16 °C Budapest
Ezeken a magyar településeken veszélyes a levegő a szálló por miatt

Ezeken a magyar településeken veszélyes a levegő a szálló por miatt

MTI
2021. január 9. 17:01

Többfelé ismét jelentősen romlott a levegőminőség a szálló por magas koncentrációja miatt - ismertette a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton. Azt írták: Sajószentpéteren veszélyes, Kazincbarcikán, Miskolcon, Putnokon és Tökölön egészségtelen a levegő minősége.

Az NNK azt javasolja: ezeken a településeken az érzékeny lakosok (gyermekek, idősek, krónikus szív- és érrendszeri, illetve légzőszervi betegségben szenvedők és várandós kismamák) tartózkodjanak kevesebbet a szabadban, de azért rendszeresen szellőztessenek otthon.

További hét településen kifogásolt a levegőminőség: Budapest, Tököl, Százhalombatta, Salgótarján, Szolnok, Kecskemét, Várpalota és Ajka került a listára.

A meteorológiai előrejelzés alapján nem várható jelentős javulás - tették hozzá. Az NNK kiemelte: a 2,5 mikrométernél kisebb részecskék jelentősebb kockázatot jelentenek az egészségre, mint a nagyobb részecskék, amelyek jellemzően nem jutnak le a légzőrendszer legalsóbb részeibe. A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?