20 °C Budapest
Close-up of modern white radiator with thermostat reduced to economy mode.

Na, ezért robbannak fel a magyarok rezsiköltségei: óriási a baj az otthonokkal

2022. július 27. 08:36

A kormány számításai szerint „mindössze” a háztartások negyedének fog nőni a rezsiszámlája augusztustól, amihez jócskán hozzájárul a 444.hu szerint az is, hogy a magyarországi lakások és házak jelentős része elavult és energiapazarló.

Egy felmérés szerint 2020-ban a családi házak és a tíz lakásosnál nagyobb társasházak 63 százalékának nem volt egyáltalán hőszigetelése, míg a kis társasházaknak a 77 százalékának. A panelek esetében ez egy kicsit jobb, 55 százalékos. Azonban a fennmaradó ingatlanok esetében se beszélhetünk megfelelő hőszigetelésről, ugyanis nagy arányban vannak köztük olyanok, amiket csak részlegesen sikerült hőszigetelni.

Így lehetséges az, hogy az elmúlt 8 évben mindössze 7-10 százalékkal nőtt a teljesen hőszigetelt családi házak, nagy társasházak és panelek aránya, míg a kis társasházak esetében csak részleges felújítások történtek. A korszerű nyílászárók aránya viszont szerencsére minden ingatlantípusban növekedett megközelítőleg 5-13 százalékkal.

A fentiekből is látható, hogy a hazai ingatlanok rendkívül elavultnak számítanak: a Habitat for Humanity tavalyi jelentése szerint a lakóépületek több mint fele 1970 előtt épült, és a teljes lakásállomány 70-90 százalékát fel kéne újítani. Ez azt jelenti, hogy a magyar energiafogyasztás 2020-ban 34 százaléka a háztartásokhoz volt köthető, míg az Európai Unióban ez az arány mindössze 28 százalék volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?