13 °C Budapest

Új lakás, megfizethetően? Elemzők szerint nem lehetetlen

2020. július 31. 10:01

Felemásra sikerült a lakásépítési piac első féléve, bár az átadott lakások száma 34 százalékkal nőtt, a kiadott lakásépítési engedélyeknél 32 százalékos csökkenés következett be. Az országon belül az új lakások és házak kínálata szintén vegyesen alakult, Budapesten éves szinten 4 százalékkal csökkent, ugyanakkor a vidéki nagyvárosokban több mint 40 százalékkal nőtt. A koronavírus-járvány miatt jelentős lakásépítési kapacitás szabadult fel, ez pedig árcsökkenést eredményezhet az új lakásoknál és házaknál a következő időszakban. A tervezett rozsdaprogramban megépülő lakások pedig az 5 százalékos áfa miatt szintén alacsonyabb árakat hozhatnak, egyben élesíthetik a vevőkért folyó versenyt.

Vegyes bizonyítvánnyal hagyták maguk mögött az első félévet a lakásépítések. A kínálat pedig felemásan alakult az országban - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely több mint 10 ezer hirdetés és a hivatalos KSH-adatok alapján vizsgálta az új lakások piacát. Az első félév során 8697 új lakást adtak át az országban, ez 34 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben. Ezzel szemben a kiadott lakásépítési engedélyek száma, közel hasonló mértékben, 32 százalékkal 12 745-re csökkent.

A csökkenő lakásépítési kedv pedig a kínálatot is szűkíti, mivel az új építkezések 1-2 éven belül fejeződhetnek be.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy az átadásoknál látható bővülésben szerepe van annak, hogy sok, a korábbi években elindított lakásépítés fejeződött be az idei első félévben. Hozzátette: A budapesti és a megyeszékhelyek újlakás-piacán teljesen eltérően alakult a kínálat.

A portál elemzéséből kiderül az is, hogy a fővárosban július végén 2602 eladó új lakás és ház szerepelt a kínálatban, ami éves szinten 4 százalékos visszaesést jelent, a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése előtti, azaz február végi szinthez képest pedig 11 százalékos csökkenés. A megyeszékhelyeken viszont már más a helyzet.

Februárhoz képest 8 százalékkal, tavaly július végéhez viszonyítva pedig több mint 40 százalékkal nőtt a kínálat. Debrecenben 273 lakás várt gazdára, ami majdnem a triplája az egy évvel korábbinak. Ugyanakkor Győrben például 6 százalékos csökkenés következett be, így július végén 150 új lakásból és családi házból válogathattak a vásárlók.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Árcsökkenés előtt?

Balogh László az újlakás-piac jövőjéről azt mondta, hogy a járvány miatt egyelőre bizonytalan a helyzet.

Az valószínűsíthető, hogy a mostani kilátások alapján várható kínálat szűkülését tompíthatják, esetleg ellensúlyozhatják a rozsdaövezeti program új lakásai. Az 5 százalékos áfa miatt a rozsdaprogramos lakások lejjebb szoríthatják az árakat, emellett a vevőkért fokozottabb harc indulhat a lakásépítők körében. A rozsdaprogram hatása nagyban függ attól, hogy konkrétan hány lakás bővíti majd a kínálatot

- mondta a szakember. Más tényező is hozzájárulhat az árak esetleges mérséklődéséhez: a koronavírus-járvány miatt ugyanis a korábbi években kialakult lakásépítési kapacitáshiány megszűnt. Közben több építőipari szakember tért haza Magyarországra. Ezeknek köszönhetően az újlakás-építési költségek mérséklődhetnek, ami a következő 1-3 évben beépülhet a végső árakba, azaz megfizethetőbbé válhatnak a nagyvárosi új lakások és házak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm