28 °C Budapest
A fist of newborn baby on her mothers palm.

Rengeteg gyermekes csap le az ingyenmilliókra: ha nem sietnek, lecsúsznak a lehetőségről

2022. július 7. 05:58

Újra megugrott a babaváró kölcsönök jegyzése azután, hogy az elmúlt hónapokban kicsit alábbhagyott a jegyzési kedv. Ennek oka lehet például, hogy egy százalékponttal lecsökkent a büntetőkamat, valamint hogy a kormány lépései nagyon arra engednek következtetni, hogy nem engedik el a babaváró hitelt - pedig sok szakértő már a kifulladására számított az idei év végére. Cikkünkben részletezzük a májusi babaváró- adatokat, és kiderül az is, megéri-e még felvenni.

Hétfőn közzétette a Magyar Nemzeti Bank azt a statisztikát, mely többek közt a két hónappal ezelőtti háztartási hitelállomány számait mutatja meg hiteltípusonként lebontva. Némileg meglepő lehet, hogy az egyik legnépszerűbb hiteltípus, a babaváró kölcsön rakétázott májusban: de ha benézünk az utóbbi hetek döntései mögé, valamint a számokat is megfigyeljük, a meglepetés gyorsan elmúlik. Cikkünkben most megvizsgáljuk a babaváró májusi számait.

Elképesztően megnőtt a babaváró-állomány

Már többször is írtunk arról, hogy a babaváró hitel ebben az évben kifuthat, és ennek jele volt az is, hogy egyre nagyobb mértékben vették fel a családok. Nem meglepő, hiszen az egyik legnépszerűbb hitelről van szó: ha a gyermek adott időn belül megszületik, akkor kamatmentes, akár 10 millió forintos kölcsönhöz juthatunk. Még kedvezőbb a dolog, ha a második csemete is világra jön, ekkor a törlesztőrészlet ötödét engedik el, a harmadik gyerek esetén a teljes tartozást elengedi az állam. Nem csoda hát, ha 2019-es bevezetése óta sok százmilliárd forint értékben vettek fel ilyen hitelt a családok, hiszen komoly segítség ez a hiteltípus: ráadásul szabad felhasználású, ami sok helyen jól jöhet. A tendencia májusban is folytatódott, amelyet az alábbi grafikonon is szemléltetünk.

Mint az adatokból is látszik, áprilisban kis visszaesés volt tapasztalható, viszont a májusi 43 milliárd forintos új jegyzés azt mutatja, hogy ismét fellendülni látszik ennek a kölcsönnek a népszerűsége: ez idén a második legmagasabb adat, csak nagyon kicsivel marad el az idei rekordtól, mely márciusban állt fel: akkor 44 milliárd volt az új jegyzés összege.

Viszont azt is meg kell jegyezni, hogy a babaváró hitel összességében azért tényleg kifulladni látszik. Ha kiszámoljuk az előző év azonos időszakához viszonyítva, már nem olyan szép a menyasszony: tavaly májusban 53, tavalyelőtt pedig 47 milliárdért jegyeztek babaváró hitelt egyetlen hónap alatt. Ez számszerűen azt jelenti, hogy a tavaly májushoz képest 11,6 százalékkal, idén összesen pedig 20%-al kevesebbet vették fel ezt a kölcsönt.

Besegít az állam

Májustól egy nagyon fontos változás lépett életbe a babaváró kölcsönök jegyzésénél. A kormány új rendelete szerint egy százalékponttal, 7,6 százalékra csökkentette a büntetőkamat mértékét, vagyis abban az esetben, ha a szerződésben vállalt öt éven belül nem születik meg az első gyermek, már sokkal kisebb büntetőkamattal kell számolni a családi költségvetésben. Ez hosszabb távon segítség, mert egy 10 millió forintos felvett kölcsön esetében akár 400 ezer forintos is lehet a különbség, ha ilyen büntetést kell fizetni összesen. Az alábbi kalkulátorral te is kiszámolhatod ezt, illetve, hogy mennyi hitelösszeghez juthatsz, ha most szeretnél babaváró kölcsönt jegyezni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De vajon valóban hagyják-e kifutni a babavárót? Nos, a kormány kamatcsökkentéséből, illetve más tényezőkből is úgy tűnik, hogy erre nem kerül sor: nem csak az ügyleti kamat csökken, de a jövő évi költségvetésben is előirányoztak a bankoknak kamattámogatásra 8 milliárd forintot, és más jele sem látszik annak, hogy ezt a rendkívül népszerű családtámogatást hagynák elmenni. A fejezeti indoklásból kiderül, hogy az államnak három nagy költségvetési terhet jelent a babaváró folytatása, de a kamattámogatást a bankok is meg fogják érezni - ez indokolja tehát az előirányzott összeget.

Még mindig a legkisebb jegyzés

Folytatódott az a trend is, hogy a vizsgált májusi hónapban a babaváróé volt a legkisebb jegyzett összeg. Míg ebből a kölcsönből 43 milliárdnyi új jegyzés "született", a személyi kölcsönök és a lakáshitelek sokkal népszerűbbek - előbbi 55, utóbbi 154 milliárdos jegyzési értéket ért el májusban - ezt az alábbi grafikonon szemléltetjük.

Elmondható tehát, hogy a magyarok még mindig hitellázban égnek: azt továbbra sem tudni, mikor lehet vége ennek, különösen, hogy egyre nő a jegybanki alapkamat, valamint ha építkezünk, akkor számolni kell az építőanyagok folyamatos, száguldó drágulásával is. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 11. 14:42
Üzemi híradóban ersítette meg ma, csütörtökön a Media1 néhány nappal ezeltti információját az Azonna...
Holdblog  |  2022. augusztus 11. 12:24
Az AMTD Digital kínai fintech vállalat július 15-én IPO-zott a New York-i tzsdén, 7,8 dolláros árfol...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 11. 10:35
Bár továbbra is vannak viták a jegybanki szerepvállalás indokoltságát illeten, a 2020-as évek elejér...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?