21 °C Budapest
Három szervezetnek is baja van az új napelem támogatásokkal: ezt kifogásolják leginkább

Három szervezetnek is baja van az új napelem támogatásokkal: ezt kifogásolják leginkább

2021. szeptember 10. 20:32

Az Energiaklub, a Habitat for Humanity Magyarország és a Magyar Természetvédők Szövetsége szakértői véleménye alapján a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” c. pályázat tervében leírtak megvalósítása a helyreállítási források eltékozlásához vezetne - írja közös közleményében a három zervezet.

Bár még jóvá sem hagyta az Európai Bizottság, a Magyar Kormány megkezdi a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz forrásainak elosztását, a tervek szerint mintegy 35.000 háztartás számára 100%-os támogatást nyújtva napelemek telepítésére vagy napelemmel kombinált fűtéskorszerűsítés céljárára - írja bevezetőjébén a három szervezet. 

"Örvendetes, hogy a kormány segíteni szándékozik hazai háztartásokat az energetikai fejlesztésben.  Azonban a három szakmai civil szervezet szerint a pályázati terv nincs összhangban Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervében (HET) rögzített célokkal és szempontokkal, valamint súlyos szakmai hiányosságokkal is terhelt, emiatt jelen formájában nem tanácsolják a megjelentetését. Jelentős átdolgozást javasolnak annak érdekében, hogy a pályázat valóban az energiaszegénységben élőket segíthesse az energiaszámláik tartós csökkentésével" - áll a szövegben

A legfontosabb kezelendő szakmai hiányosságok/problémák a következők a szervezetek szerint:

  • Az HET szerint az intézkedés fő célja a lakóépületek fűtéséből származó környezetszennyezés, illetve az energiaszegénység csökkentése. A pályázati felhívás tervezete ugyanakkor nem tartalmaz területi szűkítést annak érdekében, hogy a támogatás valóban a cél szerinti területeken érjen el érzékelhető hatást, sem pedig energiaszegénységgel kapcsolatos szempontokat.
  • A támogatni tervezett fűtéskorszerűsítés az energiahatékonyság javítása nélkül energia- és pénzpazarló. A felhívás tervezete csak nyílászárócserét támogat, egyéb energiahatékonysági beruházást nem. A villanyfűtés (infrapanel, villanyradiátor) épületfűtésre való alkalmazhatósága erősen korlátozott, ezek telepítésének támogatása átlagos (vagy annál rosszabb) épületek esetében nem elfogadható. A villamos energiával történő fűtés a villamosenergia-hálózat túlzott terhelését és indokolatlan károsanyag-kibocsátást is eredményezi. A lényegesen hatékonyabb hőszivattyús alkalmazások - különösen hőtárolással együtt - és ezekkel párhuzamosan napelemes rendszerek megvalósítása valóban támogatásra érdemes, de csak energiahatékonysági beruházásokat követően, a fűtési igények csökkentése mellett/után.
  • Hiányzik az energiaszegénységben élőkre való fókuszálás és túl széles kör számára elérhető a 100%-os támogatás. Az épületek energiahatékonyságának nagymértékű és szakszerű fejlesztése nélkül a legkiszolgáltatottabb családokon egyáltalán nem segítene az elektromos fűtőtestek alkalmazása, mert irreálisan megnövelné a villamosenergia-felhasználást. A kiírásban szereplő jövedelmi korlátra vonatkozó feltételek túl kedvezőek, azok is pályázhatnak, akik önerőből (vagy pl. támogatott hitelből) is képesek lennének a beruházások megvalósítására. A szegényebb, több gyermeket nevelő vagy egyéb sérülékeny háztartások nem élveznek elsőbbséget vagy egyéb előnyt. A pályázatok várható dömpingje (lásd korábbi évek hasonló célú támogatásai esetében) sok felesleges kapacitást köt le és a célzott támogatás lehetőségét veszi el.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem