A fist of newborn baby on her mothers palm.

Rengeteg gyermekes csap le az ingyenmilliókra: ha nem sietnek, lecsúsznak a lehetőségről

2022. július 7. 05:58

Újra megugrott a babaváró kölcsönök jegyzése azután, hogy az elmúlt hónapokban kicsit alábbhagyott a jegyzési kedv. Ennek oka lehet például, hogy egy százalékponttal lecsökkent a büntetőkamat, valamint hogy a kormány lépései nagyon arra engednek következtetni, hogy nem engedik el a babaváró hitelt - pedig sok szakértő már a kifulladására számított az idei év végére. Cikkünkben részletezzük a májusi babaváró- adatokat, és kiderül az is, megéri-e még felvenni.

Hétfőn közzétette a Magyar Nemzeti Bank azt a statisztikát, mely többek közt a két hónappal ezelőtti háztartási hitelállomány számait mutatja meg hiteltípusonként lebontva. Némileg meglepő lehet, hogy az egyik legnépszerűbb hiteltípus, a babaváró kölcsön rakétázott májusban: de ha benézünk az utóbbi hetek döntései mögé, valamint a számokat is megfigyeljük, a meglepetés gyorsan elmúlik. Cikkünkben most megvizsgáljuk a babaváró májusi számait.

Elképesztően megnőtt a babaváró-állomány

Már többször is írtunk arról, hogy a babaváró hitel ebben az évben kifuthat, és ennek jele volt az is, hogy egyre nagyobb mértékben vették fel a családok. Nem meglepő, hiszen az egyik legnépszerűbb hitelről van szó: ha a gyermek adott időn belül megszületik, akkor kamatmentes, akár 10 millió forintos kölcsönhöz juthatunk. Még kedvezőbb a dolog, ha a második csemete is világra jön, ekkor a törlesztőrészlet ötödét engedik el, a harmadik gyerek esetén a teljes tartozást elengedi az állam. Nem csoda hát, ha 2019-es bevezetése óta sok százmilliárd forint értékben vettek fel ilyen hitelt a családok, hiszen komoly segítség ez a hiteltípus: ráadásul szabad felhasználású, ami sok helyen jól jöhet. A tendencia májusban is folytatódott, amelyet az alábbi grafikonon is szemléltetünk.

Mint az adatokból is látszik, áprilisban kis visszaesés volt tapasztalható, viszont a májusi 43 milliárd forintos új jegyzés azt mutatja, hogy ismét fellendülni látszik ennek a kölcsönnek a népszerűsége: ez idén a második legmagasabb adat, csak nagyon kicsivel marad el az idei rekordtól, mely márciusban állt fel: akkor 44 milliárd volt az új jegyzés összege.

Viszont azt is meg kell jegyezni, hogy a babaváró hitel összességében azért tényleg kifulladni látszik. Ha kiszámoljuk az előző év azonos időszakához viszonyítva, már nem olyan szép a menyasszony: tavaly májusban 53, tavalyelőtt pedig 47 milliárdért jegyeztek babaváró hitelt egyetlen hónap alatt. Ez számszerűen azt jelenti, hogy a tavaly májushoz képest 11,6 százalékkal, idén összesen pedig 20%-al kevesebbet vették fel ezt a kölcsönt.

Besegít az állam

Májustól egy nagyon fontos változás lépett életbe a babaváró kölcsönök jegyzésénél. A kormány új rendelete szerint egy százalékponttal, 7,6 százalékra csökkentette a büntetőkamat mértékét, vagyis abban az esetben, ha a szerződésben vállalt öt éven belül nem születik meg az első gyermek, már sokkal kisebb büntetőkamattal kell számolni a családi költségvetésben. Ez hosszabb távon segítség, mert egy 10 millió forintos felvett kölcsön esetében akár 400 ezer forintos is lehet a különbség, ha ilyen büntetést kell fizetni összesen. Az alábbi kalkulátorral te is kiszámolhatod ezt, illetve, hogy mennyi hitelösszeghez juthatsz, ha most szeretnél babaváró kölcsönt jegyezni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

De vajon valóban hagyják-e kifutni a babavárót? Nos, a kormány kamatcsökkentéséből, illetve más tényezőkből is úgy tűnik, hogy erre nem kerül sor: nem csak az ügyleti kamat csökken, de a jövő évi költségvetésben is előirányoztak a bankoknak kamattámogatásra 8 milliárd forintot, és más jele sem látszik annak, hogy ezt a rendkívül népszerű családtámogatást hagynák elmenni. A fejezeti indoklásból kiderül, hogy az államnak három nagy költségvetési terhet jelent a babaváró folytatása, de a kamattámogatást a bankok is meg fogják érezni - ez indokolja tehát az előirányzott összeget.

Még mindig a legkisebb jegyzés

Folytatódott az a trend is, hogy a vizsgált májusi hónapban a babaváróé volt a legkisebb jegyzett összeg. Míg ebből a kölcsönből 43 milliárdnyi új jegyzés "született", a személyi kölcsönök és a lakáshitelek sokkal népszerűbbek - előbbi 55, utóbbi 154 milliárdos jegyzési értéket ért el májusban - ezt az alábbi grafikonon szemléltetjük.

Elmondható tehát, hogy a magyarok még mindig hitellázban égnek: azt továbbra sem tudni, mikor lehet vége ennek, különösen, hogy egyre nő a jegybanki alapkamat, valamint ha építkezünk, akkor számolni kell az építőanyagok folyamatos, száguldó drágulásával is. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm