construction warehouse with cement bags for industry use

Óvatosan ezekkel az építőanyagokkal: így csak pénzkidobás lesz a felújítás

2021. május 10. 08:15

Otthonunk különböző építőipari termékekből áll össze, ezért nagyon fontos, hogy milyen minőségű alapanyagokat használunk fel építkezés vagy felújítás során. Az építőanyagok minősítési eljárásaival kapcsolatban sokan nincsenek tisztában, ezért úgy gondoltuk utánajárunk a témának, hogy mindenki számára érthetővé váljon, hogyan folytatódnak le a megfelelőségértékelési eljárások, függetlenül attól, hogy könnyűszerkezetes vagy téglaépítésű házakról van-e szó. A folyamatot Pataki Erika, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Megfelelőségértékelő Központjának a vezetője segítségével jártuk körbe a HelloVidék.

Alapvetően minden építési anyag minőség-, de nevezzük inkább megfelelőségvizsgálata, bevizsgálása kiemelkedő jelentőséggel bír, nincs különbség abban, hogy azokat milyen technikával készült építménybe dolgozzák be. Gondoljunk csak bele, hogy ezekből a termékekből áll össze a hosszú évekig használni kívánt otthonunk. A fogyasztók körében egyre inkább előtérbe kerülő tényező a bizalom az adott termék, szolgáltatás iránt, ezzel együtt pedig a minőségbiztosítás - írja a HelloVidék.

Ma egy építési termék akkor tervezhető és építhető be egy építménybe, ha a „teljesítménye”, tehát a különböző tulajdonságai hozzájárulnak ahhoz, hogy az épület megfeleljen a rá vonatkozó alapvető követelményeknek. Hogy ez pontosan mit is jelent, a következőkben részletezzük. A folyamat megismerése lényeges ahhoz, hogy az építtető megértse, miért fontos egy építési termék teljesítménynyilatkozata.

Az egyes építési termékekre vonatkozó specifikációt, jellemzőket és azok teljesítményértékelési módszereit a műszaki előírás tartalmazza, és ez a dokumentum írja le a forgalmazására vonatkozó teendőket is. Ezeket a műszaki előírásokat vagy a szabványosító testületek készítik, vagy – amennyiben egyedi műszaki előírásról van szó – műszaki értékelő szervezetek, mint amilyen az ÉMI.

További részletek a cikkben!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?