29 °C Budapest
Több százezer diák vizsgaeredménye most a tét: ezt kérik a fiatalok a kormánytól

Több százezer diák vizsgaeredménye most a tét: ezt kérik a fiatalok a kormánytól

2021. január 25. 15:10

A Nemzeti Ifjúsági Tanács a 2019/2020-as tanév tavaszi félévében és a 2020/2021-es tanév téli szünetében országos felmérést készített a digitális oktatással, illetve a járványhelyzet miatt átalakított érettségivel és annak lehetséges forgatókönyveivel kapcsolatban.

Az ország legnagyobb ifjúsági közösségeit tömörítő ernyőszervezete által készített kérdőívnek köszönhetően, közel tízezren nyilvánították ki véleményüket a köznevelésnek a mindennapjaikat és a jövőjüket befolyásoló kérdéseivel kapcsolatban. A válaszadók jelentős része középiskolás diák, de általános iskolások, pedagógusok és szülők is magas számban töltötték ki az online kérdőíveket.

A felmérés eredményei alapján a NIT Elnöksége a következő észrevételeket fogalmazta meg a 2021. évi tavaszi érettségi vizsgák lebonyolításával kapcsolatban:

  • az érettségi előtt álló diákok több mint 80%-a tart attól, hogy a digitális munkarend elegendő felkészültséget biztosít-e számukra a vizsgáik teljesítéséhez, illetve a sikeres felsőoktatási felvételijükhöz;
  • a kitöltők kétharmada elégedett volt a 2020. évi tavaszi érettségi vizsgák lebonyolításának rendjével, valamint az alkalmazott biztonsági intézkedésekkel;
  • a középiskolai diákok túlnyomó többsége kérésként fogalmazta meg, hogy az előrehozott érettségi vizsgák is kerüljenek megszervezésre.

Mindezek alapján a Nemzeti Ifjúsági Tanács megfontolásra javasolja, hogy:

  • a végzős évfolyamon tanulók sikeres vizsgáinak érdekében - a közelgő határidők miatt -
a digitális munkarendet váltsa fel a jelenléti oktatás,

 a pedagógusok, a diákok és hozzátartozóik egészségvédelmi szempontjait maximálisan figyelembe véve; és

  • az érettségi vizsgák teljesítésének lehetőségét a középiskola befejezése előtti (10-11.) évfolyamok vizsgázói esetében is biztosítsák.

A köznevelésben tanuló több százezer diák érdekében, a NIT Elnöksége kéri az érettségi vizsgák rendjének mielőbbi tisztázását és rendezését, valamint a kapcsolódó döntésekről a társadalom széleskörű tájékoztatását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?