16 °C Budapest
Construction crane on the background of a clear day sky aerial view. Flyby of a construction crane on a quadrocopter against the background of an epic blue sky with the sun, close-up

Érik a fordulat a magyar ingatlanpiacon? Végre kiderült, min dől el a lakások ára

2022. szeptember 15. 19:37

Aki arra várt eddig, hogy "kidurran az ingatlanlufi", annak rossz hír, hogy ha eddig nem vett lakást, mostanra talán elkésett, hiszen az egészen biztos, hogy olcsóbbak már nem lesznek az újépítésű lakások. Az is biztos, hogy az árolló a covid, az energiaválság miatt még szélesebbre nyílt, mint ahogy eddig azt megszokhattuk, de mire számíthatunk, merre mozdul el a piac az előttünk álló időszakban?

Az újépítésű lakások jövőjéről beszélgettek a résztvevők a Portfolio Property Investment Forum 2022 konferenciáján a Rozsda vagy semmi? - Van élet Budapesten túl? című panelbeszélgetésben. Fő megállapításként elhangzott, hogy a kereslet viszonylag stabil, nem tűntek el a vevők a piacról, nem is fognak, de tény, hogy sokkal óvatosabbak lettek és lesznek is a jövőben.  

A covid végén azt láttuk, hogy a felpattanó gazdaság nem tudott végeredményben teljesen helyreállni, van egy erős árnövekedés. Fejlesztői oldalról az látszik, hogy az újépítésű lakáspiac nem fog berozsdásodni, az az árszint ahová mostanra elérkezett, az átlagos 1 350 000 forint/négyzetméter, onnan visszafelé már nincs út, sőt, további, de már konszolidáltabb emelkedésre számít Szörcsök Gabriella, az Atenor lakóingatlanfejlesztési üzletág értékesítési menedzsere. De szerinte a mostani piac már egy érett piacnak számít, így a korábbi, a támogatási rendszer, a kialakult hiány, hatására kialakult árnövekmény dinamika lassulni fog. A jó lokációjú, jó koncepciójú fejlesztések tehát tartani fogják az árszintjüket.

Vidéken persze más a helyzet, az egy nagyon érzékeny piac, éppen ezért Sándor Csongor, a Nhood Hungary Zrt. ingatlanfejlesztési igazgatója áremelkedésre nem számít, sőt, véleménye szerint be kell tárazni beruházási oldalon, hogy legyenek tartalékok. Mint elmondta, látni kell, hogy a vidék nem úgy reagált az elmúlt 3 évre, mint főváros, akadtak hullámvölgyeik bőven. Vidéken tehát sokkal stabilabbak lesznek az újépítésű lakások árai., áremelkedést a szakember nem vár.

Energetika: átrendezi a piacot

Eddig az árdifferenciálásnak a vezérelve a lokáció volt, ez a jövőben is így lesz, de az már látszik, hogy kinyílik az árolló most már a fenntarthatósági szempontok alapján is. Egyrészt az újépítésű és a használt lakások piaca is egyre messzebb kerül egymástól árban, sőt, a használt lakások esetén is óriási lesz a szakadék egy energetikailag korszerű és egy elavult ingatlan értéke és ára között – Szörcsök Gabriella szerint. Amit a lakáspiac az utóbbi évtizedben fejlesztés szintjén nem tett meg, az most zúdul a nyakunkba egyszerre.

Marad étvágya a bankoknak?

Finanszírozói szempontból az látszik, hogy még mindig vonzó befektetés az ingatlan, Nagy Gergely, az OTP Csoport Budapesti Régiójának ügyvezető igazgató-helyettese még mindig több lakáspiaci fejlesztésre számít, mint az irodai, szállodai szegmensben. A lakáspiac egy elképesztően jó 6-7 évet zárt, mostanra szelektálódott a piac, kialakult egy stabil kör, amelyik erős tőkehelyzetben van. De a MNB ajánlása szűkíti a finanszírozható fejlesztői kört.

Biztos, hogy visszaesik a fejlesztési kedv, ha felére, harmadára visszaesik a korábbiakhoz képest a fejlesztések száma, akkor a nagy kérdés, hogy megtalálják-e azt a fizetőképes keresletet, aki 1,4-1,5 millió forint/négyzetméterárat még kifizeti.

A lakások még mindig jó befektetésnek számítanak, véget ért a zöld otthonprogram, most az látszik, jóval kevesebb igény van lakáshitelekre mindenki kivár. A személyes várakozásom az, hogy ha vissza is esik harmadára a kínálat, de az megtalálja a harmad annyi vevőt, mint ami volt, akkor ki tud alakulni egy egészséges balansz – persze sokkal kisebb volumenben. Finanszírozni fognak a bankok, hiszen ha valamit megéri, akkor azok az újlakások.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kidurran az ingatlanlufi?

Persze az építkezéshez szükséges alapanyagok importszükséglete nagyon magas, egyes becslések szerint az 50 százalékot is eléri, ezáltal különösen kitett a piac. Ez azt jelenti hogy költségoldalról várhatóan nem fog csökkenni a nyomás.

Emellett látjuk azt, hogy a kínálati oldal volumene csökkenő tendenciát mutat, és a bizonytalanság egyre erősebb: mi az, ami elkészül és mi az, ami nem? A kereslet viszont továbbra is nagyon élénk újépítésű ingatlanok iránt, az eladhatósággal nem lesz probléma. Csökken tehát a projektek száma, ezzel párhuzamosan csökken a projekthitelek iránti igény, aminek okai között meg kell említeni a szigorodó hitelfeltételeket is - számolt be tapasztalatairól Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank jegybanki eszköztárért és devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezető igazgatója.

Összességében van tehát egyfajta túlértékeltség, a lufi metaforát szerinte azért nem érdemes használni, mert arról mindenki arra asszociál, hogy az egyszer kidurran, itt erről azért nincs szó. Helyett beszélhetünk inkább túlértékeltségről, de nagyon sokféle módon tud zárulni ez az olló.

Az ügyfélélmény egyre fontosabb

A covid egy komoly laboratóriumi kísérlet volt, amelyben komoly változások indultak el, melyek életünk valamennyi szegmensét érinti, a lakáspiacot is. Jól látható, hogy a kereslet mennyiségi vonatkozásában jelentős változások vannak, akár 40-60 százalékos visszaesés is mérhető. A minőségbeli változások kapcsán jelenleg leginkább a saját tőkével bíró befektetők dominálják a piacot, ők jellemzően visszatérő vásárlók, arányuk eléri a 21 százalékot.  Emiatt kiemelten fontos az, hogy a fejlesztők minden eddiginél magasabb színvonalú ügyfélszolgálatot biztosítsanak, hogy hosszú távon el tudják kötelezni őket. Egy ügyfélkezelő megoldás tud segíteni mind az értékesítésben, mind a bérbeadásban, de biztosítja a pozitív az ügyfélélményt is – számolt be Karakas Csenge, a Realpad Country Managere.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?