazdaság nem tudott végeredményben teljesen helyreállni, van egy erős árnövekedés. Fejlesztői oldalról az látszik, hogy az újépítésű lakáspiac nem fog berozsdásodni, az az árszint ahová mostanra elérkezett, az átlagos 1 350 000 forint/négyzetméter, onnan visszafelé már nincs út, sőt, további, de már konszolidáltabb emelkedésre számít Szörcsök Gabriella, az Atenor lakóingatlanfejlesztési üzletág értékesítési menedzsere. De szerinte a mostani piac már egy érett piacnak számít, így a korábbi, a támogatási rendszer, a kialakult hiány, hatására kialakult árnövekmény dinamika lassulni fog. A jó lokációjú, jó koncepciójú fejlesztések tehát tartani fogják az árszintjüket.

Vidéken persze más a helyzet, az egy nagyon érzékeny piac, éppen ezért Sándor Csongor, a Nhood Hungary Zrt. ingatlanfejlesztési igazgatója áremelkedésre nem számít, sőt, véleménye szerint be kell tárazni beruházási oldalon, hogy legyenek tartalékok. Mint elmondta, látni kell, hogy a vidék nem úgy reagált az elmúlt 3 évre, mint főváros, akadtak hullámvölgyeik bőven. Vidéken tehát sokkal stabilabbak lesznek az újépítésű lakások árai., áremelkedést a szakember nem vár.

Energetika: átrendezi a piacot

Eddig az árdifferenciálásnak a vezérelve a lokáció volt, ez a jövőben is így lesz, de az már látszik, hogy kinyílik az árolló most már a fenntarthatósági szempontok alapján is. Egyrészt az újépítésű és a használt lakások piaca is egyre messzebb kerül egymástól árban, sőt, a használt lakások esetén is óriási lesz a szakadék egy energetikailag korszerű és egy elavult ingatlan értéke és ára között – Szörcsök Gabriella szerint. Amit a lakáspiac az utóbbi évtizedben fejlesztés szintjén nem tett meg, az most zúdul a nyakunkba egyszerre.

Marad étvágya a bankoknak?

Finanszírozói szempontból az látszik, hogy még mindig vonzó befektetés az ingatlan, Nagy Gergely, az OTP Csoport Budapesti Régiójának ügyvezető igazgató-helyettese még mindig több lakáspiaci fejlesztésre számít, mint az irodai, szállodai szegmensben. A lakáspiac egy elképesztően jó 6-7 évet zárt, mostanra szelektálódott a piac, kialakult egy stabil kör, amelyik erős tőkehelyzetben van. De a MNB ajánlása szűkíti a finanszírozható fejlesztői kört.

Biztos, hogy visszaesik a fejlesztési kedv, ha felére, harmadára visszaesik a korábbiakhoz képest a fejlesztések száma, akkor a nagy kérdés, hogy megtalálják-e azt a fizetőképes keresletet, aki 1,4-1,5 millió forint/négyzetméterárat még kifizeti.

A lakások még mindig jó befektetésnek számítanak, véget ért a zöld otthonprogram, most az látszik, jóval kevesebb igény van lakáshitelekre mindenki kivár. A személyes várakozásom az, hogy ha vissza is esik harmadára a kínálat, de az megtalálja a harmad annyi vevőt, mint ami volt, akkor ki tud alakulni egy egészséges balansz – persze sokkal kisebb volumenben. Finanszírozni fognak a bankok, hiszen ha valamit megéri, akkor azok az újlakások.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kidurran az ingatlanlufi?

Persze az építkezéshez szükséges alapanyagok importszükséglete nagyon magas, egyes becslések szerint az 50 százalékot is eléri, ezáltal különösen kitett a piac. Ez azt jelenti hogy költségoldalról várhatóan nem fog csökkenni a nyomás.

Emellett látjuk azt, hogy a kínálati oldal volumene csökkenő tendenciát mutat, és a bizonytalanság egyre erősebb: mi az, ami elkészül és mi az, ami nem? A kereslet viszont továbbra is nagyon élénk újépítésű ingatlanok iránt, az eladhatósággal nem lesz probléma. Csökken tehát a projektek száma, ezzel párhuzamosan csökken a projekthitelek iránti igény, aminek okai között meg kell említeni a szigorodó hitelfeltételeket is - számolt be tapasztalatairól Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank jegybanki eszköztárért és devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezető igazgatója.

Összességében van tehát egyfajta túlértékeltség, a lufi metaforát szerinte azért nem érdemes használni, mert arról mindenki arra asszociál, hogy az egyszer kidurran, itt erről azért nincs szó. Helyett beszélhetünk inkább túlértékeltségről, de nagyon sokféle módon tud zárulni ez az olló.

Az ügyfélélmény egyre fontosabb

A covid egy komoly laboratóriumi kísérlet volt, amelyben komoly változások indultak el, melyek életünk valamennyi szegmensét érinti, a lakáspiacot is. Jól látható, hogy a kereslet mennyiségi vonatkozásában jelentős változások vannak, akár 40-60 százalékos visszaesés is mérhető. A minőségbeli változások kapcsán jelenleg leginkább a saját tőkével bíró befektetők dominálják a piacot, ők jellemzően visszatérő vásárlók, arányuk eléri a 21 százalékot.  Emiatt kiemelten fontos az, hogy a fejlesztők minden eddiginél magasabb színvonalú ügyfélszolgálatot biztosítsanak, hogy hosszú távon el tudják kötelezni őket. Egy ügyfélkezelő megoldás tud segíteni mind az értékesítésben, mind a bérbeadásban, de biztosítja a pozitív az ügyfélélményt is – számolt be Karakas Csenge, a Realpad Country Managere.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem