14 °C Budapest
Indulhat a roham az ajándékmilliókért: ezekkel a támogatásokkal a rezsiemelést is megúszhatod

Indulhat a roham az ajándékmilliókért: ezekkel a támogatásokkal a rezsiemelést is megúszhatod

2022. július 21. 09:58

Több családtámogatási forma is lejárhat idén, így most kell annak lépnie, aki még élne valamelyikkel. A kritikus gazdasági helyzetben előfordulhat, hogy a családoknak önerőből nem lesz forrásuk megvalósítani a régóta tervezett lakásvásárlást- vagy felújítást, mert ősztől sokaknak akár a magasabb rezsit kell fizetni, amely súlyos tíz- vagy százezrekkel terheli meg a kasszát. Jelen állás szerint idén december 31-én lejár a falusi CSOK, valamint a babaváró hitel igénylési határideje is. Megnéztük a várhatóan lejáró támogatási formákat.

2015 óta egy sor családtámogatást vezetett be a kormány. Ekkor indult el a családi otthonteremtési kedvezmény, a falusi csok, a babaváró támogatás és még néhány olyan támogatás, amelynek eredeti célja a gyermekeket nevelők vagy otthonteremtésbe vágó családok támogatása volt. A célját el is érte mindegyik támogatási forma, most azonban a támogatásra vágyóknak, akik mindeddig nem éltek akár egyikkel sem, talán azzal kell szembesülniük, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt a jövő évben már nem élhetnek ezekkel az állami támogatásokkal.

Nem mindegy, hogy ezeket a támogatásokat kihasználjuk-e most, és még a határidő lejártáig igényeljük-e őket. Sok családnak szeptembertől magasabb lesz a rezsiszámlája, ha kicsúsznak az átlagfogyasztásból, így pedig egyáltalán nem mindegy, hogy lakásunk milyen állapotban van. Egyrészt például egy szigetelés is sokat hozhat a konyhára, sokat spórolhatunk vele a rezsiszámlákon, másrészt pedig egy darabig biztosan nehéz lesz önerőből megvalósítani az építkezést, felújítást, de a gyermeknevelési támogatások ingyen milliói nélkül sem lesz könnyebb az élet. Az mindenesetre jó hír, hogy konkrét kormányzati ígéret már létezik a támogatások folytatására, de részleteket még nem tudni.

A kritikus gazdasági helyzetben a családok kasszáját még nagyobb kiadások terhelhetik. Augusztustól már a megemelt rezsi számlája érkezik például azoknak, akik kicsúsznak az átlagfogyasztásból, amely súlyos pénzekkel is megterhelhetik a családi kasszát, így egyáltalán nem mindegy, hogy 2023-ban hogyan tervezünk a felújításokkal. Ha azonban most nem lépünk, komoly támogatási összegekről mondunk le. Cikkünkben sorra vesszük mindegyiknek a helyzetét, és megnézzük, mik a jelei annak, hogy folytatódnak-e 2023-ban a népszerű támogatások.

Falusi CSOK: akarat van rá, a pénz kérdéses

Nagyon népszerűnek számított a falusi csok, vagyis a tanyák, illetve bizonyos kistelepüléseken lakások és házak vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez nyújtott vissza nem térítendő támogatás. Bár a kedden elfogadott, 2023-ra vonatkozó költségvetésben szerepel a családi otthonteremtési támogatások folytatása, az indoklásban nem részletezték, hogy mely támogatási formának adnának pénzügyi alapot, így bizonytalan a falusi CSOK sorsa. Az mindenesetre jó hír, hogy bár ez a támogatási forma júniuas végével véget ért volna, a kormány mégis meghosszabbította az év végéig.

Aki tehát tanyát szeretne venni, illetve a preferált településeken építkezne vagy újítana fel lakóházat vagy lakást, az most jobban átgondolja, hogy felvegye a támogatást, ha eddig nem tette volna. Biztosan érdemes sietni, hiszen nem tudni, hogy a kormány ad-e újabb hosszabbítást a most kitolt határidő, december 31-e után is. A falusi CSOK-ban preferált települések listáját itt találod.

Kifuthat a babaváró

Két héttel ezelőtt arról írtunk, hogy a költségvetés tervezetében a babaváró kölcsönnek is helyet igyekeztek szorítani, az azóta átírt indokolásban azonban a babaváró sorsáról sem tesznek említést. Vannak ugyan családtámogatást érintő tételek a költségvetésben, de mint fentebb írtuk a falusi CSOK esetében, úgy itt sem tudni, hogy december 31-e után folytatódik-e az igénylés.

Ha most szeretnénk tehát belevágni a gyermekvállalásba, és támogatást is szeretnénk hozzá az államtól (10 millió forint, a törlesztést az első gyermek születésekor felfüggesztik, a harmadik gyermek megszületése után pedig teljesen elengedik az összeget), akkor még most kell megigényelni ezt a kedvezményes hitelt. Nem mi lennénk az egyetlenek: idén bár hullámzó a babaváró kölcsön jegyzése, a májusi adatok is mitatták, hogy egyre többen igénylik, az utolsó jegyzett hónapban 43,21 milliárd forintot vettek fel az igénylők babaváró hitelben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Eltűnik a felújítási hitel?

Itt pedig el is érkeztünk a jelen helyzetben talán legfontosabb, a jelenlegi állás szerint az idei év végén szintén megszűnő felújítási hitelhez. Hogy miért ez a legfontosabb? Mert a sok családnál ősszel bekövetkező rezsiemelés, valamint a továbbra is vágtató infláció miatt bizony el kell azon gondolkodni, hogy ne vágjunk-e bele például szigetelésbe, vagy azért cselekedjünk most, hogy az építőanyagok árának várható további drágulását még megússzuk.

A felújítási támogatás, valamint hitel keretében 3+6 millió forint elérhető a tavalyi év eleje óta. Sokan vették igénybe ezt a segítséget, mert szigeteléshez, vagy más munkákhoz éppen jól jött. Az igényelhette, aki gyermeket nevel, és a lakását, házát igyekezett élhetőbbé tenni a felújítással - ha ennek is vége lesz decemberben, újabb milliók úsznak el a családoktól, saját erőből pedig nem biztos, hogy belevágnak a felújításba az infláció miatt.

Vége lehet a nagy autók vásárlásának is

2019 óta 100 milliárd forintnál többet költött a kormány arra, hogy a legalább három gyermeket nevelők kedvezményesen vásárolhassanak hétüléses gépjárművet. Aki autót szeretne venni, annak szintén érdemes most lépnie: a programtól elvontak hárommilliárd forintot, de egyelőre folytatódik. Viszont az sem mindegy, melyik szalonban vásárolunk: korábban mi is írtunk arról, hogy a mostanában leadott rendelések talán már nem érkeznek meg idén, akkora baj van az autópiacon, hogy egy új autó inkább egy-másfél év alatt érkezik be az országba. Persze ettől meg lehet próbálni, és aki még élne a kedvezménnyel, annak muszáj is: az autók árai is az egekben vannak, önerőből tehát ezt is nagyon nehéz lesz megvenni, ha nem hosszabbítják meg a támogatást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?