8 °C Budapest
Couple relaxing after moving into new cozy loft apartment

Ide költöznek az élelmes magyarok: van, ahol még mindig fillérekért lehet házat venni

2022. június 1. 08:13

A legújabb elemzésekből az derül ki, hogy idén márciusban stagnált a lakáspiaci kereslet, miközben a kínálat bővült. Több mint 38 ezer használt lakást hirdettek meg idén márciusban ország szerte 1733 településen a tulajdonosok és az ingatlanközvetítők, az eladó lakóingatlanokra pedig több mint 340 ezer érdeklődés érkezett. A megyeszékhelyek és városok kínálata 11-12 százalékkal emelkedett, míg a községeké 8 százalékkal februárhoz viszonyítva. Baranya például kifejezetten felkapott megye lett, így a HelloVidék most annak járt utána, hogy mi történt ebben a megyében ingatlanpiaci szempontból.

1733 településen hirdettek meg eladó használt ingatlanokat a tulajdonosok és a közvetítők, ami éves szinten több mint 10 százalékkal több helységet jelent. A feladott 38,8 ezer hirdetés viszont 4 százalékkal kevesebb mint 2021 azonos időszakában. A nagyvárosokban és Budapesten 6-8 százalékos csökkenés látható, míg a községekben 5 százalékos növekedés.

Ebből is látható, hogy az országon belül is jelentősek a különbségek: Baranyában, Békésben és Borsod-Abaúj-Zemplénben 13-29 százalékkal bővült a választék, addig Vas megyében, Zalában és Veszprémben 16-17 százalékkal csökkent. Ez pedig nem meglepő, hiszen Baranya és környékén egészen kedvező áron is találhatunk lakásokat, ráadásul – ami egyáltalán nem mellékes – munkaerőpiaci szempontból is érdemes lehet ezt a környéket választani.

Lakásépítések tekintetében is nagy ellentétek láthatók a régióban. Somogy megyében elsősorban a Balaton-parti településeknek – különösen Siófoknak – köszönhetően több mint 2000 új lakást kínálnak eladásra. Ezzel szemben Baranyában mintegy 500-at, míg Tolna megyét szinte teljesen elkerülik a nagyobb társasházakban érdekelt lakásfejlesztők

– nyilatkozta a HelloVidéknek Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lakást venne? A Pénzentrum segít megtalálni a megfelelő hitelt!

A legolcsóbb megye pedig egyértelműen Baranya lett, ahol még Pécs se tudta ellensúlyozni a községek alacsony árait. Míg Pécs 300 ezer forint körüli négyzetméterárron lehet lakáshoz jutni, addig a megye járásainak felében 120 ezer forint alatt maradt az átlagár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem