Megéri most felújítandó lakást venni Budapesten? Számolgassunk, itt a matek!

Megéri most felújítandó lakást venni Budapesten? Számolgassunk, itt a matek!

2021. február 12. 12:58

Az elmúlt években Budapest belvárosi kerületeiben kifejezetten nagy keresletnek örvendtek a felújítandó ingatlanok. Ezt elsősorban az a vevőcsoport kereste, aki saját célra vásárolt, határozott elképzelésekkel a megvalósítandó stílust és a minőséget illetően, valamint a befektetők, akik ezeket a lakásokat a kitűzött célnak és a vevői, bérlői, turisztikai igényeknek megfelelően akarták alakítani.

A felújítandó lakások eladásai mindig extra erőfeszítéssel járnak - véli Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. Mint modja, egyrészt fel kell mérni azt a vásárló szemszögéből, hogy a felújításnak mennyi lenne a várható költsége, másrészt a felújítás ideje is rengeteget nyom a latban. "Sok vevő éppen emiatt inkább már egy kész, felújított lakást keres a piacon, amelybe már azonnal költözhet vagy esetleg azonnal alkalmas befektetési céljai megvalósításához" - teszi hozzá.

A felújítandó ingatlanok vásárlásánál a saját célra vásárló nyilván abban gondolkodik, hogy meddig tud nyújtózkodni, a befektetőt viszont a megtérülés érdekli. Ha átlagszámokról beszélünk, öt évvel ezelőtt, egy felújítás költsége nagyjából a lakás vételárának a 15%-a körül volt. Természetesen ez az ingatlan elhelyezkedéstől is függ, illetve a felújítás színvonalával kapcsolatos elvárásoktól, melyek szélesebb spektrumon mozoghattak, de az átlag 15% volt.

Jelenleg viszont az az érdekes helyzet állt elő, hogy mivel az ingatlanok ára kis mértékben csökkent 2020-ban, így az ingatlan vételi árához viszonyított felújítási költség mértéke is visszaesett. Ezzel szemben viszont a kifizetendő felújítási költségek nem csökkentek, sőt a kormány különböző lakásfelújítási programjai miatt és a 2014 óta tartó folyamatos építési lendület okán folyamatosan emelkednek. Így jelenleg a felújítási összegek akár az ingatlanok vételárának 30%-át is kitehetik.

Az igények változásai és a növekedő minőségi elvárások miatt a felújítási idők is hosszabbak lettek. Ehhez nyilván az is hozzájárul, hogy a felújítási minőség és az értéknövekedés párosodott színvonalemelkedéssel. Az igények pedig évről-évre egyre magasabbak.

Így a szakértők szerint jelenleg a budapesti ingatlanpiacon könnyen előfordulhat, hogy a felújítás kapcsán befektetett idő és pénz által remélt profit jóval később realizálódik, mint például 3 évvel ezelőtt. És meglátásuk szerint ez a trend tartósnak bizonyulhat.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ezeknél az ingatlanoknál fontos cél, hogy nyereséget termeljenek. Míg korábban egy felújítandó belvárosi ingatlan eladási ára 70 millió forint volt, majd a befektető a vételi ár 15%-ának megfelelő összeget pluszban felújításra fordított, akkor azt az ingatlant a járvány előtti időszak során 100 millió forintért lehetett eladni. Jelenleg, látva a piaci mozgásokat és trendeket, egy 70 milliós, felújítandó ingatlan az értékének megfelelően, valamivel több, mint 20%-os ráfordítással is csak a 95-100 millió forintos értéktartományban értékesíthető

- tette hozzá Ben-Ezra Orran. Tehát amíg 3-4 évvel ezelőtt egy ilyen tranzakció során a felújítás nyeresége akár 100%-ban is megtérült, optimális esetben is csak 20-40% közötti a megtérülés mértéke, ezt kell figyelembe venniük a befektetőknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20