Couple relaxing after moving into new cozy loft apartment

Ide költöznek az élelmes magyarok: van, ahol még mindig fillérekért lehet házat venni

2022. június 1. 08:13

A legújabb elemzésekből az derül ki, hogy idén márciusban stagnált a lakáspiaci kereslet, miközben a kínálat bővült. Több mint 38 ezer használt lakást hirdettek meg idén márciusban ország szerte 1733 településen a tulajdonosok és az ingatlanközvetítők, az eladó lakóingatlanokra pedig több mint 340 ezer érdeklődés érkezett. A megyeszékhelyek és városok kínálata 11-12 százalékkal emelkedett, míg a községeké 8 százalékkal februárhoz viszonyítva. Baranya például kifejezetten felkapott megye lett, így a HelloVidék most annak járt utána, hogy mi történt ebben a megyében ingatlanpiaci szempontból.

1733 településen hirdettek meg eladó használt ingatlanokat a tulajdonosok és a közvetítők, ami éves szinten több mint 10 százalékkal több helységet jelent. A feladott 38,8 ezer hirdetés viszont 4 százalékkal kevesebb mint 2021 azonos időszakában. A nagyvárosokban és Budapesten 6-8 százalékos csökkenés látható, míg a községekben 5 százalékos növekedés.

Ebből is látható, hogy az országon belül is jelentősek a különbségek: Baranyában, Békésben és Borsod-Abaúj-Zemplénben 13-29 százalékkal bővült a választék, addig Vas megyében, Zalában és Veszprémben 16-17 százalékkal csökkent. Ez pedig nem meglepő, hiszen Baranya és környékén egészen kedvező áron is találhatunk lakásokat, ráadásul – ami egyáltalán nem mellékes – munkaerőpiaci szempontból is érdemes lehet ezt a környéket választani.

Lakásépítések tekintetében is nagy ellentétek láthatók a régióban. Somogy megyében elsősorban a Balaton-parti településeknek – különösen Siófoknak – köszönhetően több mint 2000 új lakást kínálnak eladásra. Ezzel szemben Baranyában mintegy 500-at, míg Tolna megyét szinte teljesen elkerülik a nagyobb társasházakban érdekelt lakásfejlesztők

– nyilatkozta a HelloVidéknek Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lakást venne? A Pénzentrum segít megtalálni a megfelelő hitelt!

A legolcsóbb megye pedig egyértelműen Baranya lett, ahol még Pécs se tudta ellensúlyozni a községek alacsony árait. Míg Pécs 300 ezer forint körüli négyzetméterárron lehet lakáshoz jutni, addig a megye járásainak felében 120 ezer forint alatt maradt az átlagár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?