A karácsony kiváló alkalmat ad arra, hogy újra felfedezzük a halfogyasztás hagyományát és egészségmegőrző szerepét.
Gofri alaprecept bármilyen alkalomra: így történik a gofri tészta készítése egyszerű gofri receptek alkalmazásával. A gofri alaprecept mellett tudd meg azt is, mivel kínáld!
Reggelire, uzsonnára nincs is jobb étel, mint néhány szelet frissen sült gofri, ami nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek nagy kedvence is. Cikkünkben eláruljuk, hogyan történik a gofri készítése egy egyszerű gofri alaprecept segítségével, illetve elmondjuk, milyen ízesítőkkel kínáljuk a frissen sült gofri tésztát. Azt is megtudhatod, meddig sül a gofri tészta, hogy megkapjuk az újságokból, tévéből is ismert, aranybarna, lyukacsos gofri szeleteket!
A gofri eredete
A gofrihoz hasonló vaslapon sült tésztákat Európában már az ókori görögök is közkedvelt élelmiszereknek tartották, ám a mai értelemben vett gofri csak az 1964-es new york-i világkiállításon jelent meg, ahol egy brüsszeli kézműves állt vele elő. A gofri a nevét a mintázatáról kapta (a méhkaptárra emlékeztető sütőforma francia neve gaufre). Érdekesség, hogy a gofri fogyasztása Európán belül még mindig Belgium területén a legnépszerűbb, ahol ugyanolyan édességként szerepel a palettán, mint nálunk, ellenben Amerikában a gofri egy olyan reggeli ételnek számít, amit az amerikai palacsintához hasonlóan ropogósra sült baconnel és juharsziruppal fogyasztanak (a gofri amerikai megfelelője: waffle). A gofri mellé egyébként szinte bármilyen feltétet kínálhatunk: megkenhetjük vajjal, lekvárral, mézzel vagy mogyorókrémmel is, de fogyaszthatjuk friss gyümölcsökkel vagy szalonnával, ahogy az amerikaiak.

A gofri sütése
Ahhoz, hogy a gofri elnyerje jellegzetes alakját, gofri sütőben kell elkészítenünk, amelyet egyébként olcsón megvásárolhatunk a nagyobb, háztartási gépeket forgalmazó áruházakban. A gofri sütése egyszerű: a kiolajozott gofri sütőben süssük ki kb. 2 perc alatt a gofri tésztát és már tálalhatjuk is! A boltokban megvásárolható két- és négyfős gofri sütő is, ha esetleg nagyobb családnak kell reggelire gofrit készíteni.
Alap gofri recept egyszerűen
A gofri teszta hazilag nagyon könnyen elkészíthető egy gofri tészta alaprecept segítségével, ami nem sokban különbözik a palacsintatésztáétól. A gorfi alaprecept gofri recept egyszerű, aránylag folyékony kevert tészta készítésével történik, amit egy merőkanállal vagy más konyhai eszközzel könnyedén a gofri sütőformába kanalazhatunk. Nézzük, hogyan készül a gofri egyszerűen a következő recept alapján!
Gofri alaprecept
A gofri tészta hozzávalói
- 200 g liszt
- 2 dl tej
- 2 db tojás
- 2 ek vaj
- 1 ek kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 cs sütőpor
- 1 csipet só
A gofri elkészítése
- 1. Keverjük össze a gofri száraz hozzávalóit (liszt, cukor, só, vaníliás cukor) egy nagyobb tálban.
- 2. Langyosítsuk meg a tejet, a vajat olvasszuk meg, majd keverjük ki alaposan a tojással.
- 3. Keverjük össze a tojásos keveréket a száraz hozzávalókkal, majd dolgozzuk a gofri tésztáját csomómentesre.
- 4. Kapcsoljuk be a gofri sütőt, kenjük ki sütőolajjal, majd, ha felmelegedett a szerkezet, öntsünk bele gofri tésztát. Süssük lezárva 2-3 percen keresztül, végül vegyük ki és tálalhatjuk is tetszőleges feltétekkel.
Gofri feltétek
Választhatunk sós és édes gofri feltéteket is, ugyanis a gofri egy olyan étel, amelyet bármivel elfogyaszthatunk - legyen szó az amerikai tojásos-baconos kombinációról, vagy az európai édességekről. Magyarországon leggyakrabban a gofri európai verzióját fogyasztják: leöntik csokoládéval vagy megkenik mogyorókrémmel, mézzel, különféle lekvárokkal, illetve gyakran nyomnak tejszínhabot is a gofri tetejére.
-
Karácsonyi bevásárlás: miért éri meg a Lidl mellett dönteni az ünnepek előtt?
Az ünnepi készülődés mindenkitől sok energiát és alapos tervezést igényel, ezért a Lidl célja, hogy az idei karácsonyi bevásárlást a vásárlók egyszerűen és egy helyen intézhessék.
-
Közeledik a síszezon, féláron is elérhető a Gránit Bank Platinum kártya: 50 milliós, síelésre is érvényes utasbiztosítás jár hozzá
Európa sípályáin nagyjából minden tizedik síelő szenved kisebb-nagyobb balesetet egy-egy szezonban.
-
Ez a cég ott lát lehetőséget, ahonnan más menekül: bevásárolták magukat egy borsodi zsákfalu baromfifeldolgozójába
A Pi-Pi Kft. a Demján Sándor Tőkeprogram segítségével korszerűsíti az üzemet.
-
Elektromos 4x4 városban, országúton, terepen: hol jön ki az előnye?
Mit is nyújt a négykerék-hajtás a mindennapokban az autósok számára?
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








