5 °C Budapest
Megéri most felújítandó lakást venni Budapesten? Számolgassunk, itt a matek!

Megéri most felújítandó lakást venni Budapesten? Számolgassunk, itt a matek!

2021. február 12. 12:58

Az elmúlt években Budapest belvárosi kerületeiben kifejezetten nagy keresletnek örvendtek a felújítandó ingatlanok. Ezt elsősorban az a vevőcsoport kereste, aki saját célra vásárolt, határozott elképzelésekkel a megvalósítandó stílust és a minőséget illetően, valamint a befektetők, akik ezeket a lakásokat a kitűzött célnak és a vevői, bérlői, turisztikai igényeknek megfelelően akarták alakítani.

A felújítandó lakások eladásai mindig extra erőfeszítéssel járnak - véli Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. Mint modja, egyrészt fel kell mérni azt a vásárló szemszögéből, hogy a felújításnak mennyi lenne a várható költsége, másrészt a felújítás ideje is rengeteget nyom a latban. "Sok vevő éppen emiatt inkább már egy kész, felújított lakást keres a piacon, amelybe már azonnal költözhet vagy esetleg azonnal alkalmas befektetési céljai megvalósításához" - teszi hozzá.

A felújítandó ingatlanok vásárlásánál a saját célra vásárló nyilván abban gondolkodik, hogy meddig tud nyújtózkodni, a befektetőt viszont a megtérülés érdekli. Ha átlagszámokról beszélünk, öt évvel ezelőtt, egy felújítás költsége nagyjából a lakás vételárának a 15%-a körül volt. Természetesen ez az ingatlan elhelyezkedéstől is függ, illetve a felújítás színvonalával kapcsolatos elvárásoktól, melyek szélesebb spektrumon mozoghattak, de az átlag 15% volt.

Jelenleg viszont az az érdekes helyzet állt elő, hogy mivel az ingatlanok ára kis mértékben csökkent 2020-ban, így az ingatlan vételi árához viszonyított felújítási költség mértéke is visszaesett. Ezzel szemben viszont a kifizetendő felújítási költségek nem csökkentek, sőt a kormány különböző lakásfelújítási programjai miatt és a 2014 óta tartó folyamatos építési lendület okán folyamatosan emelkednek. Így jelenleg a felújítási összegek akár az ingatlanok vételárának 30%-át is kitehetik.

Az igények változásai és a növekedő minőségi elvárások miatt a felújítási idők is hosszabbak lettek. Ehhez nyilván az is hozzájárul, hogy a felújítási minőség és az értéknövekedés párosodott színvonalemelkedéssel. Az igények pedig évről-évre egyre magasabbak.

Így a szakértők szerint jelenleg a budapesti ingatlanpiacon könnyen előfordulhat, hogy a felújítás kapcsán befektetett idő és pénz által remélt profit jóval később realizálódik, mint például 3 évvel ezelőtt. És meglátásuk szerint ez a trend tartósnak bizonyulhat.

Ezeknél az ingatlanoknál fontos cél, hogy nyereséget termeljenek. Míg korábban egy felújítandó belvárosi ingatlan eladási ára 70 millió forint volt, majd a befektető a vételi ár 15%-ának megfelelő összeget pluszban felújításra fordított, akkor azt az ingatlant a járvány előtti időszak során 100 millió forintért lehetett eladni. Jelenleg, látva a piaci mozgásokat és trendeket, egy 70 milliós, felújítandó ingatlan az értékének megfelelően, valamivel több, mint 20%-os ráfordítással is csak a 95-100 millió forintos értéktartományban értékesíthető

- tette hozzá Ben-Ezra Orran. Tehát amíg 3-4 évvel ezelőtt egy ilyen tranzakció során a felújítás nyeresége akár 100%-ban is megtérült, optimális esetben is csak 20-40% közötti a megtérülés mértéke, ezt kell figyelembe venniük a befektetőknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?