25 °C Budapest
Indul a bírságidőszak: ezért 150 ezres büntetést kaphatnak az ingatlantulajok

Indul a bírságidőszak: ezért 150 ezres büntetést kaphatnak az ingatlantulajok

2020. június 19. 15:30

Akár 150 ezer forintos büntetést is kaphat az, aki nem a meghatározott időben rakja ki a lomokat. Úgyhogy érdemes figyelmesen elolvasni a tájékoztatókat! Az sem mindegy, milyen hulladékot raksz ki az utcára!

A kijárási korlátozások alatt volt idő selejtezni az otthoni cuccokat, rengeteg bútort és egyéb tárgyat ítélhettek kidobásra a magyarok. Jó hír, hogy a koronavírus-járvány enyhülésére tekintettel július 6-án újraindítja a lakossági lomtalanítást Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó, a kerületekkel is egyeztetnek az időpontokról. Elsőként a XIV. kerületből viszik majd el a huladékot.

Ám érdemes megfontoltan cselekedni, és figyelmesen elolvasni az FKF kiküldött tájékoztatóját, hiszen aki a megjelölt idősáv előtt, vagy után helyez ki hulladékot, és elkapják,

annak 150 ezer forintos bírsággal kell számolnia közterületszennyezési szabálysértés miatt.

Minderre azért van szükség, hogy a szemétkupacok csak pár órán át legyenek a közterületeken, mielőtt elviszik őket. Egyébként az sem mindegy, hogy mit raksz ki a lomiba, ugyanis egy csomó dolgot tilos a kupacra tenni. Ilyenek a veszélyes hulladékok, például a festékek, hígítók, autógumik, amiknek általában külön gyűjtőpontot szoktak szervezni, ahol szakszerűen ártalmatlanítják őket. Nem lehet továbbá kihelyezni a háztartásokban naponta képződő kommunális hulladékot, az ipari, a mezőgazdasági, vagy a szolgáltatási tevékenység következtében keletkezett hulladékot, építési törmeléket, zöld hulladékot, földet, illyetve olyan szemetet, amit amúgy a szelektívbe is ki lehetne dobni (pl. papír, PET-palack, üvegek).

Bár a vonatkozó rendelet tiltja, de a gyakorlatban más kerületekbe is át lehet vinni a szemetet, ha épp ott van lomtalanítás - ugyanis nemigen ellenőrzi senki, hogy ki teszi le a szemetét lomtalanításkor. Legalábbis eddig ez volt a tapasztalat, aztán lehet, hogy így a járvány után bekeményítenek.

Másutt házhoz mennek

A Zöld Híd által kezelt településeken 2019-től házhoz megy a hulladékgyűjtés. A lakosságnak lehetősége van évente egy alkalommal maximum 2 köbméterig igénybe venni a szolgáltatást. Előre leegyeztetett napokon végzik ezt el a szerződött, hátralékkal nem rendelkező ügyfeleknél. Az igénylést interneten lehet leadni a cég honlapján.

A különbség annyi, hogy ebben az esetben az lakosok az ingatlanon belül kötelesek tárolni a hulladékot az átvevők megérkezéséig.  A hatékonyabb elszállítás és a szétszóródás megakadályozása érdekében a lomhulladék kizárólag bezsákolva, kötegelve adható át a közszolgáltatónak.

A nagydarabos lomot, például a bútorokat szétszerelt, mozgatható állapotban lehet átadni. Az ettől eltérő módon átadni kívánt hulladék elszállítását a közszolgáltató megtagadhatja. A begyűjtés időpontjáig a lomot az ingatlanon belül kell tárolni. A hulladék bejelentés nélküli kihelyezése a közterületre illegális hulladéklerakásnak minősül, és szabálysértési bírság kiszabásával jár - írják a tájékoztatóban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Rétre, erdő szélére ne vidd!

Országos probléma, hogy sokan nem várják ki a következő lomtalanítást, vagy nem akarják elvitetni a sittet, ehelyett inkább egy közeli erdőn, mezőn rakják le a szemetüket. Mondanunk sem kell, hogy ez teljesen és totálisan illegális - és nem mellesleg oltári tahóság.

A 218/1999 (XII.28.) kormányrendelet értelmében ugyanis szabálysértést követ el és százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az a személy, aki települési szilárd vagy folyékony hulladékot a közterületen vagy nem az arra kijelölt helyen engedély nélkül lerak, elhelyez.

A jövőben vélhetően tovább szigorodnak a szabályok, legalábis erre utalt még tavasszal Palkovics László miniszter is: mint mondta, egy készülő tervezet szerint már nem szabálysértésnek, hanem bűncselekménynek számítana az illegális hulladéklerakás. Emellett az Emmi és az ITM további elriasztó szabályozásokon is dolgozik, így nem kizárt, hogy a százezres maximális büntetési tételen is idővel emelni fognak. Az Agrárminisztérium pedig kezdeményezte, hogy a kerületvezető erdészek hatósági jogkört kapjanak, ugyanis ezáltal 1108 erdész tudna a rajtakapott illegálisan szemetelők ellen hatóságilag fellépni.

Egyébként az FKF adatai szerint lomtalanításkor jóval több az illegálisan lerakott szemét Budapesten, a teljes kirakott mennyiség 40-50 százalékát is eléri az így, vagy nem a szabályoknak megfelelően lerakott hulladék mennyisége. Az FKF az illegálisan vagy szabálytalanul lerakott hulladékból is elszállítja azt, amit a gyűjtési rendszerében egyébként is átvenne, de a szakszerű ártalmatlanításra váró veszélyes hulladékot nem.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?