Young couple remodeling their apartment

Az igazi drágulás csak most jöhet: nagyot nézhet, aki lakást újítana 2022-ben

2022. június 22. 17:00

Az építőipar általános fellendülésének és az Otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően tavaly tovább növekedett a barkácspiac forgalma. Az online értékesítés terén is növekvő vállalat forgalmában a top 3 termékcsoport a hidegburkolás, a kerti cikkek, valamint a szaniter voltak.Idán viszont már érződhetnek a pandémia és az orosz-ukrán háború hatásai, ez főként az ellátási problémákban és az áremelkedésben mutatkozhat meg.

Az idei évben már több kérdőjelet látni a piaccal kapcsolatban: a koronavírus-járvány, valamint az orosz-ukrán konfliktus miatt elhúzódó áruellátási problémákkal, emelkedő árakkal számol. Mindez a vásárlóerő romlása miatt a lakossági kereslet csökkenéséhez vezethet, rövidtávon azonban egyelőre ez nem tapasztalható – írja közleményében a Praktiker.

Az általános gazdasági növekedés, az építőipar fellendülése, a növekvő vásárlóerő, az Otthonfelújítási támogatás elindulása és az SZJA-visszatérítés mind pozitívan hatottak a barkácspiacra is, így a magyar tulajdonú, 33 százalékos piaci részesedésű Praktiker jó évet zárt 2021-ben. A koronavírus-járvány továbbra sem érintette negatívan a mintegy 130 ezer négyzetméteren működő áruházlánc gazdálkodását, mivel a vásárlást érdemben befolyásoló korlátozások nem voltak, sőt az év során egyre többen keresték fel a lánc 20 egységét az országban. Mindezek hatására a láncs árbevétele az előző évi 76,2 milliárdról 10 százalékkal 84,1 milliárdra, míg nyeresége 6,1 milliárd forintra ugrott.

A közel 1600 főt foglalkoztató barkácsáruház-lánc több hatékonyságnövelő fejlesztést is bevezetett 2021-ben: felgyorsította az önkiszolgáló kasszák bevezetését, melyek ma már 4 áruházban érhetőek el, és a vásárlói visszajelzések, valamint az ott bonyolított forgalom alapján egyre népszerűbbek. Az online vásárlás tekintetében a 2020-as év nagyobb arányú fejlődését tartotta a cég 2021-ben is. 2022 februárjában nyílt meg a 3 ezer négyzetméteres központi webraktár, ahonnan a házhozszállítás kiszolgálása történik.

2021-ben árbevétel szempontjából a négy legnépszerűbb termékkategória a szaniter, a kert, az építőanyagok és segédanyagok, valamint a hidegburkolás voltak. A legnagyobb növekedés – elsősorban az Otthonfelújítási támogatás hatására – ezen termékcsoportok mellett a melegburkolás és klímaberendezések területén volt. Az 50 legnépszerűbb termék között 2021-ben is voltak olyan érdekességek, mint a sörpad, a felmosószett vagy a fenyőmulcs, de népszerűek voltak egyes konyhablokkok és kanapék is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 2022-es, valamint távolabbi kilátásokkal kapcsolatban Pártos Zsolt, a Praktiker Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a barkácspiac számára a legnagyobb kihívást jelenleg a járvány hatására még fennálló, de az orosz-ukrán háború miatt fokozódó áruellátási problémák, és az ezek nyomán jelentkező folyamatos, egyes árucsoportok esetében sokszor hektikus áremelkedés jelentik. A kereslet az év első felében jól alakult, azt továbbra is hajtja az Otthonfelújítási program, amit a februári SZJA-visszatérítés rövid időre még tovább is fokozott, ugyanakkor a jövővel kapcsolatban egyre több kérdőjel látszódik. Az árak emelkedése rövidtávon előrehozott vásárlásokat generál, de az év második felében már a forgalom növekedésének lassulására számít a Praktiker ügyvezető igazgatója, melynek intenzitása több tényezőtől, így például az üzemanyagáraktól, a rezsidíjaktól, az általános megélhetési költségektől is függ. Pártos Zsolt elmondta, hogy a jövőben is fenn kívánják tartani a magyar beszállítók magas, jelenleg 85 százalékos és a forgalmazott termékek esetében a hazai termékek arányát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem