14 °C Budapest
Indulhat a roham az ajándékmilliókért: ezekkel a támogatásokkal a rezsiemelést is megúszhatod

Indulhat a roham az ajándékmilliókért: ezekkel a támogatásokkal a rezsiemelést is megúszhatod

2022. július 21. 09:58

Több családtámogatási forma is lejárhat idén, így most kell annak lépnie, aki még élne valamelyikkel. A kritikus gazdasági helyzetben előfordulhat, hogy a családoknak önerőből nem lesz forrásuk megvalósítani a régóta tervezett lakásvásárlást- vagy felújítást, mert ősztől sokaknak akár a magasabb rezsit kell fizetni, amely súlyos tíz- vagy százezrekkel terheli meg a kasszát. Jelen állás szerint idén december 31-én lejár a falusi CSOK, valamint a babaváró hitel igénylési határideje is. Megnéztük a várhatóan lejáró támogatási formákat.

2015 óta egy sor családtámogatást vezetett be a kormány. Ekkor indult el a családi otthonteremtési kedvezmény, a falusi csok, a babaváró támogatás és még néhány olyan támogatás, amelynek eredeti célja a gyermekeket nevelők vagy otthonteremtésbe vágó családok támogatása volt. A célját el is érte mindegyik támogatási forma, most azonban a támogatásra vágyóknak, akik mindeddig nem éltek akár egyikkel sem, talán azzal kell szembesülniük, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt a jövő évben már nem élhetnek ezekkel az állami támogatásokkal.

Nem mindegy, hogy ezeket a támogatásokat kihasználjuk-e most, és még a határidő lejártáig igényeljük-e őket. Sok családnak szeptembertől magasabb lesz a rezsiszámlája, ha kicsúsznak az átlagfogyasztásból, így pedig egyáltalán nem mindegy, hogy lakásunk milyen állapotban van. Egyrészt például egy szigetelés is sokat hozhat a konyhára, sokat spórolhatunk vele a rezsiszámlákon, másrészt pedig egy darabig biztosan nehéz lesz önerőből megvalósítani az építkezést, felújítást, de a gyermeknevelési támogatások ingyen milliói nélkül sem lesz könnyebb az élet. Az mindenesetre jó hír, hogy konkrét kormányzati ígéret már létezik a támogatások folytatására, de részleteket még nem tudni.

A kritikus gazdasági helyzetben a családok kasszáját még nagyobb kiadások terhelhetik. Augusztustól már a megemelt rezsi számlája érkezik például azoknak, akik kicsúsznak az átlagfogyasztásból, amely súlyos pénzekkel is megterhelhetik a családi kasszát, így egyáltalán nem mindegy, hogy 2023-ban hogyan tervezünk a felújításokkal. Ha azonban most nem lépünk, komoly támogatási összegekről mondunk le. Cikkünkben sorra vesszük mindegyiknek a helyzetét, és megnézzük, mik a jelei annak, hogy folytatódnak-e 2023-ban a népszerű támogatások.

Falusi CSOK: akarat van rá, a pénz kérdéses

Nagyon népszerűnek számított a falusi csok, vagyis a tanyák, illetve bizonyos kistelepüléseken lakások és házak vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez nyújtott vissza nem térítendő támogatás. Bár a kedden elfogadott, 2023-ra vonatkozó költségvetésben szerepel a családi otthonteremtési támogatások folytatása, az indoklásban nem részletezték, hogy mely támogatási formának adnának pénzügyi alapot, így bizonytalan a falusi CSOK sorsa. Az mindenesetre jó hír, hogy bár ez a támogatási forma júniuas végével véget ért volna, a kormány mégis meghosszabbította az év végéig.

Aki tehát tanyát szeretne venni, illetve a preferált településeken építkezne vagy újítana fel lakóházat vagy lakást, az most jobban átgondolja, hogy felvegye a támogatást, ha eddig nem tette volna. Biztosan érdemes sietni, hiszen nem tudni, hogy a kormány ad-e újabb hosszabbítást a most kitolt határidő, december 31-e után is. A falusi CSOK-ban preferált települések listáját itt találod.

Kifuthat a babaváró

Két héttel ezelőtt arról írtunk, hogy a költségvetés tervezetében a babaváró kölcsönnek is helyet igyekeztek szorítani, az azóta átírt indokolásban azonban a babaváró sorsáról sem tesznek említést. Vannak ugyan családtámogatást érintő tételek a költségvetésben, de mint fentebb írtuk a falusi CSOK esetében, úgy itt sem tudni, hogy december 31-e után folytatódik-e az igénylés.

Ha most szeretnénk tehát belevágni a gyermekvállalásba, és támogatást is szeretnénk hozzá az államtól (10 millió forint, a törlesztést az első gyermek születésekor felfüggesztik, a harmadik gyermek megszületése után pedig teljesen elengedik az összeget), akkor még most kell megigényelni ezt a kedvezményes hitelt. Nem mi lennénk az egyetlenek: idén bár hullámzó a babaváró kölcsön jegyzése, a májusi adatok is mitatták, hogy egyre többen igénylik, az utolsó jegyzett hónapban 43,21 milliárd forintot vettek fel az igénylők babaváró hitelben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Eltűnik a felújítási hitel?

Itt pedig el is érkeztünk a jelen helyzetben talán legfontosabb, a jelenlegi állás szerint az idei év végén szintén megszűnő felújítási hitelhez. Hogy miért ez a legfontosabb? Mert a sok családnál ősszel bekövetkező rezsiemelés, valamint a továbbra is vágtató infláció miatt bizony el kell azon gondolkodni, hogy ne vágjunk-e bele például szigetelésbe, vagy azért cselekedjünk most, hogy az építőanyagok árának várható további drágulását még megússzuk.

A felújítási támogatás, valamint hitel keretében 3+6 millió forint elérhető a tavalyi év eleje óta. Sokan vették igénybe ezt a segítséget, mert szigeteléshez, vagy más munkákhoz éppen jól jött. Az igényelhette, aki gyermeket nevel, és a lakását, házát igyekezett élhetőbbé tenni a felújítással - ha ennek is vége lesz decemberben, újabb milliók úsznak el a családoktól, saját erőből pedig nem biztos, hogy belevágnak a felújításba az infláció miatt.

Vége lehet a nagy autók vásárlásának is

2019 óta 100 milliárd forintnál többet költött a kormány arra, hogy a legalább három gyermeket nevelők kedvezményesen vásárolhassanak hétüléses gépjárművet. Aki autót szeretne venni, annak szintén érdemes most lépnie: a programtól elvontak hárommilliárd forintot, de egyelőre folytatódik. Viszont az sem mindegy, melyik szalonban vásárolunk: korábban mi is írtunk arról, hogy a mostanában leadott rendelések talán már nem érkeznek meg idén, akkora baj van az autópiacon, hogy egy új autó inkább egy-másfél év alatt érkezik be az országba. Persze ettől meg lehet próbálni, és aki még élne a kedvezménnyel, annak muszáj is: az autók árai is az egekben vannak, önerőből tehát ezt is nagyon nehéz lesz megvenni, ha nem hosszabbítják meg a támogatást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem