14 °C Budapest
Babaváró támogatás, jelzálog elengedés: kibővült az igénybevevők köre

Babaváró támogatás, jelzálog elengedés: kibővült az igénybevevők köre

2021. január 7. 12:01

Eddig nem vehették igénybe a babaváró támogatást és a jelzáloghitel-elengedést azok, akik 2019. július 1-je előtt született gyermeket fogadtak örökbe. Január 1-jétől viszont (visszamenőleg is) elérhetővé tették e családtámogatásokat azok számára, akik e támogatások mostani formájának bevezetése, vagyis 2019 közepe után fogadtak örökbe, vagy ezután fognak örökbe fogadni.

A változásról röviden már az év végi családtámogatási változásokról szóló hétfői cikkünkben is beszámoltunk, a részletekről pedig Novák Katalin családügyi miniszter az alábbi mai Facebook-videójában beszél, olvasóink tapasztalatai szerint azonban a bankok hitelügyintézői még nem készültek fel a változásra a babaváró hitel esetében, pedig esetenként 60 nap áll csak a támogatásokat utólag igénybe vevő örökbefogadók rendelkezésére.

Az egyik hazai nagybank által is megerősített értelmezésünk szerint az alábbi három pontban foglalható össze a lényeg a babaváró hitelről szóló 44/2019-es rendelet január 1-jén életbe lépett módosítása értelmében (31. paragrafus):

  • A babaváró rendelet megváltozott 31. paragrafusa alapján megszűnik azoknak az örökbefogadóknak a diszkriminációja a babaváró támogatások (3 éves törlesztési szüneteltetés gyerekenként, kamatmentesség a futamidő végéig, 2 gyerek esetén a tartozás 30%-ának, 3 gyerek esetén a 100%-ának elengedése) igénybevételekor, akik 2019. július 1-je előtt született gyermeket fogadtak örökbe, ugyanis ezentúl nem a születés, hanem az örökbefogadás időpontja határozza meg a jogosultságot. Eddig az idősebb gyermeket örökbefogadók ki voltak zárva e támogatásokból, mostantól nem lesznek.
  • Azok az örökbefogadók, akik még nem rendelkeznek babaváró hitellel, de 2019. július 1-je után olyan gyermeket fogadtak örökbe, aki 2019. július 1-je előtt született, babaváró hitel felvétele esetén jogosulttá válnak a babaváró támogatásokra annak ellenére, hogy a gyermekük már a kölcsönszerződés aláírása előtt megszületett, és a gyermeket már örökbe is fogadták (ez a korábbi jogszabályi hiba utólagos korrekciója miatt került így beépítésre). E támogatások igénybevételére másokhoz hasonlóan a kölcsönszerződés aláírásával egyidejűleg vagy az azt követő 60 napig van lehetőségük a már meglévő gyermekre.
  • Azok az örökbefogadók, akik már rendelkeznek babaváró hitellel, akár az örökbefogadást követő időszakból, de a korábbi jogszabályi feltételek miatt nem tudták igénybe venni a babaváró hitelhez kapcsolódó támogatásokat 2019. július 1-je után örökbefogadott, de előtte született gyermekükre, azok a friss módosítás hatályba lépését követő 60 napon belül (vagyis 2021. március 1-jéig) jogosultak a babaváró támogatások "utólagos" igénybevételére ezen gyermek után.
A jövőben örökbe fogadók számára fontos információ, hogy a babaváró kölcsönszerződést a végleges örökbefogadó határozat kézhezvétele előtt kell aláírni, a határozat után pedig 60 nap van a hozzá kapcsolódó támogatások igénylésére.

Ami a jelzáloghitel-elengedést illeti, annak igénybevétele a kormányhivataloknál szintén megnyílik a 2019. július 1-je előtt született gyermekeket örökbe fogadók számára. Ennek összege a második gyermek esetén 1 millió, a harmadik gyermek esetén 4 millió forint, minden további gyermeknél 1-1 millió forint. Az a kedvezőtlen nyári változás benne maradt a rendeletben, hogy a 2020. június 30-a után született vagy örökbe fogadott gyermekekre csak a születést vagy végleges határozatot követő 60 napon belül lehet igényelni az elengedést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?