11 °C Budapest
Eláruljuk, miért székely a székelykáposzta: az eredeti székelykáposzta recept

Eláruljuk, miért székely a székelykáposzta: az eredeti székelykáposzta recept

2020. augusztus 26. 14:05

Miért székely a székelykáposzta és az eredeti székelykáposzta milyen húsból készül? A székelykáposzta gerslivel vagy rizzsel az igazi? Ez a székelykáposzta recept segít megfőzni!

A székelykáposzta túlzás nélkül az egyik legfinomabb magyaros fogás, amit kicsik és nagyok egyaránt imádnak. Na de miért székely a székelykáposzta és honnan származik a káposztafőzés hagyománya? Cikkünkben elárulunk minden titkot a székelykáposzta eredete, főzése kapcsán, például megtudhatod, hogy a székelykáposzta milyen húsból készül és meddig fő, illetve, hogy a székelykáposzta rizzsel vagy gerslivel az igazi?

Hirtelen pénzre van szükséged? Nézd meg a bankok kölcsönajánlatait Pénzcentrum kalkulátorát!

A székelykáposzta eredete

Gyakori kérdés, hogy a székelykáposzta miért székely? A tévhittel ellentétben a székelykáposzta nem Székelyföldről származik, sőt, egészen különleges története van! A székelykáposzta eredete az 1800-as évekig nyúlik vissza, ugyanis ekkor, Petőfi korában találták föl és nevezték el. A székelykáposzta "legendája" szerint Petőfi Sándor és barátja, Székely József vármegyei főlevéltáros 1846-ban ebédelni indultak a pesti Gránátos utcai Komló-kertbe, ám mire odaértek, az ételek nagyrésze már elfogyott. Ekkor Székely József megkérte a kocsmárost, hogy keverjék össze nekik a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet; ezzel új ételt komponáltak. A monda szerint Petőfinek annyira ízlett az így alkotott pörköltes káposzta, hogy legközelebb is "Székely-káposztát" rendelt.

Székelykáposzta

Az igazi székelykáposzta milyen húsból készül?

A székelykáposzta, ha a Székely-Petőfi hagyományhoz hűek akarunk maradni, kötelező jelleggel disznóhúsból készül, ezen belül a tipikus pörkölthúsokat ajánljuk. A székelykáposzta készüljön lehetőleg sertéslapockából, csülökből (ha kifejezetten zsírosan szeretjük) vagy combból!

A székelykáposzta rizzsel vagy gerslivel az igazi?

A székely káposzta és a hozzá kapcsolódó szokások nem regionális alapokon nyugszanak, így a hagyományos székelykáposzta recept nem határozza meg, hogy a székelykáposzta gerslivel (árpagyönggyel) vagy rizzsel készüljön. A következő recept elkészíthető mindkét variációban, attól függően, hogy a család melyik alapanyagot kedveli inkább (de ugyanígy ki is hagyhatjuk). Mindkét székelykáposzta recept elkészítése során ugyanazzal a mennyiséggel számoljunk!

A hagyományos székely káposzta recept

A székelykáposzta hozzávalói:

  • 1 kg sertéscomb vagy lapocka (vagy kicsontozott csülökhús)
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 7 dkg zsír
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 fej hagyma
  • 2 db tv paprika
  • 2 db paradicsom
  • tk őrölt kömény
  • 2 ek őrölt pirospaprika
  • 5 dl tejföl
  • só, szemesbors ízlés szerint
  • 2 db babérlevél

A székely káposzta elkészítése:

  1. A zsíron üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, a paradicsomot és paprikát, ezzel elkészítve a sertéspörkölt első lépéséül szolgáló lecsós alapot.
  2. A lecsós alaphoz hozzáadjuk az egyformára kockázott sertéshúst és a fűszereket, majd jól összekeverjük. Lefedve félkészre főzzük (minimum 30 perc).
  3. A székelykáposzta recept következő lépése a savanyúkáposzta hozzáadása. Ha a székelykáposzta rizzsel vagy gerslivel készül, ekkor kell hozzáadnunk tetszés szerint valamelyik alapanyagot. A rizs vagy a gersli legyen alaposan átmosva, de ne főzzük elő!
  4. Fedjük le a székelykáposztát további 20-30 percre, időnként kóstoljunk! Ha kevés alatta a lé, vízzel pótolhatjuk.
  5. Tálaláskor a kész székelykáposzta tetejére tegyünk egy kanál tejfölt és kínáljunk mellé friss kenyeret bőségesen!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?