Fogadjunk, hogy erre nem gondoltál: 3 meglepő tény a rágózás pozitív hatásáról

Fogadjunk, hogy erre nem gondoltál: 3 meglepő tény a rágózás pozitív hatásáról

2021. március 20. 17:03

Március 20-án ünnepeljük a Szájegészség világnapját. Az FDI Fogászati Világszövetség által életre hívott nap célja a szájápolás fontosságának hangsúlyozása, illetve a szájegészség javítása. A világ egyik legnagyobb rágógumigyártója most ennek kapcsán összegyűjtötte a rágózás három meglepő, pozitív hatását, amelyek nem csak a szájegészségre, de az általános egészségügyi állapotunkra is befolyással vannak.

Különböző formában ugyan, de a rágógumi már több mint egy évezrede jelen van az emberek életében. Bár ez idő alatt a rágók formája és íze sokat változott, az ok, amiért az emberek rágóznak, mindvégig hasonló volt. A szájegészség megőrzésétől a közérzetünk javításáig, a cukormentes rágó használata az öngondoskodás egyik legjobb eszköze lehet, amely ráadásul könnyedén beépíthető a rutinunkba. A Szájegészség világnapja alkalmából a Mars Wrigley most összegyűjtötte, hogyan válhat a rágógumizás kulcsfontosságú részéve a szájegészségügyi rutinunknak, és hogyan segít megőrizni az általános egészségügyi állapotunkat is.

1. A szájegészség megőrzése

Idén márciusban egy éve annak, hogy világszerte sokan otthonról kezdtünk dolgozni. Bár a home office-nak számos jó oldala van, a WHO kutatása szerint a világjárvány a szájegészségre is lesújtó hatással volt, és megsokszorozta azok számát, akik valamilyen szájegészségügyi problémával küzdenek. Világszerte már több mint 3,5 milliárd ember küzd valamilyen fogproblémával, a kutatás ráadásul azt is megjegyzi, hogy az iparilag fejlett országokban az egészségügyi kiadások mindössze 5-10%-át fordítják ennek kezelésére.

A Szájegészség világnapja a rágógumizás pozitív hatásaira is felhívja a figyelmet. Azon túl, hogy frissíti a leheletet és eltávolítja a fogak közé ragadt maradékokat, a rágógumizás segít a különböző baktériumokkal szembeni védelemben is és csökkenti a fogszuvasodás esélyét.

2. Segít az összpontosításban

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az otthoni munkavégzés egyik legnagyobb kihívása a folyamatos koncentráció fenntartása. Jó hír viszont, hogy friss kutatások szerint a rágógumizás ebben is segít: a rágózás segít oldani a feszültséget, és ezáltal a fókuszáltságra is jó hatással van. Ráadásul javítja a közérzetünket is, és segít megőrizni a figyelmünket a nap folyamán - függetlenül attól, hogy hány online megbeszélésen kell részt vennünk. A népszerű ízek, mint például a menta, frissebbé és energikusabbá tesz minket, és javít a a mentális éberségünkön is. Rágózás után úgy érezhetjük, ellen tudunk állni a figyelmünket elterelő tényezőknek és könnyebben tudunk a feladatainkra összpontosítani.

3. Oldja a feszültséget és javítja a hatékonyságot

Sokan azért rágóznak, mert egyszerűen megnyugtatónak érzik azt. Az állkapocs az a terület, ahol a napi stressz jelei a leggyakrabban mutatkoznak, a rágás viszont segít ezt feloldani. Az elmúlt évek kutatásai azt is igazolták, hogy a rágógumi használata oldja a mentális és fizikai feszültséget, mentesít a munka során felhalmozódó feszültségtől, hosszú távon pedig javítja a produktivitást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?