Alattomos népbetegség támad karácsony előtt: így gyűrd le 3 egyszerű lépésben

2020. november 24. 18:03

Valljuk meg őszintén, ez az év senkinek sem volt könnyű, és a sűrűje még előttünk van: a karácsony, és a vele járó összes stressz, és akkor a koronavírus-járvány okozta extra megpróbáltatásokról még nem is beszéltünk! Vannak azonban olyan technikák, amelyek segítségével csökkenthetjük a káros hatásait, összeszedtük most a leghatékonyabbakat.

Szó szerint nyakunkon a karácsonyi szezon: az ünnepeket megelőző időszakhoz rengeteg tennivaló társul, az ajándékbeszerzéstől kezdve, a karácsonyi menü megtervezésén és elkészítésén át a karácsonyfa feldíszítéséig. Mindent meg kell szervezni előre: az utazást, az időbeosztást, szabadságokat, és hogy mit mikor kell intézni. Ez legyünk őszinték, rengeteg stresszel jár, de hogy mekkorával, az a Pénzcentrum legutóbbi kutatásából kiderült:

A válaszadók egyharmada mindent stresszként él meg, nem is csoda, hiszen a stressz mindannyiunk életében jelen van, nem csak a munkahelyi, de magánéleti színtereinkben is: kiváltó oka, nem csak a sok munka, vagy a megfeszített tempó lehet, de gyakran magánéleti gondok miatt is tartósan feszültebbek vagyunk. 

Ez a fajta "aggódós", negatív stressz azonban megakadályozza, hogy szellemileg, fizikailag és érzelmileg a maximumot nyújtsuk a környezetünknek és persze önmagunknak. Persze ettől függetlenül nincs teljesen stresszmentes élet, ne is vágyjunk rá, éppen ezért fontos tudni, miképp kezeljük. Aki ismeri a technikákat, és eleget gyakorolja őket, az egyre könnyebben fog tudni megbirkózni vele.

Pozitív öngyógyítás

Legyünk őszinték, mindannyian beszélünk magunkkal. Néha hangosan tesszük mindezt, de legtöbbször csak a fejünkben játszódik le. Az önmagunkkal való beszéd lehet pozitív ("meg tudom csinálni" és "minden rendben lesz") vagy negatív ("soha nem leszek jobb" vagy "olyan hülye vagyok"). A negatív gondolatok növelik a stressz a szervezetünkben, ellenben a pozitív mondatok segíthetnek megnyugodni és kordában tartani a feszültséget. Egy kis gyakorlással megtanulhatod a negatív gondolatokat pozitívakra cserélni. Például:

 • Ezt nem tudom megtenni - A lehető legjobban fogom csinálni. Menni fog
 • Minden rosszul megy - Ezt a problémás szituációt csak akkor tudom jól kezelni, ha apró lépésenként haladok.
 • Utálom ezt! - Szerencsére tudom, hogy kell kezelni az ilyen helyzeteket.
 • Nem hiszem el, hogy megint elrontottam - Emberből vagyok, és mindannyian hibázunk. Ki tudom javítani.

Ahhoz, hogy valóban működjön a módszer, gyakorold minden nap pozitív beszéd - autóban, íróasztalánál, lefekvés előtt, vagy bármikor, amikor negatív gondolatokat észlelsz. Nagyszerű gyakorlat a gyerekeknek is!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 10 leghatásosabb stresszmegállító módszer:

A vészhelyzeti stresszmegállítók olyan cselekvések, amelyek segítenek a stressz pillanatnyi elhárításában. Szükség lehet rájuk különböző éles helyzetekben. Íme néhány ötlet:

 • Számolj el 10-ig, mielőtt szólnál vagy reagálnál
 • Vegyél néhány lassú, mély lélegzetet, amíg nem érzed, hogy a tested kissé ellazul.
 • Menj sétálni, még akkor is, ha csak a mellékhelyiségig és vissza. Segíthet megtörni a feszültséget, és lehetőséget ad a dolgok átgondolására.
 • Ha nem sürgős ügyről van szó, aludj rá egyet és veselkedj neki ismét holnap. Ez különösen jól működik stresszes e-mailek és közösségi trollok esetén.
 • Távolodj el a helyzettől, és kezeld később, ha a dolgok lenyugodtak.
 • A nagy problémákat szeleteld fel apróbb részekre. Csak egy-egy lépést tegyél meg alkalmanként, ahelyett, hogy mindent egyszerre próbálnál megoldani.
 • Kapcsolj be zenét vagy egy inspiráló podcastot, ami segít megbirkózni a dugó-dühvel.
 • Tarts szünetet, simogass meg egy kutyát, vagy ölelje meg valakit.
 • Aktivizáld magad. A testmozgás remek ellenszere a stressznek.

Amikor a stressz miatt érzed magad rosszul, egyszerűen muszáj olyan tevékenységet keresned, amitől felvidulsz. Akár 10-15 perc is elég lehet. A következő tevékenységek segíthetnek:

 • Rajzolj, színezz, festess vagy játssz hangszeren.
 • Készíts fotóalbumot: a kellemes emlékek nyugtatóan hatnak.
 • Olvass el egy jó könyvet, novellát vagy egy érdekes cikket.
 • Találkozz egy barátoddal, akár az online térben is.
 • Sportolj!
 • Végezz olyan hobbit, mint a varrás, a kötés vagy az ékszerkészítés.
 • Játssz gyerekeiddel vagy háziállataiddal - lehetőleg a szabadban.
 • Hallgass zenét, vagy nézzen meg egy inspiráló előadást. Online.
 • Sétálj a természetben.
 • Vegyél egy pihentető fürdőt, és érezd, ahogy a stresszt kimossa belőled.
 • Meditálj vagy jógázz.
 • Dolgozz a kertben, vagy végezz házfelújítási munkát.
 • Menj el futni vagy biciklizni, hogy kitisztítsd a fejedet.

A legfontosabb az, hogy találd meg az általad legkedveltebb tevékenységet és tedd gyakorlattá. Meg fogsz lepődni, milyen hamar elkezded majd jobban érezni magad a bőrödben, ha megszakítod a stressz körforgását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM