25 °C Budapest
Low image of someone cutting lawn.

Szívhatja a fogát, akinek kertes háza, nyaralója van: komoly kedvezménytől esnek el, fizethetnek

2022. június 4. 16:01

A nemrég életbe lépő benzinárváltozás miatt sok családiház-tulajdonos faramuci helyzetben találhatja magát, fűnyírás, fűkaszálás vagy éppen sövénynyírás előtt: nem biztos ugyanis, hogy olyan könnyen jutnak benzinhez, mint korábban.

Mint ismeretes, a nemrég érvénybe lépő kétféle benzinárazás miatt, kisebb káosz alakult ki a magyar kutakon, sokan ki sem nyitottak az első napokban.  Az egyik nagy gond az volt, hogy a jogszabály nem pontosítja például az üzemanyagkanna kérdését: ugyan arról van rendelkezés, hogy mennyi az a mennyiség, amit maximálisan kannába vételezni lehet, de az nincs meghatározva, mi történik, ha valaki csak egy kannával sétál be a kútra. Ennek szabályozását a töltőállomásokra bízta a jogalkotó: van, aki azt mondja, hogy a benzineskannának nincs rendszáma, úgyhogy abba csak piaci áron lehet vásárolni, máshol nem is engedik, hogy kannával vigyék az üzemanyagot – nyilatkozta a Pénzcentrumnak korábban Grád Ottó, a legnagyobb kúthálózatokat tömörítő Magyar Ásványolaj Szövetség Főtitkára.

Pedig kannás benzinre mindenkinek szüksége lehet, akinek kertje, hobbitelke van, és benzinnel működő eszközökkel tartaná karban, például benzines fűnyíróval, láncfűrésszel, kaszával, rotációs kapával, ágdarálóval, sövényvágóval, fűkaszával, lombszívóval. De benzinnel működik sok áramfejlesztő is.

Azonban a kannás benzinvétel sok esetben gond lehet. A kisebbik baj, hogy nem hatósági, hanem teljes áron, 480 forint helyett 750 forintért jutunk hozzá literjéhez, a nagyobbik az, ha sehogysem, mint ahogy arra Grád Ottó is célzott.

A kedvezményes áron megvásárolt benzint saját kocsiból gumicsővel leszívni pedig az újabb típusú autók esetében, már nem úgy megy, mint korábban – persze nem lehetetlen. Az általunk megkérdezett autóipari szakértő elmondása szerint a személyautók hátsó ülése alatt van az üzemanyagtank. Ha az ülést kiszedjük, ott van a szintjelző, ami 4 csavarral egyszerűen kiszedhető, és onnan leszivattyúzható a benzin.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyi az annyi?

Nagy kérdés persze, hogy mennyit fogyaszt egy fűnyíró, vagy egyéb benzines kerti gép. Ez persze típustól, talajtól, a fű hosszúságától is függ, de a Pénzcentrum egyik szerkesztője egy 10 év körüli benzines fűnyíróval vágja a telkén a füvet. Ő úgy kalkulált, hogy hozzávetőlegesen 1 litert fogyaszt a fűnyírója ezer négyzetméterenként. Neki a tavasztól nyárig eső időszakban nagyjából 2 hetente kell vágnia a gyepet, azaz a 2 ezer négyzetméteren nagyjából 5 ezer forintot bukik amiatt, hogy a fűnyíróba teli áron kell tankolnia a benzint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?