14 °C Budapest
Professional construction worker  standing roof top and measuring chimney of new house under construction

Újra lecsapott a tetőmaffia: horror pénzt kértek a kontármunkáért, lakhatatlan lett a ház

2022. március 14. 10:34

Ismét lecsaptak a kontárok: a Szakiellenőr újabb horrorsztorival jelentkezett, ezúttal egy kelet-magyarországi házaspárt vágtak át a tetőfedő "szakemberek". A munkát teljesen szakszerűtlenül végezték el, a család háza szinte lakhatatlanná vált, a felhúzott tető életveszélyes lett a műszaki ellenőr szerint. A vállalkozó ennek ellenére kéri a megbeszélt összeg fennmaradó részét.

Újabb horrorsztorival jelentkezett Brezsnyák Péter kivitelező építész, azaz ahogyan sokan ismerik: a Szakiellenőr. A YouTube-ra feltöltött videójához azt írta, egy kelet-magyarországi házhoz ment ki, mert a tulajdonost nagyon átvágták a tetővel.

A megrendelő megállapodott egy vállalkozóval, és az anyagot is beszerezték. A vállakozóra végül hiába várt, csak nem akart odaérni. A tető pedig lukas volt. Lépni kellett, és nem volt már ngy mozgástér. A faluban ajánlott kivitelezőt bízta meg a feladattal. Lehet, nem kellett volna...

- írta a Szakiellenőr, aki szerint mivel pedig tanár a tulajdonos, nem tudott egész nap a sarkukban állni. Meg is lett a baj.

A kivitelező szerint készen van, hiszen végszámlát is küldött... Szerintünk nem ez a befejezett állapot... Ettől a vállalkozótól javítást nem várnék, kártérítést annál inkább

- írta a szakember. Mint a ház tulajdonosa elmondta, először az tűnt fel neki, hogy nem a megbeszéltek szerint kezdték el felépíteni a tetőt, de mivel sürgős volt a munka, annyiban hagyták a dolgot. Viszont a melósok nem vigyáztak a mennyezetre, át is szakadt a plafon. Azóta fűteni sem mernek, mert a kémény nem tűnik megbízhatónak. A vállalkozó még nincs teljesen kifizetve, de már ügyvéden keresztül követeli a pénzt.

A melósok hatalmas károkat okoztak az épületben, a tetőszerkezetet pedig kezeletlen fából építették fel, ami nem valami tartós. Sőt, a szerkezet a Szakiellenőr szerint életveszélyes lett. A padlástérben szemétdombot hagytak, a párazáró fóliát sem helyezték fel megfelelően, sőt, a tetőlemezeket sem szakszerűen vágták le. Az ereszcsatornák nem a megfelelő irányba lejtenek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egyre több a kontár szaki

Egyre többször hallunk a tetőépítéssel, a tetőjavítással és általában a tetőzettel kapcsolatos rémtörténetekről, „átvágásokról”. A Pénzcentrum korábban szakmai szervezetek segítségével járt utána annak, hogy mi történik valójában ebben a szektorban.

A jelenlegi építőipari környezetben, amikor az általunk képviselt ács, tetőfedő, bádogos és szigetelő szakma egyszerre küzd az elszabadult építőipari nyersanyagárakkal, a rendelésállomány bővülésével és a szakemberhiánnyal, automatikusan megjelennek a piacon a hozzá nem értő, csak haszonszerzési céllal működő >> vállalkozások<<. A helyzetük könnyű, a probléma viszont sokrétű

- tájékoztatta a Pénzcentrumot Szalai Levente, az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) ügyvezetője. De felhívta a figyelmet arra is, hogy a megrendelők nagy része nincs tisztában a minőségi munkához szükséges szakmai tartalommal sem. Nem ellenőrzik a referenciákat, ráadásul kifejezetten árérzékenyek, ezért általában örülnek, ha egy olcsóbb vállalkozóra találnak.

De alapvető probléma az is, hogy sokszor nem készül szerződés, sőt olykor még az előleg átadásáról sem születik papír. Szalai Levente szerint ilyen előzmények után a munkálatoknak általában kétféle kimenetele lehet: ha a megrendelő szerencsés, csak csúszik a munka, rosszabb esetben viszont a megbízónak csak annyi lehetősége marad, hogy fusson a pénze után.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem