Babaváró támogatás, jelzálog elengedés: kibővült az igénybevevők köre

2021. január 7. 12:01

Eddig nem vehették igénybe a babaváró támogatást és a jelzáloghitel-elengedést azok, akik 2019. július 1-je előtt született gyermeket fogadtak örökbe. Január 1-jétől viszont (visszamenőleg is) elérhetővé tették e családtámogatásokat azok számára, akik e támogatások mostani formájának bevezetése, vagyis 2019 közepe után fogadtak örökbe, vagy ezután fognak örökbe fogadni.

A változásról röviden már az év végi családtámogatási változásokról szóló hétfői cikkünkben is beszámoltunk, a részletekről pedig Novák Katalin családügyi miniszter az alábbi mai Facebook-videójában beszél, olvasóink tapasztalatai szerint azonban a bankok hitelügyintézői még nem készültek fel a változásra a babaváró hitel esetében, pedig esetenként 60 nap áll csak a támogatásokat utólag igénybe vevő örökbefogadók rendelkezésére.

Az egyik hazai nagybank által is megerősített értelmezésünk szerint az alábbi három pontban foglalható össze a lényeg a babaváró hitelről szóló 44/2019-es rendelet január 1-jén életbe lépett módosítása értelmében (31. paragrafus):

  • A babaváró rendelet megváltozott 31. paragrafusa alapján megszűnik azoknak az örökbefogadóknak a diszkriminációja a babaváró támogatások (3 éves törlesztési szüneteltetés gyerekenként, kamatmentesség a futamidő végéig, 2 gyerek esetén a tartozás 30%-ának, 3 gyerek esetén a 100%-ának elengedése) igénybevételekor, akik 2019. július 1-je előtt született gyermeket fogadtak örökbe, ugyanis ezentúl nem a születés, hanem az örökbefogadás időpontja határozza meg a jogosultságot. Eddig az idősebb gyermeket örökbefogadók ki voltak zárva e támogatásokból, mostantól nem lesznek.
  • Azok az örökbefogadók, akik még nem rendelkeznek babaváró hitellel, de 2019. július 1-je után olyan gyermeket fogadtak örökbe, aki 2019. július 1-je előtt született, babaváró hitel felvétele esetén jogosulttá válnak a babaváró támogatásokra annak ellenére, hogy a gyermekük már a kölcsönszerződés aláírása előtt megszületett, és a gyermeket már örökbe is fogadták (ez a korábbi jogszabályi hiba utólagos korrekciója miatt került így beépítésre). E támogatások igénybevételére másokhoz hasonlóan a kölcsönszerződés aláírásával egyidejűleg vagy az azt követő 60 napig van lehetőségük a már meglévő gyermekre.
  • Azok az örökbefogadók, akik már rendelkeznek babaváró hitellel, akár az örökbefogadást követő időszakból, de a korábbi jogszabályi feltételek miatt nem tudták igénybe venni a babaváró hitelhez kapcsolódó támogatásokat 2019. július 1-je után örökbefogadott, de előtte született gyermekükre, azok a friss módosítás hatályba lépését követő 60 napon belül (vagyis 2021. március 1-jéig) jogosultak a babaváró támogatások "utólagos" igénybevételére ezen gyermek után.
A jövőben örökbe fogadók számára fontos információ, hogy a babaváró kölcsönszerződést a végleges örökbefogadó határozat kézhezvétele előtt kell aláírni, a határozat után pedig 60 nap van a hozzá kapcsolódó támogatások igénylésére.

Ami a jelzáloghitel-elengedést illeti, annak igénybevétele a kormányhivataloknál szintén megnyílik a 2019. július 1-je előtt született gyermekeket örökbe fogadók számára. Ennek összege a második gyermek esetén 1 millió, a harmadik gyermek esetén 4 millió forint, minden további gyermeknél 1-1 millió forint. Az a kedvezőtlen nyári változás benne maradt a rendeletben, hogy a 2020. június 30-a után született vagy örökbe fogadott gyermekekre csak a születést vagy végleges határozatot követő 60 napon belül lehet igényelni az elengedést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem