32 °C Budapest
Fogadjunk, hogy erre nem gondoltál: 3 meglepő tény a rágózás pozitív hatásáról

Fogadjunk, hogy erre nem gondoltál: 3 meglepő tény a rágózás pozitív hatásáról

2021. március 20. 17:03

Március 20-án ünnepeljük a Szájegészség világnapját. Az FDI Fogászati Világszövetség által életre hívott nap célja a szájápolás fontosságának hangsúlyozása, illetve a szájegészség javítása. A világ egyik legnagyobb rágógumigyártója most ennek kapcsán összegyűjtötte a rágózás három meglepő, pozitív hatását, amelyek nem csak a szájegészségre, de az általános egészségügyi állapotunkra is befolyással vannak.

Különböző formában ugyan, de a rágógumi már több mint egy évezrede jelen van az emberek életében. Bár ez idő alatt a rágók formája és íze sokat változott, az ok, amiért az emberek rágóznak, mindvégig hasonló volt. A szájegészség megőrzésétől a közérzetünk javításáig, a cukormentes rágó használata az öngondoskodás egyik legjobb eszköze lehet, amely ráadásul könnyedén beépíthető a rutinunkba. A Szájegészség világnapja alkalmából a Mars Wrigley most összegyűjtötte, hogyan válhat a rágógumizás kulcsfontosságú részéve a szájegészségügyi rutinunknak, és hogyan segít megőrizni az általános egészségügyi állapotunkat is.

1. A szájegészség megőrzése

Idén márciusban egy éve annak, hogy világszerte sokan otthonról kezdtünk dolgozni. Bár a home office-nak számos jó oldala van, a WHO kutatása szerint a világjárvány a szájegészségre is lesújtó hatással volt, és megsokszorozta azok számát, akik valamilyen szájegészségügyi problémával küzdenek. Világszerte már több mint 3,5 milliárd ember küzd valamilyen fogproblémával, a kutatás ráadásul azt is megjegyzi, hogy az iparilag fejlett országokban az egészségügyi kiadások mindössze 5-10%-át fordítják ennek kezelésére.

A Szájegészség világnapja a rágógumizás pozitív hatásaira is felhívja a figyelmet. Azon túl, hogy frissíti a leheletet és eltávolítja a fogak közé ragadt maradékokat, a rágógumizás segít a különböző baktériumokkal szembeni védelemben is és csökkenti a fogszuvasodás esélyét.

2. Segít az összpontosításban

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az otthoni munkavégzés egyik legnagyobb kihívása a folyamatos koncentráció fenntartása. Jó hír viszont, hogy friss kutatások szerint a rágógumizás ebben is segít: a rágózás segít oldani a feszültséget, és ezáltal a fókuszáltságra is jó hatással van. Ráadásul javítja a közérzetünket is, és segít megőrizni a figyelmünket a nap folyamán - függetlenül attól, hogy hány online megbeszélésen kell részt vennünk. A népszerű ízek, mint például a menta, frissebbé és energikusabbá tesz minket, és javít a a mentális éberségünkön is. Rágózás után úgy érezhetjük, ellen tudunk állni a figyelmünket elterelő tényezőknek és könnyebben tudunk a feladatainkra összpontosítani.

3. Oldja a feszültséget és javítja a hatékonyságot

Sokan azért rágóznak, mert egyszerűen megnyugtatónak érzik azt. Az állkapocs az a terület, ahol a napi stressz jelei a leggyakrabban mutatkoznak, a rágás viszont segít ezt feloldani. Az elmúlt évek kutatásai azt is igazolták, hogy a rágógumi használata oldja a mentális és fizikai feszültséget, mentesít a munka során felhalmozódó feszültségtől, hosszú távon pedig javítja a produktivitást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 14:10