27 °C Budapest
Valentines Day table setting

Valentin-nap 2022: így készíts fillérekből olyan kaját, ami bárkit levesz a lábáról

2022. február 11. 08:15

Az emberiség hosszú évezredek óta ünnepli a szerelmet: ma a világszinten elterjedt Valentin-napon, február 14-én szerelmes üzeneteket írunk, virágot és csokoládét ajándékozunk egymásnak - azonban régen teljesen más, egészen különleges szokások jellemezték ezt az ünnepet. Milyen történelmi és vallási előzményekre, ókori pogány rituálékra vezethető vissza a Valentin-nap, hogyan keresték a szerelmet a letűnt idők kultúráiban? Hogyan honosodott meg Európában a modern Valentin-nap amerikai mintára, hogy ünnepeljük napjainkban? Nincs is szebb módja szeretetünk kimutatásának, mint egy eredeti, szívből jövő Valentin-napi vacsora. A HelloVidék most ehhez gyűjtötte össze a legjobb recepteket.

A február 14-re eső Valentin-nap, más néven Bálint-nap egy világszerte elterjedt szerelemünnep: a szokások szerint a szerelmesek ilyenkor romantikus üzeneteket, szerelmes leveleket írnak egymásnak, virággal, csokoládéval és egyéb ajándékokkal kedveskednek választottjuknak. Habár ma már egy kifejezetten világias ünnepként tartjuk számon, a Bálint-nap keresztény és egészen megdöbbentő ókori római szokásokra vezethető vissza. Hogy hogyan járta be a világot a hagyomány, jutott el Európából Amerikába, majd került vissza hazánkba teljesen új, átformálódott szokássá, igazán különleges történet – ennek a rejtélynek jártak most a végére.

Hogyan járták be a Valentin-napi hagyományok a világot?

A Valentin-nap modernebb értelemben való elterjedését a középkori angolszász kultúrára vezetjük vissza, egészen pontosan Geoffrey Chaucer angol költő „Madarak Parlamentje” című versére. A versben Triász, a természet istennője köré gyűlnek a madarak, hogy társra találjanak. A verset feltehetőleg II. Richárd angol király 1383-ban megtartott Valentin ünnepségén adhattak elő, emellett II. Richárd és a cseh Anna hercegnő eljegyzéséhez is köthető.

Ha kíváncsi vagy a Valenti nap történetére és hagyományaira és arra, hogy mik a szerelmesek ünnepének legkipróbáltabb receptjei, olvasd el a teljes cikket a HelloVidék oldalán!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?