9 °C Budapest
Nem csak Magyarországon katasztrofális a helyzet: az egész EU-ban változtatni kell

Nem csak Magyarországon katasztrofális a helyzet: az egész EU-ban változtatni kell

2021. február 1. 08:15

Az Európai Unióban ma megtalálható épületek nem kevesebb, mint 75 százalékát energetikai szempontból elavultnak tartják, de jelenleg csupán évente 1 százalékukat újítják fel. Pedig az épületek a felelősek Európa energiafogyasztásának 40, és az üvegházhatást okozó gázok 36 százalékáért - számol be a HelloVidék.

Az Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatósága által kezdeményezett felújítási hullám a becslések szerint legalább 160 ezer munkahelyet teremthet az építőiparban a 2030-as évig. A finanszírozási lehetőségekről, a tervekről, a zöld irányokról és a korábban felvetett egyablakos ügyintézési központok létrehozásának lehetőségéről tartott online konferenciát január végén a Régiók Európai Bizottsága (CoR), amelyen a HelloVidék is részt vett.

Miközben 2020-ban az építőipar aktivitása 15,7 százalékkal csökkent 2019-hez képest, további 12 százalékkal kevesebb energiahatékonysági beruházás történt. A becslések szerint 2030-ig azonban 160 ezer "zöld" munkahely jöhet létre az építőiparban az Energiaügyi Főigazgatóság 2020. október 14-én indult "Felújítási hullám" (Renovation Wave) programja segítségével, ahol az épületfelújítás akadályait szeretnék felszámolni.

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 16. péntek
Csongor
15. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?