13 °C Budapest

Így kémkedik utánunk a laptopunk és a bébiőr: videóra veszik minden titkunk

2021. január 7. 11:01

Van, amikor az ember saját magára jelenti a veszélyt azzal, hogy nem bánik elég körültekintően az internetre csatlakoztatott készülékeinek biztonságával. Évről-évre újra előkerülnek olyan híradások, amik arról szólnak, hogy az interneten, bárki szabadon böngészhet több száz, ezer olyan kameraképet, ami folyamatosan közvetíti gyanútlan emberek mindennapjait, azok saját otthonából. A veszély valódi, komoly problémák adódhatnak abból, ha a felhasználók nincsen tisztában a legalapvetőbb védelmi lépésekkel sem. A Pénzcentrumon egy kiberbiztonsági szakértővel elemezzük a közelmúltban újra lángra kapott problémát: sorra vesszük a háztartásban fellelhető potenciális kibervédelmi Achilles-sarkakat; továbbá néhány tippet is adunk, hogyan védhetjük meg magunkat attól, hogy eszközeink akár a nap 24 órájában megfigyeljenek minket.

Hátborzongató, ha úgy érezzük, figyelnek minket. Ennél pedig még szörnyűbb érzés, ha kiderül, a nap 24 órájában megfigyelés alatt állunk. Nem, ez nem valamilyen kémfilm vagy összeesküvés elmélet, ez a kőkemény valóság lehet olyan emberek számára, akik nem fordítanak kellő figyelmet az internetre csatlakoztatott eszközeik minimális védelmére sem.

Évről-évre előkerülnek ugyanis olyan internetes oldalak, amiken a világ minden tájáról származó élő kamerafelvételeket böngészhet gyakorlatilag bárki, aki rálel ezekre a tartalmakra. A legutóbb a Pénzcentrumon is beszámoltunk arról, hogy egy magyar cég friss feltérképezése szerint csak most az országban, körülbelül 1 000, magyar háztartásokban jelenlévő kamera képe érhető el az interneten. Ezek gyakorlatilag a nap 24 órájában közvetít(hetik) a képeket, amiket bárki böngészhet.

A probléma nem új keletű, a Pénzcentrumon legutóbb 2018 végén foglalkoztunk a témával. Akkor mi is találtunk olyan kamerákat, amik többek között egy ózdi családi ház kertjét, egy miskolci ház kapubeállóját vagy éppen egy szegedi ház udvarát kémlelték, az így készült felvételeket pedig egy internetes oldalra közvetítették.

A veszély valós

Ez a téma sajnos 2-3 évente újra és újra előkerül, és nem arról szólnak a híradások, hogy javulna a helyzet. Ez pedig főleg a felhasználók mulasztása

- mondta el a Pénzcentrumnak a téma kapcsán megkérdezett kiberbiztonsági szakértő, aki beszámolt arról is, hogy az otthoni kamerák képei jellemzően webkamerákból, bébiőrökről, illetve biztonsági kamerákból jutnak az internetes térbe. Ezekről az eszközökről általánosságban elmondható, hogy

a drágább termékek nem csak minőségibb anyagból készülnek, de szoftveresen is jobban fel vannak készítve a külső támadásokkal szemben

- hívta fel a figyelmet a szakértő, aki kiemelte, bármilyen készülékről is legyen szó, a szoftverek naprakészen tartása rendkívül fontos, ugyanakkor beszámolt arról is, hogy ez például biztonsági kamerák esetében egyáltalán nem egyszerű feladat.

Olyannyira nem, hogy ezt érdemes szakemberrel végeztetni. A jó hír azonban, hogy ezekre az eszközökre körülbelül fél-egy évente jön ilyen típusú biztonsági frissítés, így éves karbantartás (remélhetőleg van ilyen) keretében a szakember el tudja végezni.

Az otthoni kamerás apparátusunk másik Achilles-sarka a bébiőr, babafigyelő készülékek. Az ezekben található kamerákkal kapcsolatban érdemes mindenkinek feltennie a következő két kérdést:

  • Kell-e annak a kamerának mást is látni a baba ágyán kívül?
  • Kell-e annak az eszköznek működnie, ha a baba éppen nem ott van?

A válasz természetesen mind a két esetben az, hogy nem. Tehát a babafigyelő kamerákat mindig úgy helyezzük el otthonunkba, hogy az csak a babák ágyát vegye, illetve ha a baba nem tartózkodik a helyén, akkor a készüléket nyugodt szívvel kapcsoljuk is ki. A szakértő szerint továbbá, aki igazán paranoiás, az az elemeket is távolítsa el a készülékből, így aztán teljesen biztosra mehet abban, hogy az felvételt sehová sem fog továbbítani.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Általános érvényű tanács, hogy minden eszközön, amit vásárolunk, változtassuk meg a gyári jelszavakat

- nyomatékosított a szakértő. Hiszen ez nagyjából a nulladik vagy első lépés ahhoz, hogy megteremtsük a védelmi szintünk alapjait. Erre egyébként azért van szükség, mert a gyári jelszavak általában nagyon könnyen kitalálhatók, evégett nagyon könnyen fel is törhetők.

Azt pedig egyetlen szakértő sem győzi hangsúlyozni, hogy jelszó nélkül az égvilágon semmilyen elektronikai, internetes felületünket ne hagyjuk. Tovább az is kiemelten fontos, hogy mindig csak olyan funkciók legyenek bekapcsolva eszközeinken, amiket használunk. Ezért például ha valamelyik eszközön nem használjuk a Bluetooth-t, akkor az ne legyen bekapcsolva, mert azt illetéktelen is láthatja, és így tovább.

A legnagyobb veszedelem

Otthoni apparátusunk harmadik, és egyben talán legveszélyesebb Achilles-ina, a webkamerák. Ezek ma már a laptopok nagymértékű elterjedése miatt gyakorlatilag minden háztartásban megtalálhatóak. És a leggyakrabban elmondható sajnos, hogy ezek a készülékek felelősek rengeteg, az internetre közvetített felvételért.

Gondoljunk csak bele, ha kinyitva hagyjuk a laptopunkat a nappaliban vagy a hálószobában, akkor azok, az általában frekventált elhelyezés miatt gyakorlatilag az egész életünket végigpásztázzák. Így pedig könnyen olyan felvételeket továbbíthatnak az internetre, amik az ember legintimebb pillanatairól készülnek.

Ezek pedig nem egyszer váltak már zsarolók eszközévé, vagy találtak rá a tulajdonosok például pornóoldalakon.

Ezek persze csúnya végletek, de a szakértők egyöntetűen azt vallják, jobb félni, mint megijedni. Éppen ezért, akárcsak a babafigyelők esetében, ha nincs szükségünk a webkameránkra, egyszerűen kapcsoljuk ki, a laptopot hajtsuk össze. Kikapcsolást ebben az esetben, és ha lehetőség van rá, hardveresen tegyük meg.

Szeretném továbbá felhívni a figyelmet a pár éve nagy sikert elért fényképre, amin Mark Zuckerberg a saját laptopján található beépített kamerát egy szigetelő szalaggal ragasztott le. Azt gondolom, ez egy erős kép, és mindenkinek megszívlelendő

- emelte ki a kiberbiztonsági szakértő, aki maga is folyamatosan leragasztva tartja laptopján a webkamerát. Ettől ráadásul kifejezetten csak annak használatakor hajlandó eltekinteni. Ez azért jó stratégia, mert így még ha hozzá is férnek az otthonunkban található eszközök képeihez illetéktelenek, ilyenképpen kárt nem tudnak vele okozni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm