5 °C Budapest

Megújul Budapest legforgalmasabb tere: 2,67 milliárd forintot költenek rá

2021. január 22. 20:10

Az idén megkezdődik a Blaha Lujza tér, az ottani aluljáró és a Somogyi Béla utca felújítása, a rekonstrukciós munkálatok nagyjából másfél évig tartanak majd - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken.

A felújításra 2,67 milliárd forint áll rendelkezésre fővárosi és kormányzati forrásból - tudatták.Azt írták, a jelenkor elvárásainak megfelelő, gyalogosbarát téren jelentősen megnő a zöldfelületek aránya, vízjátékot telepítenek, valamint kulturális célokat szolgáló épület és rendezvényhelyszín is épül majd, amely a fővárosi önkormányzat és a magánszektor együttműködésével jöhet létre.

A csomópont teljesen akadálymentes lesz, felújítják az aluljárót, és változik a teret határoló utak forgalmi rendje is: például a Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni, a József körútra. A Blaha Lujza tér egységes arculatú, a mai városi használati igényeket kielégítő belvárosi közösségi térré alakul a belső részen gyalogosbarát, találkozóhelyekkel és szökőkúttal. A téren álló egykori Népszínházra utalva felújítják a Színházi emlékkövet. Ugyancsak megújul a tér emblematikus eleme, a 60-as évek óta működő Gomba szökőkút is. Továbbá megszüntetik a teret jelenleg széttagoló szervizúthálózatot és parkolókat - olvasható a BKK közleményében.

Mint írták, a megújult Blaha Lujza téren, külön projekt keretében egy kisméretű, kulturális célokat szolgáló épületet húznak fel, amely előtt az egybefüggő térrész helyet kínál akár nagyobb rendezvényeknek is.

A téren a jelenlegi értékes fák megtartása mellett több mint 65 új fa kap helyet, és több mint 1000 négyzetméter új zöldfelület jön létre - közölte a BKK. A kommüniké szerint a téren lesz két MOL Bubi gyűjtőállomás, több kerékpártámaszt és hulladékgyűjtőt helyeznek el, valamint a Corvin Áruház tulajdonosa magánberuházásban átalakítja az épületet, műemlék homlokzatát pedig részben állami támogatással felújítja.

A tér átépítésével a Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, illetve a József körútra. A Somogyi Béla utca a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé egyirányú lesz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A közleményben kitértek arra is, hogy mivel a kivitelezést megelőzően a tervek módosítása szükséges, jelenleg nincs hatályos terv, amely pontosan tükrözi a Blaha Lujza tér majdani megjelenését. A forráscsökkenés és a megváltozott igények következtében a tér felújítási tervei az alábbiak szerint módosulnak: a terv igazodik az azóta elkészült nagykörúti kerékpársávhoz, a tervezett aluljáró-bővítmény kialakítása elmarad, az ide tervezett új nyilvános WC a felszínen kap helyet. A térre felvezető aluljárólépcsőt felújítják, de az eredeti helyén és méretében marad meg, a buszváró nem kap egyedi fedést a költségcsökkentés. Továbbá a térre tervezett pavilon épület más formában és más forrásból valósul meg, és a Rákóczi úti középső fasor telepítése elmarad "a távlati közösségi közlekedési fejlesztések segítése érdekében".

A BKK emlékeztetett, a társaság 2018. júliusában vállalkozási szerződést kötött a nyílt közbeszerzési eljáráson nyertes "KÖZLEKEDÉS" Fővárosi Tervező Iroda Kft. és UVATERV Út-, Vasúttervező Zrt. alkotta konzorciummal az engedélyezési és kiviteli tervek készítésére. A kiviteli tervek 2019-ben elkészültek, az utolsó engedély 2020. júniusában érkezett meg.

A 2019. októberi helyi önkormányzati választásokat követően az elkészült tervek módosításának igénye merült fel "az új választói felhatalmazással rendelkező vezetés részéről, figyelemmel a társadalmi igényekre, a klímaváltozás okozta azonnali feladatokra és a főváros teljes beruházási portfóliójának forráscsökkenésére" - olvasható. A BKK közölte, a Blaha Lujza tér rekonstrukciójára irányuló tervezési és kivitelezési közbeszerzési eljárás 2020 decemberében elindult, a vállalkozási szerződés megkötése áprilisra várható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem